Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Την παραίτησή της από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε η Λιζ Τρας, έξω από την Downing Street. 

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα. 

Η θητεία της κράτησε μόλις 44 ημέρες και η ίδια έγινε η πρωθυπουργός με την πλέον βραχύβια θητεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η δήλωση παραίτησης της Λιζ Τρας:

Τι προηγήθηκε της παραίτησης

Η Λιζ Τρας συνάντησε τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, που ασχολείται με τα εσωκομματικά θέματα των Τόρις, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, σε μια περίοδο που πολλοί βουλευτές την καλούσαν να παραιτηθεί, μετά από μόλις έξι εβδομάδες στην Downing Street.

Βρετανικά μέσα μεταδίδουν ότι η ίδια η πρωθυπουργός ζήτησε τη συνάντηση, που έκρινε το πολιτικό της μέλλον, αν και πολλοί προεξοφλούσαν ότι είναι πλέον αργά.

Εντύπωση προκάλεσε ότι την ώρα της συνάντησης, που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τερέζ Κόφι έφτασε στο κτήριο.

Την ίδια ώρα, η Ντάουνινγκ Στριτ διαμήνυσε ότι η Τρας σκόπευε να παραμείνει στο πρωθυπουργικό γραφείο και μετά τον προϋπολογισμό, που έχει προσδιοριστεί για τις 31 Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αλλαγή. Η πρωθυπουργός θα συνεχίσει και μετά τις 31 Οκτωβρίου», είπε εκπρόσωπός της, που πάντως παραδέχθηκε ότι η Λιζ Τρας «παραδέχεται ότι η χθεσινή ήταν μία δύσκολη ημέρα».

Πηγές της Downing Street ανέφεραν ότι παρά τη δύσκολη χθεσινή ημέρα, η Λιζ Τρας πήρε μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις, παρείχε διασφαλίσεις στους συνταξιούχους που ανησυχούν για το κόστος ζωής και ανέλαβε πρωτοβουλίες στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας. Παράλληλα, συνεργάζεται με τον υπουργό Οικονομικών για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης.

Της ζητούσαν δημόσια να παραιτηθεί

Η πραγματικότητα όμως αποδείχτηκε διαφορετική. Μετά τις χθεσινές δύο παραιτήσεις, κι άλλοι βουλευτές των Συντηρητικών της ζήτησαν την παραίτηση της Τράς, με τελευταίους τους Χένρι Σμιθ και Στιβ Νταμπλ.

«Χρειαζόμαστε νέα ηγεσία. Χρειαζόμαστε σταθερή ηγεσία και φοβάμαι -και λυπάμαι πολύ που το λέω- ότι αυτό λείπει τις τελευταίες εβδομάδες από την Ντάουνινγκ Στριτ», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Σμιθ. Πρόσθεσε δε ότι η Τρας θα έπρεπε να έχει παραδεχθεί ότι έχει κάνει λάθος επιλογές από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Από την πλευρά του, ο Νταμπλ ανέφερε ότι η Τρας δεν έκανε για τη δουλειά. «Είναι η στιγμή να το αποδεχθεί και να ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί και να μας επιτρέψει να βρούμε κάποιον άλλον» είπε.

44 μέρες ως ένοικος της Downing Street

Η Τρας εξελέγη, σε ηλικία 47 ετών, για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον, ύστερα από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος με 81.326 ψήφους έναντι 60.399 του αντιπάλου της, του Ρίσι Σουνάκ.

6 Σεπτεμβρίου

Η Τρας έγινε επισήμως πρωθυπουργός αφού συνάντησε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία της ζήτησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

8 Σεπτεμβρίου

Απέναντι στην εκτόξευση του κόστους ενέργειας, η Λιζ Τρας ανακοινώνει στο Κοινοβούλιο το «πάγωμα» των τιμών για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. Η ανακοίνωσή της επισκιάστηκε από τον θάνατο της Ελισάβετ, με την πολιτική ζωή να σταματά για τις 10 ημέρες εθνικού πένθους.

23 Σεπτεμβρίου

Ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτερνγκ ανακοινώνει έναν «μίνι προϋπολογισμό» για την ενίσχυση της ανάπτυξης, βασιζόμενο σε μειώσεις φόρων δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών, χρηματοδοτούμενες από το χρέος.

Στις χρηματοοικονομικές αγορές επικρατεί πανικός. Στις 26 του μήνα, όταν άνοιξαν και πάλι οι αγορές, η λίρα κατακρημνίστηκε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

28 Σεπτεμβρίου

Μπροστά στον πανικό των αγορών, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνει ότι παρεμβαίνει επειγόντως στην αγορά ομολόγων απέναντι σε έναν «σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

29 Σεπτεμβρίου

Το ινστιτούτο ερευνών YouGov ανακοινώνει προβάδισμα 33 μονάδων για τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, κάτι που έχει να καταγραφεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, δύο χρόνια πριν τις βουλευτικές εκλογές.

3 Οκτωβρίου

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Συντηρητικού κόμματος, που σημαδεύτηκε από διαφωνίες και εντάσεις, η Λιζ Τρας και ο Κουάζι Κουάρτενγκ εξαναγκάζονται στην πρώτη τους αναδίπλωση: ανακαλούν την κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα.

5 Οκτωβρίου

«Το κατάλαβα, σας άκουσα», δήλωσε η Τρας στο συνέδριο του κόμματος. «Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη», επαναλαμβάνει χωρίς να καθησυχάζει τους σκεπτικιστές στο κόμμα της ούτε τις νευρικές αγορές.

12 Οκτωβρίου

Η Τρας αποκλείει, ενώπιον των βουλευτών της, κάθε μείωση των δημόσιων δαπανών, υποσχόμενη παράλληλα να διατηρήσει τις μειώσεις φόρων, εντείνοντας τις αμφιβολίες για την πολιτική της.

13 Οκτωβρίου

Μέλη του Συντηρητικού κόμματος αναφέρουν μια λίστα με ονόματα που κυκλοφορεί για την αντικατάσταση της Τρας στη Downing Street.

Διαβάστε περισσότερα: Λιζ Τρας

Το ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη είναι μεγαλύτερο από το αντίο

Πώς γίνεται, όμως, να χάσει ένας τέτοιος άνθρωπος; Πώς γίνεται να ηττηθεί κάποιος που νίκησε τον ίδιο τον θάνατο;

Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας


Λέμε τελικά όχι στα πλαστικά;

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου, τον Αύγουστο του 2022, η WWF αναρτά μια έκθεση αξιολόγησής και αναδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της χώρας μας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του.

ένδεια


Η Λευκορωσία μπαίνει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Λευκορωσία

Τι είναι η Διπλωματία του Twitter;

Η αυξημένη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα πεδία της πολιτικής και της διπλωματίας. 

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί; - Γράφει ο Δημήτρς Τζανιδάκης

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί;

Μήπως, όμως, τα αίτια είναι βαθύτερα και εντοπίζονται στο φαινόμενο της αναζήτησης ταυτότητας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης χωρίς αξιακές αναφορές; Μοναρχία

Πόσα ψέματα ακόμα;

Πολυτεχνειούπολη: 22 συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα

Σε 22 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών στη μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, με ορμητήριο τη παλιά φοιτητική εστία στου Ζωγράφου. Μοναρχία

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223