Θεματοφύλακες μιας τέχνης που έχει παρέλθει

Γράφει Βασίλης Πανούλας τέχνη

Οχλαγωγία, προσήλωση, έξαψη. Λίγες είναι εκείνες οι εμπειρίες που σε γεμίζουν από την αρχή, στην προκείμενη περίπτωση τα πρώτα βήματα που θα κάνεις για να διαβείς την είσοδο, μέχρι το πέρας τους, δηλαδή τα ίδια βήματα, ίσως πιο συγκρατημένα αυτή τη φορά και το τελευταίο βλέμμα στη μαρκίζα της παράστασης που μόλις είδες, κάτι σαν ένα απόκομμα που θες να κρατήσεις μαζί με το “ευχαριστώ”. τέχνη

Το θέατρο και το σανίδι εκπέμπουν μια ενέργεια αλλόκοσμη, μια αύρα που δεν μπορώ να εξηγήσω όσες φορές έχω προσπαθήσει. Αυτές οι σκέψεις ξεπηδούν από το μυαλό κάθε φορά που ψάχνω μέσα στο χαμηλό φωτισμό να βρω τη θέση μου. Μάταια χωρίς τη βοήθεια ταξιθέτη. Λίγα χαμόγελα, μερικά ΄’με συγχωρείτε ‘’ και έπειτα η θέση καρτερεί. Πρώτο κουδούνι. Χρόνος για μερικές σκέψεις ακόμα.

Αυτή η μαγική ενέργεια, λοιπόν, δεν είναι λίγες οι φορές που καταπνίγεται βίαια από απόψεις και φωνές που υπόσχονται αλλαγή και πρόοδο, μα στην ουσία παίρνουν πίσω τις υποσχέσεις τους αυτοστιγμεί. Μια τέτοια ήταν και η περίπτωση της αρχικής απόφασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να μην επιλέξει trans άτομο, πάρα την ανακοινωθείσα ακρόαση για διεμφυλικές γυναίκες ερμηνεύτριες. Τα παραπάνω έλαβαν χωρά με αφορμή την προετοιμασία για τη μεταφορά της ταινίας Στρέλλα, του Κούτρα / Ευαγγελίδη, σε όπερα δωματίου, μια ταινία σταθμό για την queer κοινότητα, με βραβεύσεις σε πάνω από 20 κινηματογραφικά φεστιβάλ και βαθύ αποτύπωμα στην εγχώρια κινηματογραφική σκηνή. τέχνη Θεματοφύλακες Θεματοφύλακες Θεματοφύλακες Θεματοφύλακες

Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή της Στρέλλας, την οποία αποδύεται ανεπανάληπτα η Μίνα Ορφανού, μιας trans γυναίκα που παλεύει να βρει τα πατήματα, τον εαυτό της και την αγάπη μέσα σε μια αφιλόξενη και εχθρική πρωτεύουσα.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και την ηχηρή παραίτηση της συμβούλου παραγωγής, Katherine Reilly, η Εθνική Λυρική Σκηνή έκανε γνωστό μέσω ανακοίνωσης πως θα εξαντλήσει κάθε γνωστό μέσο ώστε να βρει διεμφυλική γυναίκα, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, που να πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να ενσαρκώνει το ρολό.

Κουδούνι δεύτερο. Ευφροσύνη και αγωνιά στα γύρω πρόσωπα. Μερικές φωνές διάσπαρτες. Οι δείκτες του ρολογιού μαρτυρούν πως τα περιθώρια εσωτερικών σκέψεων στενεύουν. Υπάρχουν όμως μερικές ακόμα. τέχνη Θεματοφύλακες Θεματοφύλακες Θεματοφύλακες Θεματοφύλακες

Και γιατί να ενσαρκώνουν μόνο trans άτομα, trans ρόλους; Γιατί πρέπει, γιατί είναι επιτακτική ανάγκη, γιατί είναι κομμάτι μιας αλλαγής. Τα άτομα αυτά βιώνουν καθημερινά την άρνηση, την έλλειψη αποδοχής και σωρεία από κλειστές πόρτες. Ο καιρός άλλαξε, όσο και αν αυτό ξενίζει κάποιους, οι συνθήκες ωρίμασαν και ήρθε η ώρα οι πόρτες αυτές να ανοίξουν για αυτά τα άτομα και τι πιο ταιριαστό από τις πόρτες της τέχνης. Πόρτες που μπορούν να οδηγήσουν στην αποκατάσταση σχέσεων των ανθρώπων αυτών με την κοινωνία και να διώξουν σταδιακά το τέρας της τρανσοφοβίας.

Μα καλά, υπάρχουν αρκετά trans άτομα ώστε να γεμίσουν τις κενές θέσεις αυτές της τέχνης; Ναι υπάρχουν και είναι μάλιστα πολλά. Κάποια από αυτά έχουν ήδη βρει την κλίση τους και την εξελίσσουν μέσα σε φωτεινές γωνίες της πόλης και αλλά διστάζουν να τολμήσουν φοβούμενα την κοινωνική κατακραυγή. Σε αυτά ειδικά πρέπει να σταθεί η τέχνη και η ανταμοιβή για το σανίδι, το πεντάγραμμο, την πένα, την κοινωνία ολόκληρη, θα έρθει μεγαλύτερη από ποτέ και στο πολλαπλάσιο.

Τρίτο κουδούνι. Ελάχιστοι ψίθυροι, ακόμα πιο λίγοι ήχοι. Τα φώτα στο χώρο πέφτουν μαζί με τις εσωτερικές σκέψεις του νου μου. Αυλαία. Ελπίζω το χειροκρότημα να φέρει την αλλαγή.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: τέχνη αλλαγή

τέχνη

«Παιδί» και «ίδρυμα»: Δύο αταίριαστες μεταξύ τους λέξεις

«Έχει παγώσει» η κοινωνία το τελευταίο διάστημα με τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», με την κοινή γνώμη να «πέφτει από τα σύννεφα» για ακόμη μία φορά. 

Υποκλοπές: Άλλο ένα «φάουλ» της αντιπολίτευσης

Έχουν παρέλθει παραπάνω από δύο μήνες από τη μέρα που βγήκε στο φως η είδηση σχετικά με την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, από την ΕΥΠ.

H επιρροή της καραντίνας στην υγεία μας

Μετά από τη καραντίνα, συνάνθρωποι μας εμφάνισαν ψυχολογικά προβλήματα και χρειάστηκε να επισκεφτούν κάποιον ειδικό. 

καραντίνα


Ποιος μας κυβερνά;

Ποιος είναι εκείνος που τελικά έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας; Το κυβερνών κόμμα; Οι κατευθυντήριες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ή μήπως ο νόμος;


Brain drain Vs Brain gain

Το φαινόμενο της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου δεν είναι ξένο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά αντιθέτως γνωρίζει αυξητική τάση.

Το αιματοβαμμένο Μουντιάλ

Κυριακή απόγευμα. Για κάποιους οι λέξεις αυτές αποπνέουν μια αύρα ραστώνης. Οι τελευταίες πινελιές χαλάρωσης που πρέπει να τοποθετηθούν επιμελώς, πρώτου ο λευκός καμβάς της νέας εβδομάδας λάβει θέση. 

Κόκκινα δάνεια: Μια σκληρή Ελληνική πραγματικότητα

α κόκκινα δάνεια των τραπεζών αποτελούν ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία έντονα, ιδίως την τελευταία δεκαετία. 

Avatar photo
Βασίλης Πανούλας
Άρθρα: 4