Ο ρωσικός στρατός αποσύρεται από την πόλη της Χερσώνας


Τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εκεί προβλήματα τροφοδοσίας και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας.

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού, υπό την απειλή της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων που αναμένετο στην πόλη της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.

Αυτή η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια από τις πιο σημαντικές υποχωρήσεις της Ρωσίας και μια πιθανή καμπή στον πόλεμο έπειτα από εννέα μήνες μαχών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία, παραδέχθηκε ότι πρότεινε να μετατοπιστούν οι ρωσικές αμυντικές γραμμές στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας.

«Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και θα διασφαλίσουμε τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Το να κρατάμε δυνάμεις στη δυτική όχθη (σ.σ. του ποταμού Δνείπερου) είναι μάταιο. Μερικές από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα», συνέχισε ο Σουροβίκιν, ενώ ο Σοϊγκού από την πλευρά του δήλωνε ότι συμφωνεί με τον Ρώσο στρατηγό.

Ουκρανικές πηγές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλάμε για πλήρη αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα καθώς ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον Μιχαήλο Ποντόλιακ, κορυφαίο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα έχει νόημα να μιλήσουμε για ουκρανική υποχώρηση όταν η ουκρανική σημαία κυματίσει και πάλι στην πόλη της Χερσώνας.

Ρωσικοί λογαριασμοί στο Telegram παρουσιάζονται, πάντως, να επιβεβαιώνουν την είδηση της ρωσικής αποχώρησης από τη συγκεκριμένη πόλη, ενώ το πρακτορείο Reuters κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «μεγάλη υποχώρηση» από την πλευρά των Ρώσων.

Αναδημοσίευση: kathimerini.gr

Διαβάστε Περισσότερα: Χερσώνα

Cancel Culture: Ένα μαχαίρι δίκοπο

Νομιμότητα ή μήπως αρχαιοκαπηλία…;

Πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε από την Βουλή ο επαναπατρισμός 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής προέλευσης.

Οι «ξεχασμένοι» ιοί

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για τις δυσμενείς αλλαγές που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στην ανθρωπότητα και την πλανητική υγεία. 


Ποτέ δεν φταίει μόνο ένας

‘’Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών’’

Τεκμήριο Αθωότητας

Το Τεκμήριο Αθωότητας και η «παράλληλη δικαιοσύνη»

Το Τεκμήριο Αθωότητας συνιστά μια εκ των σημαντικότερων εγγυήσεων του δικαϊκού μας συστήματος.

Ο κίνδυνος που τείνει να γίνει κανονικότητα

Παρακολουθώντας μέρα με την μέρα τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη εύκολα καθένας μπορεί να διακρίνει μια επικίνδυνη ροπή προς την δεξιά και ιδιαίτερα προς την άκρα δεξιά.

Ο ρωσικός στρατός αποσύρεται από την πόλη της Χερσώνας

Θα προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος βρίσκονται κάτω από τη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ανατολική Ουκρανία.

Cancel Culture

Υπό τον ζυγό της ένδειας

Απανωτά χτυπήματα δίχως δυνατότητα αντίστασης δέχονται οι “κοινοί θνητοί ” από τα κλιμάκια της ενεργειακής ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, των δολιοφθορών και των ιθυνόντων που κρίνονται ανεπαρκείς στην ανάσχεση της οικονομικής λαίλαπας.

Cancel Culture


Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα. 

Cancel Culture


Λέμε τελικά όχι στα πλαστικά;

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου, τον Αύγουστο του 2022, η WWF αναρτά μια έκθεση αξιολόγησής και αναδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της χώρας μας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του.

Cancel Culture


Η Λευκορωσία μπαίνει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223