Κόκκινα δάνεια: Μια σκληρή Ελληνική πραγματικότητα

Γράφει ο Χάρης Ταβαντζής

Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αποτελούν ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία έντονα, ιδίως την τελευταία δεκαετία. Η περίοδος προ της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται χωρίς να πληρούν ιδιαίτερες προϋποθέσεις. Κατά συνέπεια, δόθηκε η δυνατότητα μεταξύ άλλων και σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα να καταφύγουν στην δανειοδότηση για να μπορέσουν, μεταξύ άλλων, να αγοράσουν αγαθά, όπως ένα σπίτι, ευελπιστώντας στην αποφυγή των μηνιαίων ενοικίων. Η συνέχεια είναι, λίγο ή και πολύ, γνωστή δημιουργώντας τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια.

Η κατάσταση, ανέκαθεν απασχολούσε την κοινή γνώμη, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις την επανέφεραν εκ νέου στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Ειδικότερα, το σκάνδαλο με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Πάτση και τις σχέσεις του με funds του εξωτερικού αποτέλεσε το έναυσμα για να στηθούν στον τοίχο οι τράπεζες και όσες εταιρείες επιχειρούν στο χώρο της εξαγοράς κόκκινων δανείων.

Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, η εμπλοκή του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου με τέτοιου είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες θεωρείται απαράδεκτη και καταδικαστέα λόγω της θέσης του και των προνομίων που έλαβε μέσω αυτής, αλλά ενδεχομένως και παράνομη αν ευσταθούν τα σενάρια περί κατοχής επιχειρήσεων σε χώρες του εξωτερικού, όντας μέλος της Βουλής.

Από εκεί και πέρα, όμως, έχει δημιουργηθεί μια πραγματικότητα, ενδεχομένως σκληρή, αλλά απόρροια τόσο των οικονομικών κινήσεων μερίδας του πληθυσμού όσο και της αδιαφορίας των τραπεζών για να ελέγξουν περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των πελατών τους. Είναι δεδομένο ότι μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι λόγω συνθηκών, αλλά και της ευρύτερης οικονομικής κρίσης βρέθηκαν εκτεθειμένοι, υπάρχουν και ορισμένοι, οι οποίοι απερίσκεπτα κατέφυγαν σε στεγαστικά δάνεια χωρίς κάποιον σταθερό και υψηλό μισθό.

Οι τελευταίοι μάλιστα αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των ελληνικών κόκκινων δανείων. Μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας χωρίς υψηλά εισοδήματα προτίμησε, και πολύ σοφά, να μην επωφεληθεί από τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί και να μείνει στην ασφαλή σταθερά του μηνιαίου ενοικίου. Ωστόσο, όσοι βρίσκονταν στην ίδια οικονομική κατάσταση και επέλεξαν τον αντίθετο δρόμο οφείλουν να δεχθούν τις συνέπειες των επιλογών τους. Άλλωστε, η ζωή καθορίζεται από επιλογές, την ευθύνη των οποίων, τελικά, έχουν όσοι τις λαμβάνουν.

Κόντρα, λοιπόν, στα funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά των κόκκινων δανείων και, φυσικά, στις τράπεζες, υπάρχουν δύο βασικά επιχειρήματα, τα οποία απέχουν έτη φωτός από τα πρότυπα της φιλελεύθερης οικονομίας.

Αρχικά, προέκυψε ένα εκτός οικονομικής λογικής ερώτημα. Αναρωτιούνται πολλοί, γιατί ένα fund μπορεί να αγοράζει ένα κόκκινο δάνειο σε πολύ μικρότερη τιμή από την αξία του, αλλά δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο στην ίδια τιμή ο δανειολήπτης. Η απάντηση αν και προφανής, φαίνεται δεν είναι αντιληπτή από όλους. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι προφανές ότι όλοι οι δανειολήπτες θα απέφευγαν να αποπληρώσουν το δάνειο τους στην αρχική του αξία και θα περίμεναν μέχρι να πέσει στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Το αποτέλεσμα θα ήταν η κρίση και τελικά η εξαφάνιση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας εν γένει.

Από την άλλη πλευρά, ως ένα μέτρο λύσης του αδιεξόδου που οδηγήθηκαν οι δανειολήπτες προτείνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με άλλα λόγια, το κράτος να αναλάβει την αποπληρωμή των κόκκινων δανείων με κίνδυνο να αυξηθεί επικίνδυνα το δημόσιο χρέος. Όπου κράτος, βέβαια, βάλτε οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Μια λύση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άξια συζήτησης ως έσχατο μέτρο και ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των δανείων θα ήταν λογικός και το κόστος θα ήταν βιώσιμο για το δημόσιο. Λαμβάνοντας υπόψη, όμως, πως πολλά εξ αυτών λήφθηκαν με την αποπληρωμή τους αβέβαιη, ίσως θα ήταν άδικο για τους λοιπούς Έλληνες πολίτες να πληρώσουν, για ακόμα μια φορά, την ανευθυνότητα άλλων. Κόκκινα δάνεια Κόκκινα δάνεια Κόκκινα δάνεια Κόκκινα δάνεια

Γενικά, η ιστορία των κόκκινων δανείων αποτελεί ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα, το οποίο, δυστυχώς, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με τα γυαλιά του ρεαλισμού, μακριά από ουτοπίες και λαϊκισμούς. Να αντιληφθούν όλοι ότι οι επιλογές οδηγούν σε συνέπειες, άλλοτε θετικές και πολλές φορές αρνητικές. Τους καρπούς τους δεν πρέπει να τους απολαμβάνουμε μόνο όταν τα πράγματα βαίνουν καλώς, αλλά να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και, κυρίως, σε αποφάσεις τόσο κρίσιμες να βάζουμε τη φωνή της λογικής πάνω από οποιαδήποτε άλλη.

Γιατί, το σκεπτικό του να φορτώνουμε τα λάθη μας στον κόκορα και να ελπίζουμε στο κράτος «μπαμπά» να μας καλύψει, την τελευταία φορά μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού και αναγκάστηκε ένα «όχι»» να γίνει «ναι» για να μπει το τρένο της ελληνικής οικονομίας ξανά στις ράγες του. Άλλωστε, όλα τα αγαθά, τα οποία ένα κράτος μπορεί να παρέχει στους πολίτες του, στηρίζονται σε μια στιβαρή και ακμάζουσα οικονομία, η επίτευξη της οποίας βασίζεται σε ορθολογικές, ακόμα και αν αυτές χαρακτηριστούν τελικά σκληρές, αποφάσεις. Κόκκινα δάνεια Κόκκινα δάνεια Κόκκινα δάνεια

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Κόκκινα δάνεια

Οι νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Με τον ορό εναλλακτικές μορφές τουρισμού αναφερόμαστε σε ένα νέο είδος τουρισμού που προσελκύει τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα.

Όταν ο ακτιβισμός γίνεται τάση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον ένα σημαντικό εργαλείο για τον ακτιβισμό. 

Είναι σύγχρονη η παράδοση σήμερα;

Διαβιώντας στον σύγχρονο κόσμο με τους ασθματικούς ρυθμούς ζωής και την έντονη πληροφόρηση ο όρος «παράδοση» φαντάζει μακρινός και ιδιαίτερα παρωχημένος.

Κόκκινα δάνεια

Πως η Χιλή έβαλε φρένο στον εκδημοκρατισμό

Το 62% περίπου των πολιτών απέρριψε την αντικατάσταση του υπάρχοντος Συντάγματος, κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ, προξενώντας έκπληξη στην διεθνή πολιτική σκηνή.

Ελληνική επικαιρότητα και στο βάθος κάλπες

Η επικαιρότητα στην Ελλάδα είναι τόσο μπερδεμένη που ενσαρκώνει την ατάκα  του αξέχαστου Βασίλη Αυλωνίτη: ‘’Ωρέ  που πάμε’’.

παράδοση

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν Πολωνικό έδαφος – 2 νεκροί

Δύο πύραυλοι έχουν χτυπήσει πολωνικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με την Λβιβ στη δυτική Ουκρανία – Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας.

Ελληνικό Σοβιέτ: Ο μεγάλος ασθενής

Πλησιάζοντας στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, κανένας δεν μπορεί να διανοηθεί πως η Ελλάδα αποτελεί μια φιλελεύθερη χώρα, όπως κάποιοι την οραματίστηκαν.

Avatar photo
Χάρης Ταβαντζής

Ο Χάρης Ταβαντζής κατάγεται από την Κατερίνη και είναι απόφοιτος του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενδιαφέρεται για θέματα πολιτικής και οικονομίας και μέσω του Pnyka Press έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις σκέψεις και τις ανησυχίες του για την επικαιρότητα.

Άρθρα: 12