Eurostat: Οι νέοι σήμερα ως ενεργοί πολίτες στην Ελλάδα και στην Ολλανδία

Γράφει η Παυλίνα Μπελούλη Eurostat

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης έρχονται αντιμέτωπες με την απολιτικοποίηση και την πλήρη αδιαφορία των νέων να συμμετέχουν στα κοινά.  Ο γρήγορος τρόπος ζωής και τα αναρίθμητα προβλήματα της καθημερινότητας εγκλωβίζουν και ασκούν μεγάλη ψυχολογική πίεση στους νέους, σε σημείο που παύουν πια να είναι ενεργοί πολίτες, έχοντας χάσει τις ελπίδες τους και την αισιοδοξία τους για μια ζωή όπως την είχανε ονειρευτεί. Συνεπώς, καταλήγουν να μην εμπιστεύονται άλλο το κράτος και να αγνοούν παντελώς για διάφορα πολιτιστικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την χώρα τους. Τα προσωπικά προβλήματα αποτελούν προτεραιότητα.  Eurostat

Έρευνα του Pnyka Press για τη διαχείριση ζητημάτων από την κυβέρνηση και πρόθεσης ψήφου

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat σχετικά με την συμμετοχή των νέων στην κοινωνία, όσοι νέοι Έλληνες δεν συμμετέχουν σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες απάντησαν ως αιτία αυτής της κατάστασης, την οικονομική αδυναμία σε ποσοστό 45,4%. Αντίθετα, οι νέοι   Ολλανδοί απάντησαν ως αιτία, την οικονομική δυσχέρεια σε ποσοστό 16,7%. Το ποσοστό των νέων στην Ολλανδία που συμμετέχουν σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες ανέρχεται στο 96,5%, ενώ οι νέοι Έλληνες απάντησαν σε ποσοστό 77,9%, με την Ολλανδία να υπερισχύει. Eurostat

  Όσον αφορά την συχνότητας της συμμετοχής των νέων σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, η Ελλάδα έχει το προβάδισμα, καθώς οι νέοι Ολλανδοί που απάντησαν όχι στους τελευταίους 12 μήνες ως συχνότητα συμμετοχής σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες ανέρχονται σε ποσοστό 59,8%, ενώ η Ελλάδα σε ποσοστό 28,2%. Eurostat

 Στη συνέχεια, η πολιτική συμμετοχή των νέων τόσο στην Ολλανδία όσο και στην Ελλάδα κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο, με την Ολλανδία να παρουσιάζει μια μικρή μείωση της συμμετοχής στην πολιτική το 2022, με ποσοστό  24,53%, ενώ το 2021 το ποσοστό ήταν 26,42%. Αντίθετα, στην Ελλάδα παρατηρείται μια αύξηση του ενδιαφέροντος των νέων να ασχοληθούν με την πολιτική,με ποσοστό 26,92% το 2022 σε σύγκριση με το 2019, που ήταν 17,43% και την μεγάλη αποχή από τις εκλογές το 2019 σε ποσοστό, 42,08%.  Eurostat Eurostat

Επιπλεόν, το ποσοστό των νέων στην Ελλάδα που λαμβάνουν μέρος σε επίσημες ή ανεπίσημες εθελοντικές δραστηριότητες ανέρχεται στους 16,4% δίνοντας καθαρό προβάδισμα στην Ολλανδία με ποσοστό 90,6%. Τέλος,  οι νέοι στην Ολλανδία διατηρούν επαφές με την οικογένειά τους, τους φίλους και τους συγγενείς τους κάθε εβδομάδα σε ποσοστό 48,9%, ενώ οι Έλληνες σε ποσοστό 35,5%. 

Συγκεφαλαιώνοντας, αυτά τα στοιχεία αντανακλούν και αντικατοπτρίζουν την εικόνα, τις δράσεις και τα ενδιαφέροντα του νέου πολίτη και των δύο χωρών. Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον των νέων είναι κυρίως καλλιτεχνικό, όπως καθαρά τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν.  Όσον αφορά την πολιτικοποίηση των νέων και στα δύο κράτη,  τα ποσοστά δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις και διαφορές κατά την σύγκριση, καθώς  το πολιτικό ενδιαφέρον και η διάθεση των νέων να ασχοληθούνε με τα κοινά έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2019.

Ωστόσο, αναλύοντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψην όσα αναφέρθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους, οι νέοι στην Ολλανδία επικρατούν στη συμμετοχή σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες με το ποσοστό να αγγίζει το 100%, όπως και στον εθελοντισμό, αλλά και στη συχνότητα επαφής με τους 《σημαντικούς άλλους》. 

 Από τα δεδομένα που παρουσιάζει η Εurostat παρατηρείται ένα γενικότερο προβάδισμα της Ολλανδίας. Αυτό δεν βασίζεται προφανώς στο ότι οι Ολλανδοί είναι πιο συνειδητοποιημένοι και οι  Έλληνες όχι, απλά φαίνεται ότι οι νέοι Έλληνες είναι αρκετά απογοητευμένοι από την λειτουργία του κράτους, την οικονομική διαχείριση και το εκπαιδευτικό σύστημα θεωρώντας τον εθελοντισμό αναποτελεσματικό και αποτυχία να εισακουστούν οι προτάσεις τους από την κυβέρνηση.

Επιπρόσθετά, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η έλλειψη αθλητικού εξοπλισμού-εγκαταστάσεων και οικονομικής βοήθειας έχουν αναγκάσει πολλούς αθλητές να παρατήσουν το όνειρό τους για βιοποριστικούς λόγους. Τέλος, όλο και περισσότεροι νέοι απαξιώνουν και αγνοούν την σημασία των θεσμών όπως η οικογένεια και η φιλία. Η απογοήτευση, ο θυμός, η επιφυλακτικότητα και το αξίωμα “όλοι είναι το ίδιο “αναζωπυρώνονται με συνέπεια να οδηγούμαστε στην απαξίωση των θεσμών. 

 

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

ιαβάστε περισσότερα: Eurostat Eurostat

Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη του σουλτάνου ή τέλος εποχής;

Πρόσφατα ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την διεξαγωγή των τουρκικών γενικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.

Ο αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ελλάδα

Αν μία λέξη μπορεί να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο το πλέγμα της σημερινής συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή είναι η κλιμάκωση. 

Ωχαδερφισμός: Ζήτημα πολιτικό

Το τελευταίο διάστημα, ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι η υπόθεση της κ.Καϊλή, της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατηγορείται για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς.

Ευρωπαϊκό Mοντέλο Κοινωνικού Κράτους vs Νέα Δεξιά: Mετασχηματισμός ή ρήξη;

Η Ευρώπη – ιστορικά και γεωγραφικά- υπήρξε πρωτοπόρος τόσο στη δημιουργία όσο και στην ανάπτυξη/εφαρμογή του Κοινωνικού Κράτους.

τουριστική εκπαίδευση

Η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα

Η κλιματική αλλαγή, ως γνωστόν, είναι το φαινόμενο της μεταβολής του παγκόσμιου
κλίματος, της μεταβολής των μετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή, για εκτεταμένα χρονικά
διαστήματα.

Το ουκρανικό πρόβλημα και η προσφυγική κρίση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να υφίσταται με παράπλευρες απώλειες και με συνέπειες σοβαρές που εδώ και έναν χρόνο πλήττουν όχι μόνο τις δύο εμπλεκόμενες χώρες.

Τεστ παρθενίας: Mια παραβιαστική πρακτική

Κατά τον Μεσαίωνα, οι βασιλικές νύφες συνήθιζαν να επιθεωρούνται πριν από τη νύχτα του γάμου τους για να επιβεβαιωθεί ότι ήταν παρθένες.

Εθνική Συσπείρωση Εθνική Συσπείρωση Εθνική Συσπείρωση

Avatar photo
Παυλίνα Μπελούλη

Ονομάζομαι Μπελούλη Παυλίνα και είμαι φοιτήτρια της σχολής κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών επιστημών στην Κομοτηνή στο τμήμα πολιτικής επιστήμης.

Άρθρα: 5