Ο κίνδυνος που τείνει να γίνει κανονικότητα

Γράφει ο Δημήτρης Ορφανός κίνδυνος

Παρακολουθώντας μέρα με την μέρα τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη εύκολα καθένας μπορεί να διακρίνει μια επικίνδυνη ροπή προς την δεξιά και ιδιαίτερα προς την άκρα δεξιά. Αυτή η τάση μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους, αλλά ένας από αυτούς σίγουρα είναι η γενικότερη ταραχή και κρίση που επικρατεί στην γηραιά ήπειρο, ωθώντας έτσι τον κόσμο στα άκρα.

Η Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα καζάνι που σιγοβράζει, έχοντας πολλαπλές κρίσεις να ταρακουνάνε τα θεμέλια της (μεταναστευτικό, οικονομία, διαχείριση πόρων) όπου τελικά ξεχείλισε με τις νέες εξελίξεις. Αυτό όπως φάνηκε έδωσε την αφορμή σε ακραία στοιχεία να εμφανιστούν ξανά δημιουργώντας ένα πνεύμα αναθεωρητισμού σε πολλά από τα Ευρωπαϊκά κράτη.

Η εκλογές στην Γαλλία ήταν ίσως το έναυσμα για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Ο Εμμανουέλ Μακρόν κατάφερε να διατηρήσει το αξίωμα του προέδρου της χώρας αλλά έχασε την αυτοδυναμία του από το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λε Πεν, η οποία συγκέντρωσε 89 σε αριθμό έδρες ποσοστό που ίσως και η ίδια να μην φανταζόταν. Με τον Εμμανουέλ Μακρόν να χάνει ένα μεγάλο ποσοστό ψήφων [σημαντικό ρόλο σε αυτό ίσως έπαιξε και η μεγάλη αποχή] η ακροδεξιά πολιτικός Μαρίν Λε Πεν φαίνεται να θέτει στέρεες βάσεις για την εγκαθίδρυση της ακροδεξιάς στην Γαλλία.

Στην Σουηδία το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών το οποίο χαρακτηρίζεται για την έντονη αντιμεταναστευτική πολιτική του όπως και την ναζιστική ιδεολογία του κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα υπόλοιπα παραδοσιακά δεξιά κόμματα, κάνοντας παράλληλα νέο ρεκόρ ποσοστού 20%, σχεδόν 3% παραπάνω από της εκλογές του 2017. Μπορεί να παρατηρηθεί μια σταθερή ανοδική τροχιά από την στιγμή που μπήκαν στο Κοινοβούλιο το 2010, εκμεταλλευόμενοι τις συνεχόμενες διεθνείς κρίσεις αλλά και το έντονα μεταναστευτικά κύματα που δέχεται η Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.

Φυσικά φτάνουμε στην γειτόνισσα μας Ιταλία στην οποία αναδείχθηκε κυβέρνηση ο συνασπισμός των (άκρο)δεξιών κομμάτων, Λέγκα υπό τον Ματέο Σαλβίνι ,Φόρτσα Ιτάλια υπό τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι αλλά και φυσικά  και την νέα πρωθυπουργό της χώρας Τζόρτζα Μελόνι με το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας. Η κεντροαριστερή συμμαχία υπο τον Ενρίκο Λέτα δεν κατάφερε να εμποδίσει την άνοδο της ακροδεξιάς με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί για πρώτη φορά μετά τον Β παγκόσμιο κυβέρνηση με τόσο ακραία στοιχεία μέσα της.

Παρατηρώντας, επίσης, και άλλες χώρες όπως η Γερμανία (ενίσχυση ακροδεξιάς AFD), Ισπανία (εμφάνιση νεομφρανκικού ακροδεξιού κόμματος ) αλλά και φυσικά στην Ελλάδα με την δημιουργία του νέου κόμματος του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη «Εθνικό κόμμα» να σημειώνει σταδιακή άνοδο με τον καιρό, η Ευρώπη και οι πολίτες της έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για το τι ενδέχεται να ακολουθήσει.

Πώς φτάσαμε έως εδώ όμως;

Πώς η ακροδεξιά από ένα κακό όνειρο κατέληξε να τείνει να γίνει κανονικότητα; Σημαντικό ρόλο έπαιξε σε αυτό ότι οι άνθρωποι σταδιακά άρχισαν να χάνουν την πίστη τους απέναντι στα κόμματα και τους θεσμούς πράγμα που εξηγεί την πτώση του ΠΑΣΟΚ στη  Ελλάδα, την χαρακτηριστική αποδυνάμωση της Χριστιανοδημοκρατίας και Σοσιαλδημοκρατίας στην Γερμανία αλλά και του σοσιαλιστικού κόμματος στην Γαλλία εξίσου.

Οι πολίτες βλέποντας με τον καιρό ότι τα μεγάλα κόμματα των χωρών τους ήταν ανίκανα να υλοποιήσουν αυτά που είχαν υποσχεθεί αλλά έμεναν διαρκώς σε υποσχέσεις, κατέφυγαν στην ζεστή <<αγκαλιά>> της άκρας δεξιάς όπου ο καθένας ήταν ευπρόσδεκτος. Τρανό παράδειγμα αναμφίβολα αποτελεί στην χώρα μας η άνοδος της Χ.Α (πλέον εγκληματικής οργάνωσης) όπου μέσα στην περίοδο των μνημονίων και της γενικότερης κρίσης στην Ελλάδα, με σημαία το αντιμεταναστευτικό και το μίσος κατά της διαφορετικότητας, κατάφερε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 να μαζέψει ένα ποσοστό του 7% (!) εκλέγοντας 18 βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο. κίνδυνος κανονικότητα κανονικότητα κανονικότητα

Κάτι που βοήθησε εξίσου την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά είναι δύσκολο να παρατηρηθεί, είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί θα αναρωτηθούν πώς γίνεται μια ομοσπονδία κρατών (ευελπιστεί να γίνει) η οποία επί το πλείστον εκφράζει προοδευτικές και φιλελεύθερες πολιτικές να υποβοηθά την ανάπτυξη και διατήρηση ακραίων αντιλήψεων; Η απάντηση είναι πολύ απλή. κίνδυνος

Πλέον οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως «υβριδική» απειλή και αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από τις πολλές επαναπροωθήσεις (που όπως συνηθίζονται να λέγονται κομψά) παρατηρείται  να συμβαίνουν συχνά. Επιπλέον, η αίτηση ασύλου συναντά μεγάλα εμπόδια, έχοντας πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες κάνοντας σχεδόν αδύνατη την λήψη του. Παράλληλα η γενικότερη ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης και η σκληρότερη αντιμετώπισης της παραβατικότητας ,είναι πολιτικές οι οποίες κατά μεγάλο ποσοστό έχουν προταθεί από ακροδεξιά κόμματα σε όλες της χώρες της Ευρώπης.

Αναμφίβολα, η πορεία που φαίνεται να ακολουθούν ένα προς ένα τα ευρωπαϊκά κράτη, οδηγεί σε πολύ σκοτεινούς δρόμους και επαναφέρει μακάβριες μνήμες στο μυαλό των ανθρώπων. Αν και το ποιος έχει την ευθύνη είναι μείζονος σημασίας, θα πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα ώστε να βρεθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα λύσεις.

Προοδευτικά κόμματα και πολιτικοί θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν δράση, με σκοπό να αφυπνίσουν τους πολίτες και παράλληλα να τους δώσουν ελπίδα για το μέλλον προβάλλοντας σταθερά πολιτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως τα ακραία στοιχεία δεν μπορούν να χωρέσουν ούτε έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία (υπό ευρεία έννοια) όπως είναι η Ευρώπη αλλά και πουθενά στον κόσμο φυσικά. Επομένως μόνο με συλλογικές προσπάθειες θα μπορέσουν  να ξεκινήσουν οι αγώνες για τον  ξεριζωμό του αγκαθιού που λέγεται ακροδεξιά.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: κίνδυνος κανονικότητα

κανονικότητα

Ψυχική Υγεία: Μια από τις προκλήσεις του 21ου αιώνα

Σίγουρα, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης όλων αυτών τον παροχών από την Πολιτεία, καθώς και η ίδια η επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής έχουν ακόμα και αυτές μεγάλο περιθώριο να εξελιχθούν.

Ουκρανία

Υπό τον ζυγό της ένδειας

Απανωτά χτυπήματα δίχως δυνατότητα αντίστασης δέχονται οι “κοινοί θνητοί ” από τα κλιμάκια της ενεργειακής ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, των δολιοφθορών και των ιθυνόντων που κρίνονται ανεπαρκείς στην ανάσχεση της οικονομικής λαίλαπας.

Ουκρανία


Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα. 


Λέμε τελικά όχι στα πλαστικά;

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου, τον Αύγουστο του 2022, η WWF αναρτά μια έκθεση αξιολόγησής και αναδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της χώρας μας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του.

πόλεμος


Η Λευκορωσία μπαίνει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Λευκορωσία

Τι είναι η Διπλωματία του Twitter;

Η αυξημένη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα πεδία της πολιτικής και της διπλωματίας. 

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί; - Γράφει ο Δημήτρς Τζανιδάκης

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί;

Μήπως, όμως, τα αίτια είναι βαθύτερα και εντοπίζονται στο φαινόμενο της αναζήτησης ταυτότητας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης χωρίς αξιακές αναφορές;

κίνδυνος κίνδυνος κίνδυνος κίνδυνος κίνδυνος κίνδυνος κίνδυνος κίνδυνος

Avatar photo
Δημήτρης Ορφανός
Άρθρα: 3