Ωχαδερφισμός: Ζήτημα πολιτικό

Γράφει η Άννα Οικονομοπούλου

Το τελευταίο διάστημα, ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι η υπόθεση της κ.Καϊλή, της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατηγορείται για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς. ωχαδερφισμός

Πέραν της έκτασης που έχει λάβει το ζήτημα στα μέσα ενημέρωσης και των συνεπειών που φαίνεται να έχει ένα τέτοιο γεγονός στα δημοκρατικά θεμέλια των ευρωπαϊκών πολιτικών θεσμών, πρέπει να επισημανθεί πως και στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής και έχει αποδειχθεί η συμμετοχή τους σε σκάνδαλα που διαπλέκουν την οικονομία με την πολιτική. Τέτοιου είδους σκάνδαλα καταδεικνύουν εκτός από τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, έναν από τους λόγους που εντείνουν την πολιτική απάθεια και αδιαφορία.

Η πολιτική απάθεια ως ένα επίκαιρο φαινόμενο εκδηλώνεται με την αποχή από το πολιτικό γίγνεσθαι. Η μη συμμετοχή στις εκλογές και η απουσία κάθε ενδιαφέροντος για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του λαού μέσω αυτών καθώς και η αδιαφορία για τα πολιτικά τεκταινόμενα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία από τα οποία δομείται ο πολιτικός ωχαδερφισμός. Οι παραπάνω εκφάνσεις υπό τις οποίες γίνεται το φαινόμενο αυτό αντιληπτό συνιστούν πλήγμα για τους δημοκρατικούς θεσμούς και αναδεικνύουν μεταξύ άλλων προβληματισμούς σχετικά με τη διαμορφωμένη αυτή στάση των πολιτών που τείνει ολοένα και περισσότερο προς τη δημιουργία μιας απολιτίκ κοινωνίας στο μέλλον.

Οι προβληματισμοί αυτοί είναι όμως εύλογοι, ιδιαίτερα εάν ανατρέξουμε στα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, συμμετείχε μόνο το 57,78% από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους πολίτες. Ποσοστό αισθητά μικρότερο σε σχέση με αυτό του 63,94% που συμμετείχε στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Η αποχή αυτή των πολιτών από τη διαδικασία ανάδειξης των αντιπροσώπων του λαού καταδεικνύει την απαξίωση της δημοκρατίας στη συνείδηση των πολιτών.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς και στα πρόσωπα που καταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις στο βουλευτικό θώκο είναι μία από τις ρίζες του κακού της πολιτικής απάθειας. Φαινόμενα διαφθοράς και συναλλαγής στον πολιτικό βίο καθιστούν αναξιόπιστη την πολιτική και τους πολιτικούς, αποστασιοποιώντας  το άτομο από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Μέσα σε αυτό το κλίμα πολιτικής ρευστότητας, φαίνεται πως καθίσταται δυσχερής η υλοποίηση της συμμετοχικής δημοκρατίας, αφού το άτομο δεν συμμετέχει ενεργά στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Από την άλλη, η στροφή προς την ιδιώτευση και η αποκοπή κάθε διαύλου ουσιαστικής επαφής με την ίδια τη δημοκρατία ενδυναμώνουν την πολιτική αδράνεια. Έτσι διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του πολίτη και της εξουσίας, εντείνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την παθητικοποίηση του ατόμου και αποδυναμώνοντας τους θεσμούς. Η σύγχρονη στάση της κοινωνικής και πολιτικής αποστασιοποίησης και αναλγησίας που έχει υιοθετήσει ο πολίτης του σήμερα εμποδίζει τη διάπλαση δημοκρατικής και πολιτικής συνείδησης.

Αντιλαμβανόμαστε έτσι, ότι η πολιτική απάθεια ως ένα από τα σημεία των καιρών εκτός από ένα κοινωνικό ζήτημα είναι και βαθιά πολιτικό, η εκρίζωση του οποίου τόσο από την κοινωνία όσο και από την πολιτική απαιτεί την εξυγίανση του δημόσιου βίου από φαινόμενα διαφθοράς και την καλλιέργεια της συλλογικότητας. Η αμφισβήτηση του κοινωνικού βίου εξάλλου μόνο σε αντίθετα αποτελέσματα θα μπορούσε να οδηγήσει. ωχαδερφισμός ωχαδερφισμός ωχαδερφισμός ωχαδερφισμός

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: ωχαδερφισμός ωχαδερφισμός

Νορβηγοί

Η νομική πτυχή του πολέμου

Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες

Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία

Αντιπολίτευση αλά.. Τσίπρα

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή

cancel culture

Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;

Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.

cancel culture

Πως μας επηρεάζουν τα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Ωχαδερφισμός

Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος

Avatar photo
Άννα Οικονομοπούλου

Είμαι τριτοετής φοιτήτρια στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Με ενδιαφέρει η ενασχόληση με κοινωνικά, πολιτικά ζητήματα και με τον εθελοντισμό.

Άρθρα: 5