Γράφει η Εύη Δροσάτου κυβερνά
Παρατηρούμε συχνά γύρω μας να διεξάγονται συζητήσεις κολοσσιαίας σημασίας σχετικά με το πολιτικό γίγνεσθαι. Συζητήσεις για τον νικητή μιας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, συζητήσεις για τις κομματικές επιλογές. Εντούτοις ελλείπει το καίριο ερώτημα, το οποίο διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική ζωή: Ποιος είναι εκείνος που τελικά έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας; Το κυβερνών κόμμα; Οι κατευθυντήριες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ή μήπως ο νόμος; κυβερνά κυβερνά κυβερνά κυβερνά
Στη σύγχρονη εποχή τα πολιτεύματα διέπονται από τις αρχές του αντιπροσωπευτικού συστήματος και του πολυκομματισμού. Ο λαός καλείται όντας το ανώτατο όργανο του κράτους που αναδεικνύει το πολυμελές νομοθετικό όργανο, τη Βουλή, η οποία αποκτά λαϊκή νομιμοποίηση. Η Βουλή θεσπίζει τους κανόνες δικαίου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους εκδίδει και έπειτα προβαίνει στη δημοσίευση τους στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως). Οι θεσπιζόμενοι νόμοι περιορίζουν την Ελευθερία του ατόμου. Ωστόσο, το εν λόγω ατομικό δικαίωμα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν επιτρέπεται ο περιορισμός του με τυπικό νόμο να αντίκειται στο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα αποτελεί τον θεμελιώδη νόμο του κράτους, είναι lex superior (νόμος με υπέρτερη τυπική ισχύ). Συνεπώς, η διαφύλαξη της ελευθερίας είναι πάνω απ’ όλα.
Το πολυκομματικό σύστημα συγκροτείται από μεγάλα και τα μικρά κόμματα, τα οποία επιδιώκουν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Βέβαια και το ίδιο το κυβερνών κόμμα θεσπίζει νόμους, οι οποίοι περιορίζουν την εξουσία του. Συνεπώς, ο έχων την εξουσία δεν είναι απηλλαγμένος από τους νόμους, αλλά άρχεται από αυτούς. Γίνεται να ασκεί κάποιος την εξουσία του και ταυτόχρονα να είναι υπήκοος του νόμου;
Οι νόμοι, δηλαδή οι κανόνες δικαίου είναι εκείνοι, οι οποίοι αποτελούν τους ρυθμιστές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Βάσει αυτών μια συμπεριφορά χαρακτηρίζεται ως ανεκδιήγητή και παραπτωματική.
Δυστυχώς, στις μέρες μας οι συμπεριφορές, οι οποίες δεν συνάδουν με τους νόμους είναι πλείστες και αποτελούν μελανό χαρακτηριστικό στοιχείο της καθημερινής ζωής. Πώς είναι δυνατόν από τη μια πλευρά να θεσπίζονται νόμοι, οι οποίοι έχουν ως ύπατο σκοπό να συμβάλλουν στην ομαλή κοινωνική συνύπαρξη πλουραλιστικών κοινωνιών και από την άλλη να αποτελεί η παράβαση τους πόλο έλξης; Η παράβαση αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Έως πότε;
Ο νόμος υφίσταται. Το φλέγον ζήτημα είναι, γιατί οι άνθρωποι έχουν την τάση να αντίκεινται σε αυτόν; Ίσως γιατί έχουν αντιληφθεί ότι εκείνος μας κυβερνά και τον αποδοκιμάζουν δια της απρεπούς συμπεριφοράς τους, όπως και πλείονα κυβερνητικά στελέχη σήμερα; Όπου εξουσία και αποδοκιμασία;
Έχει ξεσπάσει φουρτούνα στον κόσμο. Ζούμε σε μια κοινωνική αναταραχή, ο ουκρανικός πόλεμος, οι οικονομικές δυσχέρειες και η έξαρση των κακουργηματικών συμπεριφορών έχουν επιφέρει διατάραξη της διάνοιας των ατόμων με αποτέλεσμα η κοινωνία μας να παρακμάζει. Οι πάμπολλες δυστυχίες δεν πρέπει να μας «κυβερνούν», να αδρανοποιούν το ψυχικό μας σθένος και να βιώνουμε την πλήρη καθίζηση μας σε διάφορες εκφάνσεις της ζωή μας.
Είναι καιρός για κοινωνική ειρήνευση. Η ισορροπία και η προοδευτικότητα θα έπρεπε να διέπουν τον κοινωνικό μας βίο. Η αυστηροποίηση των νόμων είναι αναγκαία, καθώς μόνο με την αλλαγή εκείνου που κατέχει τα ηνία της χώρας θα επέλθει η εξυγίανση της κοινωνίας. Νόμος και εξουσία τελούν σε αντιστοιχία;
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: κυβερνά

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν Πολωνικό έδαφος – 2 νεκροί
Δύο πύραυλοι έχουν χτυπήσει πολωνικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με την Λβιβ στη δυτική Ουκρανία – Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας.

Ελληνικό Σοβιέτ: Ο μεγάλος ασθενής
Πλησιάζοντας στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, κανένας δεν μπορεί να διανοηθεί πως η Ελλάδα αποτελεί μια φιλελεύθερη χώρα, όπως κάποιοι την οραματίστηκαν.

Πυραυλικές επιθέσεις στο κέντρο του Κιέβου
Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, το μεσημέρι της Τρίτης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη.

Γιατί πιστεύουμε στις θεωρίες συνωμοσίας;
Οι θεωρίες συνωμοσίας υπάρχουν παντού. Τις συναντάμε στις συζητήσεις μας με τους φίλους μας και την οικογένεια μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές.

Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη κοντά στην πλατεία Ταξίμ
Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης κοντά στην πλατεία Ταξίμ.
Τα funds, το σχέδιο Ηρακλής και η διάσωση των ελληνικών τραπεζών
Τελευταία και με αφορμή την υπόθεση Πάτση, πολύς λόγος έχει αρχίσει να γίνεται για τα περίφημα funds, και τον ρόλο που διαδραματίζουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Τα ουκρανικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη της Χερσώνας
Τα ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν την ουκρανική σημαία αναρτημένη στο κέντρο της πόλης, στο οποίο, σύμφωνα με αναφορές, έχουν εισέλθει οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.