Γράφει η Μαριάννα Ξενικάκη
Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος βρίσκονται κάτω από τη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ανατολική Ουκρανία. Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση για την ευρωπαϊκή ήπειρο, ανεξάρτητα από το γεγονός πως η Ευρώπη είχε πολλούς και συχνούς πολέμους ανάμεσα στα κράτη της, τον περασμένο αιώνα. Πρωτοφανής από την άποψη πως στην Ενωμένη Ευρώπη, η υπογραφή διαφόρων Συνθηκών και Συμβάσεων έχει πάψει τις συρράξεις και τις όποιες διαφορές ανάμεσα στα κράτη τα τελευταία χρόνια.
Η εισβολή, λοιπόν, στην Ουκρανία ήρθε να ‘’ταράξει’’ για τα καλά τα νερά της ενότητας και της ειρήνης στην Ευρώπη και οι συνέπειες της δεν άργησαν να φανούν. Οι επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης είναι πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές, τόσο για την ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο όσο και για ολόκληρο τον κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα, στις επιπτώσεις του πολέμου συγκαταλέγεται η (παγκόσμια) ενεργειακή κρίση, η οποία έχει προκαλέσει ανατιμήσεις σε πολλά και βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Η κατάληψη και ο αποκλεισμός των λιμανιών της Ουκρανίας σταμάτησε την εφοδιαστική αλυσίδα και «πάγωσε» τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα η τιμή των προϊόντων, αλλά και της παροχής ενέργειας να αυξηθεί κατακόρυφα, προκαλώντας «ηλεκτροσόκ» στις τσέπες των καταναλωτών.
Αυτό, βέβαια, οφείλεται και στο γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή και την επίθεση της στην Ουκρανία, οι οποίες κυρώσεις, οδηγούν καθημερινά τις τιμές σε αρνητικά υψηλό ρεκόρ.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει «παγώσει» την εξαγωγή φυσικού αερίου από τους αγωγούς της Ρωσίας, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ‘’αντίποινα’’ για τις κυρώσεις και τις απειλές της Ευρώπης. Στην ουσία, θα λέγαμε πως, ο Πούτιν κρατά την τύχη της ενέργειας της Ευρώπης στα χέρια του και δε δείχνει πρόθυμος να ανοίξει τους αγωγούς προς αυτήν, τουλάχιστον, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας την ανάγκη για αναζήτηση νέων μεθόδων ενεργειακής απεξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και νέων τρόπων εξοικονόμησης της, ήδη, υπάρχουσας ενέργειας.
Πολλοί αναλυτές, πάντως, κάνουν λόγο για έναν άτυπο και ακήρυκτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω των ανατιμήσεων και της ακρίβειας. Είναι, όμως, η ενεργειακή κρίση αυτή που θα τον προκαλέσει; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι εν μέρει σαφής, καθώς φαίνεται πως η «κρίση της ακρίβειας» είναι παροδική και ελπίζουν πως σύντομα, οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου θα ανοίξουν και πάλι για την Ευρώπη.
Το πιο σημαντικό που μπορεί να προκαλέσει η αναταραχή στα εδάφη της Ουκρανίας, όμως, είναι μια ενδεχόμενη εισβολή και άλλων κρατών σε όμορα τους κράτη. Ανεπιφύλακτα, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ελληνοτουρκικό ζήτημα.
Οι καθημερινές, πλέον, απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών της κυβέρνησης του, έχουν οδηγήσει τις σχέσεις των δύο κρατών σε τεντωμένο σκοινί. Μια αμυντική κίνηση από τη μια πλευρά ερμηνεύεται ως επιθετική από την άλλη και οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις των συνόρων της Ελλάδας, τόσο από θάλασσα, όσο και από αέρα, έχει δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.
Ηγετικά στελέχη της Τουρκίας κάνουν λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα» και παράνομη στρατικοποίηση και κατοχή των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα και εξαπολύουν συνεχώς απειλές για casus belli. To ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας, φροντίζει καθημερινά να ξεκαθαρίζει στους γείτονες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο και να επικαλείται τις διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες δε φαίνεται να ‘’ακουμπούν’’ και πολύ τον Τούρκο Πρόεδρο.
Εκτός από τις απειλές και τις παραβιάσεις στο ανατολικό Αιγαίο, τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να γίνεται λόγος, από την πλευρά της Τουρκίας, και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η οποία, ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για τη γείτονα, για εισβολή και διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της περιοχής, όπως γίνεται και στην Ανατολική Ουκρανία με τις περιοχές του Ντονμπάς και του Ντονέτσκ.
Πάντως, η ρωσο-ουκρανική σύρραξη έχει αλλάξει για τα καλά τον χάρτη της Ευρώπης. Η ακρίβεια και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κεντρικό θέμα στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τα κράτη – μέλη να ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας, ώστε να βασίζονται όσο το δυνατόν λιγότερο στο φυσικό αέριο της Ρωσίας. Ουκρανία Ουκρανία Ουκρανία
Επίσης, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών είναι σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενη εισβολή κρατών σε άλλα, με σκοπό να αποφευχθεί οποιοδήποτε παρόμοιο σκηνικό με αυτό στην Ουκρανία. Το μόνο σίγουρο είναι πως, ο πόλεμος στην Ουκρανία αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς αμάχους, πόλεις ισοπεδωμένες και πολλούς ανθρώπους ξενιτεμένους και χαμένους στο έλεος της προσφυγιάς και του πολέμου, εκτός όλων των άλλων επιπτώσεων του.
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: αστικές πράξεις
Ψυχική Υγεία: Μια από τις προκλήσεις του 21ου αιώνα
Σίγουρα, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης όλων αυτών τον παροχών από την Πολιτεία, καθώς και η ίδια η επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής έχουν ακόμα και αυτές μεγάλο περιθώριο να εξελιχθούν.
Απανωτά χτυπήματα δίχως δυνατότητα αντίστασης δέχονται οι “κοινοί θνητοί ” από τα κλιμάκια της ενεργειακής ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, των δολιοφθορών και των ιθυνόντων που κρίνονται ανεπαρκείς στην ανάσχεση της οικονομικής λαίλαπας.
Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας
Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα.
Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου, τον Αύγουστο του 2022, η WWF αναρτά μια έκθεση αξιολόγησής και αναδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της χώρας μας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του.
Η Λευκορωσία μπαίνει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Τι είναι η Διπλωματία του Twitter;
Η αυξημένη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα πεδία της πολιτικής και της διπλωματίας.
Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί;
Μήπως, όμως, τα αίτια είναι βαθύτερα και εντοπίζονται στο φαινόμενο της αναζήτησης ταυτότητας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης χωρίς αξιακές αναφορές;