Το ουκρανικό πρόβλημα και η προσφυγική κρίση

Γράφει η Νένα Ζέττα ουκρανικό

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να υφίσταται με παράπλευρες απώλειες και με συνέπειες σοβαρές που εδώ και έναν χρόνο πλήττουν όχι μόνο τις δύο εμπλεκόμενες χώρες, Ρωσία και Ουκρανία, αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και την παγκόσμια κοινότητα γενικότερα. Κανένας δεν ήταν σε θέση να διανοηθεί πως η ανθρωπότητα θα ζούσε ξανά μια εμπόλεμη σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι μνήμες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ακόμα νωπές, θυμίζοντας στον σύγχρονο άνθρωπο πόσο ρευστή είναι η κατάσταση κάτω από τέτοιες εχθρικές και πολεμικές συνθήκες και κανένας δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. 

Γνωρίζοντας τις συνέπειες ενός πολέμου δε γίνεται   να μην αναφερθεί κανείς στις κοινωνικές συνέπειες. Εδώ τίθεται το ερώτημα: Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία; Με την έναρξη του πολέμου οι πρώτοι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν προς τα δυτικά. Από την αρχή η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Christa Schweng, η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έδειχνε αποφασιστικότητα και θα βοηθούσε τον λαό της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες.

Έτσι, τα κράτη της Ευρώπης ανάμεσά τους και η Ελλάδα μέχρι σήμερα, δέχτηκαν στο έδαφός τους μεγάλο αριθμό προσφύγων. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.(27/12/2022) η Ευρώπη σε όλη την επικράτειά της δέχτηκε 7.896.825 πρόσφυγες. Από αυτούς 4.885.650 είναι εγγεγραμμένοι για προσωρινή προστασία ή για συναφή εθνικά συστήματα προστασίας.                                                                                                  

Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Μάρτιο του 2022, 14.630 πρόσφυγες από την Ουκρανία πέρασαν τα ελληνικά σύνορα και, μέχρι το καλοκαίρι του 2022, οι πρόσφυγες ξεπέρασαν τους 60.000. Από αυτούς πάνω από 18.000 αιτήθηκαν προσωρινής προστασίας και έτσι διαμένουν σε δομές φιλοξενίας στις Σέρρες και στην Ελευσίνα.

Το σημαντικό είναι πως οι πρόσφυγες δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη, άδεια παραμονής στην χώρα και έχουν δικαίωμα στην εργασία και την εκπαίδευση. Αυτή είναι μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, δείχνοντας έτσι το ανθρωπιστικό πρόσωπο της ηπείρου.

Οι προσφυγικές ροές ήταν μεγάλες και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ,ήδη, από τον πρώτο μήνα του πολέμου(διάστημα Φεβρουαρίου- Μαρτίου 2022).Όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. η Πολωνία και η Ρουμανία δέχτηκαν τη μεγαλύτερη ροή. Η Πολωνία τον πρώτο μήνα δέχτηκε 2.206.119 πρόσφυγες, ενώ η Ρουμανία 572.754.                     

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος οι προσφυγικές ροές θα συνεχίζονται .Καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταθεί κοντά στον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται. Ίσως κάποιοι από τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στις εστίες τους. Ωστόσο, στις καινούριες  τους εστίες αξίζουν να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.                                                                           

Πηγές: europa.eu , kathimerini.gr , unhcr.org

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

ουκρανικό ουκρανικό προσφυγική προσφυγική προσφυγική ουκρανικό

Διαβάστε περισσότερα: προσφυγική ουκρανικό

Νορβηγοί

Η νομική πτυχή του πολέμου

Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες

Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία

Αντιπολίτευση αλά.. Τσίπρα

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή

cancel culture

Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;

Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.

cancel culture

Πως μας επηρεάζουν τα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος

Avatar photo
Νένα Ζέττα
Άρθρα: 9