Γράφει η Βίλμα Πιλάτου
Μετά από τη καραντίνα, συνάνθρωποι μας εμφάνισαν ψυχολογικά προβλήματα και χρειάστηκε να επισκεφτούν κάποιον ειδικό. Στις μετρήσεις που έγιναν στα χημικά απόβλητα των μεγάλων πόλεων βρέθηκαν πολλές ναρκωτικές ουσίες, γόπες τσιγάρων, όπως και ψυχιατρικά φάρμακα. Κάποιος μπορεί να πει ότι υπήρχαν εναλλακτικές, ας είμαστε όμως ρεαλιστές.
Σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα το Τόκιο, τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν δραστικά, καθώς ο τρόπος ζωής των πολιτών στη συγκεκριμένη χώρα είναι αρκετά πιεστικός. Δεν γίνεται να είσαι στην Αθήνα και να κάνεις μια βόλτα στη θάλασσα, ένα πικνίκ στο βουνό ή να πάρεις αέρα.
Δυστυχώς, η εν λόγω κατάσταση ήταν προβλέψιμη, αφού, όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας, ο άνθρωπος ως «φύσει κοινωνικό ον» στερήθηκε μια αξία ζωτικής σημασίας για αυτόν. Εκτός από την έλλειψη της κοινωνικής συναναστροφής, ο εγκλεισμός μας ανάγκασε όλους να μπούμε σε περισυλλογή. Στην καθημερινότητά μας, που άλλοτε συναναστρεφόμασταν με πολλά άτομα και κάναμε δραστηριότητες, δεν προλαβαίναμε καλώς ή κακώς να επεξεργαστούμε τα δεδομένα. Μαζί με την καραντίνα ήρθε, λοιπόν, και αυτό που οι Αμερικάνοι αποκαλούν «overthinking».
Το αποτέλεσμα ήταν να έρθουν στην επιφάνεια ψυχικά τραύματα του παρελθόντος λόγω πίεσης, αλλά και έντονες εσωτερικές διαμάχες και ιδιοτροπίες. Πολλά είναι τα άτομα εκείνα που υπέφεραν από μετατραυματικό στρες, αφότου τελείωσε η καραντίνα . Έτσι, οι «ελεύθεροι πολιορκημένοι» για να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση, προσπάθησαν να στρέψουν άλλου την προσοχή τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και διαδικτύου σταματούσαν να έχουν καλή απόδοση επειδή το δίκτυο ήταν επιβαρυμένο από εκατομμύρια χρήστες.
Οι καταναλωτές άρχισαν να βλέπουν με τις ώρες σύντομα βιντεάκια στη νέα εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, γνωστή ως «TikTok», και σιγά – σιγά το μόνο που θυμόντουσαν από την ημέρα τους ήταν οι ώρες που δεν βρίσκονταν στην οθόνη. Αναλογιζόμενη εκείνη την περίοδο σκέφτομαι τις θεωρίες συνωμοσίας που ακούω συχνά. Δηλαδή, ότι θέλουν να μας καταστήσουν άτομα δίχως βούληση, ζωντανούς – νεκρούς ή ακόμη και «πρόβατα». Ένα καλό, όμως, βγήκε από αυτή την καραντίνα κι αυτό είναι το διαγαλαξιακό παιχνίδι «Among us».
Συνοψίζοντας, η ψυχική υγεία, η οποία αφορά όλα τα όντα που έχουν κάποιου είδους λογική, είναι κάτι που πρέπει να φροντίζουμε συνεχώς. Είτε είσαι το λαγουδάκι που θα πάει να κρυφτεί σε μια σπηλιά στο δάσος, είτε ο Μάκης που πίνει μπύρες για να ξεχάσει την Μαρία, τα συναισθήματά σου είναι σημαντικά. Είναι φυσιολογικό να τα βιώνεις. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να τα διατηρείς σε ισορροπία. καραντίνα καραντίνα
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: καραντίνα
Ποιος είναι εκείνος που τελικά έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας; Το κυβερνών κόμμα; Οι κατευθυντήριες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ή μήπως ο νόμος;
Το φαινόμενο της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου δεν είναι ξένο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά αντιθέτως γνωρίζει αυξητική τάση.
Κυριακή απόγευμα. Για κάποιους οι λέξεις αυτές αποπνέουν μια αύρα ραστώνης. Οι τελευταίες πινελιές χαλάρωσης που πρέπει να τοποθετηθούν επιμελώς, πρώτου ο λευκός καμβάς της νέας εβδομάδας λάβει θέση.
Κόκκινα δάνεια: Μια σκληρή Ελληνική πραγματικότητα
α κόκκινα δάνεια των τραπεζών αποτελούν ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία έντονα, ιδίως την τελευταία δεκαετία.
Οι νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού
Με τον ορό εναλλακτικές μορφές τουρισμού αναφερόμαστε σε ένα νέο είδος τουρισμού που προσελκύει τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα.
Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν Πολωνικό έδαφος – 2 νεκροί
Δύο πύραυλοι έχουν χτυπήσει πολωνικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με την Λβιβ στη δυτική Ουκρανία – Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας.
Ελληνικό Σοβιέτ: Ο μεγάλος ασθενής
Πλησιάζοντας στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, κανένας δεν μπορεί να διανοηθεί πως η Ελλάδα αποτελεί μια φιλελεύθερη χώρα, όπως κάποιοι την οραματίστηκαν.