Πως η Ρωσία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη βοήθεια των.. ΗΠΑ

Γράφει ο Γιώργος Σφακιανάκης πόλεμος

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα, διεξήχθησαν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες καθόρισαν την κατανομή των εδρών σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα αποτελέσματα των εκλογών, μια Δημοκρατική Γερουσία, με μόλις μία έδρα διαφορά, (50 Δημοκρατικές έναντι 49 Ρεπουμπλικανικές) και μια οριακή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταδεικνύουν περίτρανα τον διχασμό που υφίσταται στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η ανακοίνωση του Donald Trump, ότι θα διεκδικήσει για τρίτη φορά το προεδρικό αξίωμα το 2024, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και βέβαιη αναταραχή. Ρητορική του ίδιου αποτελεί η αναποτελεσματική διαχείριση της οικονομίας και του πολέμου από τη Δημοκρατική κυβέρνηση, γεγονός που προμηνύει σημαντικές εξελίξεις στους εν λόγω τομείς. Συνεπαγόμενα, η ισχυρότερη Ρεπουμπλικανική παρουσία στην αμερικανική υψηλή στρατηγική, ίσως προκαλέσει το τέλος ενός μακροσκελούς πολέμου, ο οποίος κατά την ρητορική του Τράμπ, δε θα είχε ξεσπάσει ποτέ, αν βρισκόταν ο ίδιος στην εξουσία. 

Που εδράζεται όμως ο εν λόγω ισχυρισμός; 

Όπως έχει δηλώσει ο Κέβιν Μακάρθι, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η νίκη του κόμματός του στις ενδιάμεσες του Νοεμβρίου θα έχει επιπτώσεις στο πόσο ενεργά θα υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία. Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο, ότι ελέω Ρεπουμπλικανών απορρίφθηκε ένα πακέτο ασφαλείας προς την Ουκρανία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεπαγόμενα, επαναφέρεται στο προσκήνιο η πολιτική του Ντόναλντ Τράμπ, περί μη υποστήριξης των ΗΠΑ τόσο σε χώρες του ΝΑΤΟ, όσο και σε τρίτες χώρες, ο οποίος από το ξέσπασμα του πολέμου έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων, γεγονός που του έδωσε και την αφορμή να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την Προεδρία.

Αξονικός παράγοντας για την πορεία του Donald Trump προς την Προεδρία του 2024 αποτελεί ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis, ο οποίος φαίνεται να έχει αυξημένη δημοτικότητα και αποδοχή εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ήδη έχει ξεσπάσει μια εκτεταμένη διαμάχη μεταξύ των δύο η οποία αναμένεται να είναι καθοριστική για το ποιος θα λάβει το χρίσμα του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η Κίνα στο προσκήνιο, ο ρόλος της Ρωσίας ως “Junior Partner”.

Το εμφυλιακό καθεστώς που υπάρχει το δεδομένο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό των ΗΠΑ, δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη Ρωσία και την Κίνα. Με την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ επικεντρωμένη κατά κύριο λόγο στις ενδιάμεσες αλλά και στις προεδρικές εκλογές του 2024, Κίνα και Ρωσία έχουν αμφότερες την ευκαιρία να κερδίσουν σημαντικό έδαφος στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η Κίνα από τη μια πλευρά, προερχόμενη από το πρόσφατο συμβούλιο του Κομμουνιστικού της Κόμματος και την ανανέωση της θητείας του προέδρου Xi Xingping, φαντάζει πιο συγκροτημένη και πλήρης από ποτέ. Το μεγάλο ενεργειακό της πρόβλημα έχει εν πολλοίς επιλυθεί με την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η τεχνολογική και στρατιωτική της ανάπτυξη βρίσκονται στο απόγειο. Θεωρείται επομένως, ότι είναι καιρός για την Ασιατική χώρα, να εξέλθει από το καθεστώς της «ήσυχης δύναμης» και να αρχίσει να εκπληρώνει ενεργά, τους δεδηλωμένους στρατηγικούς της στόχους (βλ. Εισβολή στην Ταϊβάν).

Αδιαμφισβήτητα η Κίνα έχει από καιρό εξέλθει από το καθεστώς της ανερχόμενης δύναμης και έχει αναρίθμητους πολλαπλασιαστές ισχύος, που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα του διεθνούς συστήματος, ειδικά όταν η αρωγή της Ρωσίας είναι έμπρακτη και ουσιαστική όπως στις μέρες μας. 

Από την άλλη πλευρά, αυτή η ενδεχόμενη αδράνεια των ΗΠΑ, φαίνεται ιδανική για τη Ρωσία ώστε να δώσει ένα τέλος στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η καθυστέρηση στη λήξη του πολέμου, έχει προκαλέσει αρκετές εσωτερικές αναταραχές και στη ρωσική πλευρά, η οποία φαίνεται και μετά τις τελευταίες επιθέσεις στο Κίεβο, να είναι διατεθειμένη να θέσει ένα τέλος στον μακροσκελή, για τα δεδομένα των δύο αντιπάλων, πόλεμο.

Αδιαμφισβήτητα, τα πολλά προβλήματα που έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει η Ρωσία στον πόλεμο ταυτόχρονα με τις βαρύτατες δυτικές κυρώσεις, περιορίζουν τη δράση της σε αυτή της βοηθητικής δύναμης προς την Κίνα. Φυσικά, η Ρωσία δεν παύει να είναι μια πυρηνική και στρατιωτική δύναμη, η οποία δεν πρέπει να υποτιμάται. Η βοήθεια που παρέχει στην Κίνα, ίσως αποδειχτεί από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ανάδυσή της.

Συνεπώς η σύρραξη αυτή, που ξεκίνησε και με τη συμβολή ενός μεγάλου στρατηγικού σφάλματος των ΗΠΑ, την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας, χωρών που βρισκόταν υπό την επιρροή του πρώην ανατολικού μπλοκ και έπρεπε να μείνουν ανεπηρέαστες από τη Δύση, είναι πολύ πιθανό να φτάσει και στο τέλος του εξαιτίας των διαφορών που διακατέχουν το εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.  πόλεμος πόλεμος πόλεμος πόλεμος πόλεμος πόλεμος πόλεμος πόλεμος πόλεμος

Αποτελεί μείζονος σημασίας καταλήγοντας, να τονιστεί ότι παρά την οποιαδήποτε ισχύ έχουν Κίνα και Ρωσία, ταυτόχρονα έχουν και αρκετά τρωτά σημεία, τα οποία μπορούν να τις ανατρέψουν. Η ορθή, στρατηγική εκμετάλλευση των παραπάνω εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις σωστές κινήσεις ΗΠΑ και Δύσης.

Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, όταν η παγκόσμια υπερδύναμη έχει ένα τόσο αποδιαρθρωμένο και διχασμένο εσωτερικό, η αμφισβήτηση της εξουσίας της και η υιοθέτηση αναθεωρητικών πολιτικών, είναι μονόδρομος για τις χώρες του έτερου πόλου, που πασχίζουν να αποκτήσουν εκείνες το καθεστώς της ηγέτιδας δύναμης. Το διεθνές σύστημα είναι μια ζούγκλα κατά τον Thomas Hobbes. Τόσο ο ίδιος όσο και οι υποστηρικτές του ρεαλισμού, είναι πιο επίκαιροι από ποτέ, παρουσιάζοντας ορθά την απαράλλακτη δομή του διεθνούς συστήματος μέχρι σήμερα.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: πόλεμος

πόλεμος


Ποιος μας κυβερνά;

Ποιος είναι εκείνος που τελικά έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας; Το κυβερνών κόμμα; Οι κατευθυντήριες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ή μήπως ο νόμος;


Brain drain Vs Brain gain

Το φαινόμενο της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου δεν είναι ξένο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά αντιθέτως γνωρίζει αυξητική τάση.

Το αιματοβαμμένο Μουντιάλ

Κυριακή απόγευμα. Για κάποιους οι λέξεις αυτές αποπνέουν μια αύρα ραστώνης. Οι τελευταίες πινελιές χαλάρωσης που πρέπει να τοποθετηθούν επιμελώς, πρώτου ο λευκός καμβάς της νέας εβδομάδας λάβει θέση. 

Κόκκινα δάνεια: Μια σκληρή Ελληνική πραγματικότητα

α κόκκινα δάνεια των τραπεζών αποτελούν ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία έντονα, ιδίως την τελευταία δεκαετία. 

Οι νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Με τον ορό εναλλακτικές μορφές τουρισμού αναφερόμαστε σε ένα νέο είδος τουρισμού που προσελκύει τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα.

κυβερνά

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν Πολωνικό έδαφος – 2 νεκροί

Δύο πύραυλοι έχουν χτυπήσει πολωνικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με την Λβιβ στη δυτική Ουκρανία – Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας.

Ελληνικό Σοβιέτ: Ο μεγάλος ασθενής

Πλησιάζοντας στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, κανένας δεν μπορεί να διανοηθεί πως η Ελλάδα αποτελεί μια φιλελεύθερη χώρα, όπως κάποιοι την οραματίστηκαν.

Avatar photo
Γιώργος Σφακιανάκης

Γιώργος Σφακιανάκης

Άρθρα: 3