Τεστ παρθενίας: Mια παραβιαστική πρακτική

Γράφει η Ελίζα Τσοχατζή Τεστ παρθενίας

Κατά τον Μεσαίωνα, οι βασιλικές νύφες συνήθιζαν να επιθεωρούνται πριν από τη νύχτα του γάμου τους για να επιβεβαιωθεί ότι ήταν παρθένες. Μια γυναίκα έπρεπε να είναι «virgo intacta», παρθένα με έναν άθικτο υμένα που κάλυπτε την είσοδο στον κόλπο της.

Όπως αναφέρουν, όμως, οι «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» (Physicians for Human Rights), η εξέταση του υμένα για τον προσδιορισμό της «παρθενίας» μιας γυναίκας δεν έχει καμία κλινική ή επιστημονική αξία.

Η έννοια της παρθενίας είναι κοινωνικό κατασκεύασμα, που δεν μπορεί ορίσει την αγνότητα κανενός. Εκτός αυτού, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο υμένας μπορεί επίσης να «ανοίξει»  και μέσω δραστηριοτήτων όπως ο αθλητισμός.

Παρόλο που τέτοιες έννοιες και πρακτικές μπορεί να φαίνονται ξεπερασμένες, τα τεστ συνεχίζονται. Οι εξετάσεις παρθενίας εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Παρόλα αυτά, λαμβάνουν χώρα και σε δυτικές χώρες όπως στο Καναδά, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, και άλλες χώρες. Η σημασία της παρθενίας της γυναίκας στο γάμο έχει συνδεθεί με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ανδρών έναντι των γυναικών, τα οποία είναι ιδιαίτερα έντονα σε κάποιες κουλτούρες.

Το 2020 ο Αμερικανός ράπερ T.I. ισχυρίστηκε ότι πήγαινε τη κόρη του για «ετήσιες επισκέψεις στο γυναικολόγο με σκοπό να ελεγχθεί ο υμένας της», δηλώσεις που προκάλεσαν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ορισμένες χώρες, οι κυβερνήσεις άρχισαν να πραγματοποιούν αλλαγές σε μια προσπάθεια να σταματήσει το φαινόμενο. Πράγματι, το Νοέμβριο του 2021, τα τεστ παρθενίας έγιναν ποινικό αδίκημα στη Βρετανία. Αργότερα, το Μάρτιο του 2022, η βρετανική κυβέρνηση πρόσθεσε μια ρήτρα στο νομοσχέδιο για την υγεία και την περίθαλψη που θα καθιστούσε την υμενοπλαστική – ή τη «χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης παρθενίας» – παράνομη στην Αγγλία και την Ουαλία.

Ποινικό αδίκημα αποτελεί η πρακτική των τεστ παρθενίας πλέον και στο Κοσσυφοπέδιο από τον Οκτώβριο του 2022. Το Κοσσυφοπέδιο είναι μια χώρα στην οποία συχνά οι γυναίκες περνούσαν από αυτή την αδιάκριτη και σεξιστική διαδικασία πριν παντρευτούν. 

Βέβαια, το γεγονός ότι πλέον τα παρόντα τεστ είναι παράνομα σε κάποιες χώρες, δε σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί εντελώς. Παρόλο που δεν είναι πια συχνή η πρακτική,  εξακολουθεί να εφαρμόζεται στο Κοσσυφοπέδιο σε ιδιωτικές κλινικές και σε έρευνες για σεξουαλική κακοποίηση.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη στο Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), κάποια άτομα έφτασαν στο σημείο να «ανακατασκευάσουν» τον υμένα, δηλαδή να απευθυνθούν στην «υμενοπλαστική». Μέσω αυτής της μεθόδου, οι γυναίκες προσπαθούν ή ωθούνται να αποδείξουν μια «ψεύτικη» παρθενία, ώστε να θεωρηθούν άξιες για γάμο.

Κατά τον ΠΟΥ και τα Ηνωμένα Έθνη, οι εξετάσεις παρθενίας δεν έχουν καμία ιατρική αξία και πρέπει να απαγορευτούν, καθώς παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η χρήση τέτοιων εξετάσεων σε οποιοδήποτε πλαίσιο απόπειρας προσδιορισμού της σεξουαλικής κατάστασης μιας γυναίκας παραβιάζει τα βασικά ιατρικά και νομικά πρότυπα.

Από κουλτούρα σε κουλτούρα, ο καθένας ερμηνεύει διαφορετικά την «απώλεια» της παρθενίας ή την επιλογή μη σεξουαλικής επαφής πριν το γάμο. Η παρθενία ή απώλειά της δεν επιδεικνύει, όμως, την αξία κανενός. Η αξία και η προσωπικότητα ενός ατόμου δεν ορίζεται με βάση αυτού του είδους εμπειρίες και χαρακτηριστικά.

Αναμφισβήτητα, πάντως, πρόκειται για μια πρακτική που βάζει σε δύσκολη θέση τις γυναίκες, παραβιάζει την αξιοπρέπειά του, και ενισχύει τα στερεότυπα και την ανισότητα των φύλων. Αποτελεί ταπεινωτική διαδικασία για τις γυναίκες, οι οποίες έρχονται σε μια άβολη κατάσταση για μια κοινωνικά κατασκευασμένη έννοια, η οποία λειτουργεί ως ένας ακόμη τρόπος να ασκηθεί καταπίεση στις γυναίκες.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Τεστ παρθενίας

Το σύστημα κοινωνικής πίστωσης στην Κίνα

Θυμίζοντας το γνωστό έργο “1984” του George Orwell, η κινεζική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πολύπλοκο σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης για τους 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες της.

Πότε νομιμοποιείται η βία;

Στο μακρινό 1899 στη Χάγη, έγινε η πρώτη απόπειρα χειραγώγησης της ορμέμφυτης τάσης του ανθρώπου για χρήση ένοπλης βίας στις διεθνείς σχέσεις, με την υπογραφή της πρώτης Σύμβασης της Χάγης Βασιλεία

Παρθενώνα

Ο απολογισμός της πανδημίας

Κατά το πέρασμα των αιώνων, έχουν εμφανιστεί πολλές θανατηφόρες ασθένειες που έπληξαν το ανθρώπινο είδος, η πιο πρόσφατη πανδημία που άφησε το στίγμα της είναι ο κορωνοϊός ή αλλιώς COVID-19.

Για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Ήδη από την εγκαθίδρυση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, η παγκόσμια κοινότητα θορυβήθηκε, βλέποντας να αναδύεται ξανά στους κόλπους της κρατικής εξουσίας, 

Κλιματική αλλαγή – Υπάρχει ελπίδα;

Η κλιματική αλλαγή, ως γνωστόν, είναι το φαινόμενο της μεταβολής του παγκόσμιου κλίματος, της μεταβολής των μετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή, για εκτεταμένα χρονικά
διαστήματα.  τουριστική εκπαίδευση

Sex Trafficking ή Δουλεμπόριο

Με τον όρο sex trafficking ή σωματεμπόριο, αναφερόμαστε στη καταναγκαστική, παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με τη χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας. τουριστική εκπαίδευση

Παλινόρθωση της Ακροδεξιάς (;)

Ενώ θα περίμενε κανείς πως ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος θα επηρέαζε αρνητικά τους δημοσκοπικούς δείκτες των ακροδεξιών παρατάξεων σημειώθηκε αύξηση της προτίμησης τους. 

Είναι το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε πάνω στις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι εχθροί του χθες, Γαλλία και Γερμανία, έγιναν σύμμαχοι για ένα καλύτερο αύριο.

Τεστ παρθενίας Τεστ παρθενίας Τεστ παρθενίας Τεστ παρθενίας Τεστ παρθενίας

Avatar photo
Ελίζα Τσοχατζή

Η Ελίζα Τσοχατζή είναι μισή Ιταλίδα, απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται για κοινωνικά θέματα, και λατρεύει τη δημοσιογραφία δεδομένων.

Άρθρα: 1