Cancel Culture: Ένα μαχαίρι δίκοπο

Cancel Culture: Ένα μαχαίρι δίκοπο

Γράφει ο Μάριος Παχίδης Cancel Culture

Cancel Culture. Έκφραση και νοοτροπία παρμένη από την Αμερικανική Κουλτούρα. Απευθύνεται σε celebrity, κοινωνικά και πολιτικά πρόσωπα, με δηλώσεις και πράξεις αμφιλεγόμενες. Ένα εργαλείο κοινωνικοπολιτικού σχολιασμού για εμάς τους νέους που χρησιμοποιούμε εντατικά τα social media. Πρόκειται όμως για ένα φαινόμενο που με τις διάφορες θετικές και αρνητικές πτυχές του θα επιφέρει πιο δίκαιη κοινωνική και πολιτική κατάσταση; Cancel Culture

Η κουλτούρα της ακύρωσης περιορίζει τον μεγάλο βαθμό κύρους και εξουσίας του «θύτη». Ένα  άτομο που βρίσκεται σε προνομιούχα θέση, μπορεί να χρησιμοποιεί την θέση του  και την ισχύ του για να προωθήσει και να υλοποιήσει τις δικές του  επιθυμίες και ίσως να προβαίνει σε προσβολές, πταίσματα, πλημμελήματα και εγκληματικές πράξεις. Η κατάχρηση της θέσης του, συνήθως είναι κάτι  άδικο για τον υπόλοιπο  κόσμο, που άμεσα ή έμμεσα προσβάλλεται από αυτήν την κατάσταση. Συνεπώς, φαντάζει δίκαια η δυνατότητα αφαίρεσης από ένα δημόσιο πρόσωπο του κοινωνικού ή πολιτικού του κύρους και η απαίτηση από τους πολλούς να αναλάβει αυτό το άτομο τις ευθύνες για τις πράξεις του.

Η δύναμη, βέβαια, που έχουν οι πολλοί στα social media δημιουργεί πρόβλημα, όταν είτε ένα άτομο με κύρος κατηγορείται βάσει φημών ή όταν η «ακύρωση»  απευθύνεται και σε άτομα χωρίς ιδιαίτερο κύρος, που εξέφρασαν μια άποψη διαφορετική. Η κουλτούρα της ακύρωσης στην πρώτη περίπτωση λειτουργεί ως μια παρορμητική και βιαστική κίνηση, ενώ στην δεύτερη περίπτωση δημιουργείται η αίσθηση ότι τα «θύματα» δεν έχουν δικαίωμα ελευθερίας λόγου και πρόσβασης στα κοινωνικά μέσα. Έτσι, οι «μαχητές του διαδικτύου» χάνουν το δίκαιο τους, αφού όταν εξευτελίζουν δημοσίως ένα άτομο που δεν τους έχει αδικήσει. Cancel Culture

Η  δυνατότητα να «ακυρώσεις κάποιον» δεν θα μπορούσε να υφίσταται σε οποιαδήποτε άλλη εποχή, αφού τα ηλεκτρονικά μέσα δίνουν την  πρόσβαση και δυνατότητα σε ένα μεγάλο κομμάτι του παγκοσμίου πληθυσμού να εκφράζει την γνώμη του. Ο κάθε πολίτης (των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κοινωνιών τουλάχιστον) με πρόσβαση πχ στο Twitter, μπορεί βάσει των γνώσεων, της κρίσης και της ενημέρωσης του να σχολιάσει μια κοινωνικοπολιτική κατάσταση αδικίας που δημιουργείται λόγω των δηλώσεων ή των πράξεων ενός ισχυρού προσώπου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο κάθε πολίτης, καλύτερα ενημερωμένος και συνειδητοποιημένος, μπορεί με την δική του φωνή να προωθήσει την κοινωνική δικαιοσύνη. Cancel Culture

Όμως η εποχή του internet έχει καλλιεργήσει την ολοένα και μεγαλύτερης κλίμακας διάδοση των fake news και τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες μαζικές κινητοποιήσεις. Αρκεί μόνο κάποιος να φτιάξει ένα post με περιεχόμενο επικριτικού χαρακτήρα προς ένα άτομο, με μικρές πινελιές ψέματος και συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις για να ξεκινήσουν τα περίφημα “tweets” και “hashtags” με σκοπό την επίπληξη, τον εξευτελισμό και την επακόλουθη ακύρωση του.

Όταν το εκάστοτε πρόσωπο, με κύρος ή μη, αποδεδειγμένα έχει πράξει εσφαλμένα, τότε η μάζα δικαιώνεται χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Όταν όμως  είναι απλά ένα άτομο με θέση αντίθετη από την δική μας, η επιχείρηση ακύρωσης του μοιάζει με βραχυπρόθεσμη εκτόνωση και δεν συνάδει στην επιθυμητή δημοκρατική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Cancel Culture

Ένα τελευταίο δεδομένο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας όταν θέλουμε να ακυρώσουμε κάποιον που έχει σφάλει ή έχει παραβιάσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την ηθική μας, είναι ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Άλλωστε το άτομο αυτό προέρχεται από το ίδιο κοινωνικοπολιτικό σύστημα με εμάς, σύστημα που θα διδάξει όμοιες συμπεριφορές σε άλλα άτομα. Οπότε, αγαπητοί υποστηρικτές του cancel culture, αν θέλετε κάτι να  αλλάξετε κοινωνικά και πολιτικά, αυτό θα πρέπει να είναι οι θεσμοί της κοινωνίας σας, ενώ τους ανθρώπους με διαφορετικές ή λανθασμένες βάσει της άποψης σας αντιλήψεις να τις αντικρούετε με επιχειρήματα.  Cancel Culture

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε Περισσότερα: Cancel Culture

Cancel Culture: Ένα μαχαίρι δίκοπο

Νομιμότητα ή μήπως αρχαιοκαπηλία…;

Πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε από την Βουλή ο επαναπατρισμός 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής προέλευσης.

Οι «ξεχασμένοι» ιοί

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για τις δυσμενείς αλλαγές που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στην ανθρωπότητα και την πλανητική υγεία. 


Ποτέ δεν φταίει μόνο ένας

‘’Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών’’

Τεκμήριο Αθωότητας

Το Τεκμήριο Αθωότητας και η «παράλληλη δικαιοσύνη»

Το Τεκμήριο Αθωότητας συνιστά μια εκ των σημαντικότερων εγγυήσεων του δικαϊκού μας συστήματος.

Ο κίνδυνος που τείνει να γίνει κανονικότητα

Παρακολουθώντας μέρα με την μέρα τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη εύκολα καθένας μπορεί να διακρίνει μια επικίνδυνη ροπή προς την δεξιά και ιδιαίτερα προς την άκρα δεξιά.

Θα προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος βρίσκονται κάτω από τη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ανατολική Ουκρανία.

Cancel Culture

Υπό τον ζυγό της ένδειας

Απανωτά χτυπήματα δίχως δυνατότητα αντίστασης δέχονται οι “κοινοί θνητοί ” από τα κλιμάκια της ενεργειακής ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, των δολιοφθορών και των ιθυνόντων που κρίνονται ανεπαρκείς στην ανάσχεση της οικονομικής λαίλαπας.

Cancel Culture


Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα. 

Cancel Culture


Λέμε τελικά όχι στα πλαστικά;

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου, τον Αύγουστο του 2022, η WWF αναρτά μια έκθεση αξιολόγησής και αναδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της χώρας μας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του.

Cancel Culture


Η Λευκορωσία μπαίνει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Cancel Culture

Τι είναι η Διπλωματία του Twitter;

Η αυξημένη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα πεδία της πολιτικής και της διπλωματίας. 

Avatar photo
Μάριος Παχίδης

Ο Μάριος Παχίδης είναι τριτοετής φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ενδιαφέροντα του καλύπτουν το φάσμα ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων που δεν έχουν πάψει να απασχολούν την διεθνή κοινότητα.

Άρθρα: 1