Οι νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Γράφει η Ευγενία Γεωργιάκου

Με τον ορό εναλλακτικές μορφές τουρισμού αναφερόμαστε σε ένα νέο είδος τουρισμού που προσελκύει τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα. Είναι εντελώς διαφορετικός από τον παραδοσιακό μαζικό τουρισμό. Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι μια διαδικασία που έχει σκοπό να προβάλει και να προωθήσει μια μορφή ταξιδιού που είναι πιο φιλική στο περιβάλλον και στην κοινωνία, με σκοπό να χτίσει υγιείς αλληλοεπιδράσεις μεταξύ τον επισκεπτών και των μονίμων κατοίκων.

Τι προσφέρει ο εναλλακτικός τουρισμός; εναλλακτικές μορφές

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού έχουν θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη της Ελλάδας στο σύνολο της, αλλά πιο συγκεκριμένα στους τομείς της κοινωνίας, της οικονομίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στο περιβάλλον. Όσο αφορά την επιχειρηματικότητα, η συμβολή των εναλλακτικών μορφών παρατηρείται στην δημιουργία αμέσων νέων θέσεων εργασίας όπως σε ξενοδοχειακά καταλύματα, σε εστιατόρια, σε τουριστικά γραφεία αλλά και έμμεσα με την παροχή υπηρεσιών και αγαθών όπως ντόπιων εδεσμάτων, γλυκών και ποτών από επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό. 

Πιο ομαδοποιημένα ο εναλλακτικός τουρισμός προσφέρει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, γενική αναβάθμιση των πολιτιστικών μνημείων και των βιοτόπων, αύξηση των κινήτρων για την διατήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και συνεργασία με διαφορετικούς τομείς της τοπικής οικονομίας της περιοχής.

Συμβολή του τουρισμού στην οικονομία

Είναι γνωστό και διαδεδομένο πως ο τουρισμός αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, λόγω αυτού έχουμε παρατηρήσει πως το ΑΕΠ επηρεάζεται άμεσα από οποιαδήποτε μεταβολή επιβληθεί στον τουριστικό κλάδο. Στην ετήσια τουριστική κατανάλωση συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποτελούν μια τάση τόσο για τους επισκέπτες αλλά και για την οικονομία.

Ο σκοπός των εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι να καταφέρει να προσελκύσει έναν αριθμό οικονομικά ευκατάστατων τουριστών με εξειδικευμένα και διαφορετικά ενδιαφέροντα, που αρέσκονται στο να διαμένουν περισσότερο χρόνο και κατά την διαμονή τους αυτή να καταναλώνουν όλο και περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε σύγκριση με τους τουρίστες που επιλέγουν οικονομικά πακέτα και διαμένουν σε ξενοδοχεία όλο το διάστημα των διακοπών τους.

Σύγχρονα μουσεία και διαδίκτυο 

Εκτός από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην ‘‘μόδα’’ έχουν εισβάλλει και σύγχρονες μορφές μουσείων οι οποίες παρουσιάζονται στο διαδίκτυο. Πολλές ιστοσελίδες των σύγχρονων μουσείων προσφέρουν εικονική (virtual) ξενάγηση στο χώρο, διαθέτουν υπερσυνδέσμους με άλλα μουσεία της ίδιας φιλοσοφίας προσφέροντας στους επισκέπτες εύρος υπηρεσιών. Σήμερα, τα ψηφιακά μουσεία έχουν επεκταθεί και στις σύγχρονες κινητές πλατφόρμες m-tourism.

Τι είναι η πλατφόρμα m-tourism; 

Η κινητή πλατφόρμα m-tourism ή αλλιώς τουρισμός στο κινητό τηλέφωνο είναι μια νέα τάση, η οποία έχει αρχίσει να γίνεται ευρέως γνωστή στο τουριστικό και αγοραστικό κοινό. Αρχικός σκοπός της πλατφόρμας ήταν να διευκολύνει τους επαγγελματίες, γνώρισε όμως μεγάλη επιτυχία και επεκτάθηκε στα ταξίδια αναψυχής. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Οι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται από ένα Οργανωμένο Σύστημα Διαχείρισης Προορισμού εντοπίζονται και στην κινητή πλατφόρμα, με μοναδική διαφορά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. εναλλακτικές μορφές εναλλακτικές μορφές εναλλακτικές μορφές

Παραδείγματα μερικών επαναστατικών εφαρμογών που θα προτείναμε να ελέγξετε είναι: 

  • SmartMuseum- ψηφιακή πολιτιστική πλατφόρμα.
  • Wikitude Browser World – ένα πρόγραμμα περιήγησης επαυξημένης πραγματικότητας
  • WI-BIKE-ένα από τα πρωτοποριακά πολυμέσα (ενσωματωμένο GPS) για τους λάτρες της ποδηλασίας.
  • Hungary Tourism App – πλούσια βάση δεδομένων, τοποθεσίες ψυχαγωγικού περιεχομένου και μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων σε όλη την Ουγγαρία (αναμένεται να δημιουργηθούν σύντομα και για άλλες χώρες της Ευρώπης). 

Παρατηρούμε πως με το πέρασμα των ετών νέες μορφές και τρόποι προώθησης του τουρισμού γίνονται ευρέως γνωστοί στο κοινό και στους επαγγελματίες. Αναμένεται αυτή η νέα ‘‘τάση’’ όχι μόνο να συνεχίσει να υπάρχει αλλά να αναπτύσσεται και με ταχύς ρυθμούς. Μένει μόνο να δούμε κατά πόσο θα στηρίξουν αυτό το νέο εγχείρημα τα κυβερνητικά όργανα, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς του τουρισμού αλλά και το τουριστικό κοινό. 

Διαβάστε περισσότερα: εναλλακτικές μορφές


Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη κοντά στην πλατεία Ταξίμ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης  κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

εναλλακτικές μορφές

Τα funds, το σχέδιο Ηρακλής και η διάσωση των ελληνικών τραπεζών

Τελευταία και με αφορμή την υπόθεση Πάτση, πολύς λόγος έχει αρχίσει να γίνεται για τα περίφημα funds, και τον ρόλο που διαδραματίζουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τα ουκρανικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη της Χερσώνας

Τα ουκρανικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη της Χερσώνας

Τα ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν την ουκρανική σημαία αναρτημένη στο κέντρο της πόλης, στο οποίο, σύμφωνα με αναφορές, έχουν εισέλθει οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Έτσι έζησα τη πτώση του Τείχους

Έτσι έζησα τη πτώση του Τείχους

Ο κ. Jürgen γεννήθηκε και έζησε στο ανατολικό Βερολίνο Βίωσε τα προβλήματα και την καταπίεση της σοβιετικής ένωσης και, όντας ακόμα έφηβος, πήρε το ρίσκο και απέδρασε.

Ο ρωσικός στρατός αποσύρεται από την πόλη της Χερσώνας

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εκεί προβλήματα τροφοδοσίας και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας.

Cancel Culture: Ένα μαχαίρι δίκοπο

Cancel Culture: Ένα μαχαίρι δίκοπο

Cancel Culture. Έκφραση και νοοτροπία παρμένη από την Αμερικανική Κουλτούρα. Απευθύνεται σε celebrity, κοινωνικά και πολιτικά πρόσωπα, με δηλώσεις και πράξεις αμφιλεγόμενες.

Σπάνιες Γαίες

Νομιμότητα ή μήπως αρχαιοκαπηλία…;

Πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε από την Βουλή ο επαναπατρισμός 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής προέλευσης.

Οι «ξεχασμένοι» ιοί

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για τις δυσμενείς αλλαγές που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στην ανθρωπότητα και την πλανητική υγεία. 

Avatar photo
Ευγενία Γεωργιάκου

Η Ευγενία Γεωργιάκου είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ασχολείται ενεργά με ευρωπαϊκά προγράμματα και διεθνείς οργανώσεις και έχει λάβει μέρος σε αρκετά συνέδρια και ημερίδες.

Άρθρα: 6