H Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή την ολοκλήρωση της εκκένωσης της δυτικής όχθης του Δνείπερου στη Χερσώνα, την ώρα που τα ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν την ουκρανική σημαία αναρτημένη στο κέντρο της πόλης, στο οποίο, σύμφωνα με αναφορές, έχουν εισέλθει οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
Κατά τον Guardian, φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνουν πολίτες να καλωσορίζουν Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή Korabelnyi της πόλης. Μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας δήλωσε στο Reuters ότι σχεδόν όλη η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο Serhiy Khlan, τον οποίο επικαλείται το Reuters, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανάκτησης της δεξιάς όχθης του ποταμού Δνείπερου, με τον ίδιο να δηλώνει ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν την πόλη της Χερσώνας.
Εν μέσω αναφορών για τραυματίες Ρώσους στρατιώτες, μέλος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, τον οποίο επικαλείται ο Guardian, σημείωσε ότι ορισμένες μονάδες έλαβαν εντολή να υποχωρήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν.
❗️#Kherson right now. pic.twitter.com/e7Elxhxbbp
— NEXTA (@nexta_tv) November 11, 2022
Νωρίτερα, πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του ποταμού στη Χερσώνα, και όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην αριστερή ή ανατολική όχθη του Δνείπερου. Η Μόσχα ανέφερε ότι η απόσυρση ολοκληρώθηκε στις 5.00 ώρα Μόσχας (4.00 ώρα Ελλάδος) το πρωί της Παρασκευής.
Η Ρωσία διέταξε την απόσυρση του στρατού της την Τετάρτη, αφού δήλωσε ότι οι προσπάθειες να διατηρήσει τη θέση της και τα στρατεύματά της ήταν «μάταιες» ενόψει μιας αυξανόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης.
Το υπουργείο ανέφερε επίσης την Παρασκευή ότι δεν έμεινε ούτε ένας στρατιώτης ή κομμάτι στρατιωτικού υλικού στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει το κύριο κομμάτι της Χερσώνας, αλλά και ότι -παρά τις αναφορές περί του αντιθέτου- δεν υπέστη καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την απομάκρυνση από την πόλη. Παράλληλα τόνισε ότι όλοι οι πολίτες που ήθελαν να απομακρυνθούν, έχουν φύγει πλέον με ασφάλεια, με τη φροντίδα των ενόπλων δυνάμεων.
Την ίδια ώρα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας αναπαράγουν αναρτήσεις κατοίκων της Χερσώνας όπου φαίνεται η ουκρανική σημαία στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης, απέναντι από το κυβερνητικό κτίριο που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι εισβολείς κατά την οκτάμηνη κατοχή της πόλης στον ουκρανικό Νότο.
Οι εικόνες δείχνουν τη σημαία που φέρεται να έχει τοποθετηθεί από «αντάρτες-πατριώτες» κατά το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
Για τη Μόσχα η Χερσώνα τυπικά παραμένει κομμάτι της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και στην πόλη παραμένουν οι διοικητικοί αξιωματούχοι που τοποθέτησε το κατοχικό καθεστώς, ορμώμενο από την κατεχόμενη Κριμαία. Ωστόσο θεωρείται θέμα ημερών η αποχώρηση και των ως επί το πλείστον ρωσόφιλων Ουκρανών πολιτών που έχουν αναλάβει πόστα στη διοίκηση της πόλης, καθώς διώκονται από το Κίεβο για εσχάτη προδοσία και η αναμενόμενη είσοδος του ουκρανικού στρατού στην πόλη θα σημάνει στην καλύτερη για αυτούς περίπτωση τη σύλληψή τους.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, στην πόλη παραμένουν περίπου 80.000 με 100.000 πολίτες. Κατά το Κίεβο, παραμένουν και σημαντικές ρωσικές δυνάμεις, ενώ όλη η περιοχή είναι ναρκοθετημένη και η εντολή στα προελαύνοντα ουκρανικά στρατεύματα είναι να αντιμετωπίζουν κάθε περιοχή που απελευθερώνουν ως δυνητικό ναρκοπέδιο.
Τα ουκρανικά ΜΜΕ επίσης μετέδωσαν εικόνες με τη μοναδική εναπομείνασα γέφυρα του Δνείπερου στη Χερσώνα να έχει καταστραφεί πλέον και αυτή.
Αναδημοσίευση: kathimerini.gr
Διαβάστε Περισσότερα: Χερσώνα
Νομιμότητα ή μήπως αρχαιοκαπηλία…;
Πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε από την Βουλή ο επαναπατρισμός 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής προέλευσης.
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για τις δυσμενείς αλλαγές που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στην ανθρωπότητα και την πλανητική υγεία.
‘’Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών’’
Το Τεκμήριο Αθωότητας και η «παράλληλη δικαιοσύνη»
Το Τεκμήριο Αθωότητας συνιστά μια εκ των σημαντικότερων εγγυήσεων του δικαϊκού μας συστήματος.
Ο κίνδυνος που τείνει να γίνει κανονικότητα
Παρακολουθώντας μέρα με την μέρα τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη εύκολα καθένας μπορεί να διακρίνει μια επικίνδυνη ροπή προς την δεξιά και ιδιαίτερα προς την άκρα δεξιά.
Θα προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος βρίσκονται κάτω από τη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ανατολική Ουκρανία.
Απανωτά χτυπήματα δίχως δυνατότητα αντίστασης δέχονται οι “κοινοί θνητοί ” από τα κλιμάκια της ενεργειακής ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, των δολιοφθορών και των ιθυνόντων που κρίνονται ανεπαρκείς στην ανάσχεση της οικονομικής λαίλαπας.
Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας
Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα.
Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου, τον Αύγουστο του 2022, η WWF αναρτά μια έκθεση αξιολόγησής και αναδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της χώρας μας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του.
Η Λευκορωσία μπαίνει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.