Γράφει η Κατερίνα Γρηγορίου NATO
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε θεμελιωδώς τους όρους στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα και το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη. Απότοκο των αλλαγών αυτών , αποτέλεσε -μεταξύ άλλων- η πρόθεση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ανατρέψουν πολιτικές δεκαετιών και να προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης, για την ένταξη τους στον οργανισμό του βορειοατλαντικού συμφώνου, γνωστό ως NATO. Είκοσι οκτώ από τα τριάντα κράτη μέλη της συμμαχίας έχουν ήδη επικυρώσει τις αιτήσεις ένταξης των δύο χωρών. Σε αυτό το σημείο , αξίζει να επισημανθεί ότι για την ένταξη ενός νέου μέλους, απαιτείται ομοφωνία των ήδη μελών, ενώ μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto).
Έρευνα του Pnyka Press για τη διαχείριση ζητημάτων από την κυβέρνηση και πρόθεσης ψήφου
Την χρήση αυτού του δικαιώματος κατά της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών απειλεί να ασκήσει η Τουρκία. Η χώρα της Ανατολής, έχει ιδιαίτερες επιφυλάξεις σχετικά με την συμμετοχή της Φινλανδίας και της ιδιαίτερα της Σουηδίας στην βορειοατλαντική συμμαχία. Με στόχο την άρση των επιφυλάξεων αυτών , το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη προχώρησαν, τον περασμένο Ιούνιο, σε σύναψη μνημονίου με την Άγκυρα .
Το μνημόνιο τριμερούς συνεργασίας , θεωρήθηκε το «χρυσό εισιτήριο» για την Σουηδία και την Φινλανδία. Βασικά αιτήματα της Τουρκίας προς τις δύο χώρες υπήρξαν, η αναγνώριση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ως τρομοκρατική οργάνωση και η δέσμευση της απόσυρσης της στήριξης διάφορων άλλων κουρδικών οργανώσεων, όπως τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία. Οι δύο χώρες δέχτηκαν επίσης, να εξετάσουν τα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση Κούρδων μαχητών και υπόπτων που κατηγορούνται από την Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Ωστόσο το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας απέρριψε το τελευταίο αίτημα και συγκεκριμένα την έκδοση του δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές , ο οποίο κατηγορείται από την τουρκική πλευρά για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και για συμμετοχή στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, γεγονός που δυσχέρανε τις σχέσεις της Άγκυρας με την Στοκχόλμη.
Δυο ακόμη γεγονότα ήρθαν να πλήξουν περαιτέρω ,τις σχέσεις αυτές. Στις 21 Ιανουαρίου μια ομάδα ακροδεξιών Σουηδών έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη. Με την σειρά του αυτό το περιστατικό, εξόργισε την απέναντι πλευρά. Ειδικότερα, στην Τουρκία πολλές δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προξενείο της Σουηδίας στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν καίγοντας μια σουηδική σημαία και καλώντας την χώρα τους να διακόψει κάθε διπλωματική σχέση με την Σουηδία. Τα περιστατικά αυτά λοιπόν, αναταράξαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σουηδίας -και συνεκδοχικά της Φινλανδίας- στο ΝΑΤΟ.
Στις 28/01 ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ γνωστοποίησε, ότι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας για την ένταξη της δεύτερης στις τάξεις του ΝΑΤΟ ανεστάλησαν. Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα η Φινλανδία, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνη της. Ο Φινλανδός υπουργός εξωτερικών όμως, τόνισε σε σχόλια που έκανε στην δημόσια τηλεόραση Yle, ότι μια κοινή ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών παραμένει «η πρώτη επιλογή».
Η τουρκική πλευρά φαίνεται να συμφωνεί με την ένταξη μόνο της Φινλανδίας καθώς ,σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε «(Εάν χρειαστεί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ), μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα πάθει σοκ όταν δώσουμε διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία».
Όμως τι θα κερδίσει το NATO στην περίπτωση ένταξης και των δύο χωρών; Η γεωγραφική θέση των σκανδιναβικών χωρών συνιστά ,το κύριο όφελος που αποκτά ο οργανισμός του βορειοατλαντικού συμφώνου. Η Φινλανδία, για παράδειγμα, έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (810 μίλια) με τη Ρωσία και το σουηδικό νησί Γκότλαντ βρίσκεται μόλις 300 χιλιόμετρα (186 μίλια) από τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική το Καλίνινγκραντ. Τα σύνορα του NATO λοιπόν , με τη Ρωσία υπερδιπλασιάζονται και επιτρέπουν στη συμμαχία να προβάλει μεγάλη ισχύ στην περιοχή της Βαλτικής. Επομένως, η ταυτόχρονη ένταξη των χωρών ενδυναμώνει ουσιαστικά την συμμαχία .
«Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι μαζί και φιλοδοξούμε να το ολοκληρώσουμε μαζί» , δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλουν η Φινλανδία και η χώρα του για να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία. Αναμένουμε, λοιπόν ,να δούμε την έκβαση αυτού του ταξιδιού. Ωστόσο, αξίζει να αναρωτηθούμε γιατί η τουρκική πλευρά επιμένει να προκαλεί αναταραχές, στο ταξίδι αυτό. Ποια είναι τα κίνητρα άραγε πίσω από τα «διπλωματικά καπρίτσια»;
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: NATO
Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη του σουλτάνου ή τέλος εποχής;
Πρόσφατα ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την διεξαγωγή των τουρκικών γενικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.
Ο αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ελλάδα
Αν μία λέξη μπορεί να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο το πλέγμα της σημερινής συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή είναι η κλιμάκωση.
Το τελευταίο διάστημα, ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι η υπόθεση της κ.Καϊλή, της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατηγορείται για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς.
Ευρωπαϊκό Mοντέλο Κοινωνικού Κράτους vs Νέα Δεξιά: Mετασχηματισμός ή ρήξη;
Η Ευρώπη – ιστορικά και γεωγραφικά- υπήρξε πρωτοπόρος τόσο στη δημιουργία όσο και στην ανάπτυξη/εφαρμογή του Κοινωνικού Κράτους.
Η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα
Η κλιματική αλλαγή, ως γνωστόν, είναι το φαινόμενο της μεταβολής του παγκόσμιου
κλίματος, της μεταβολής των μετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή, για εκτεταμένα χρονικά
διαστήματα.
Το ουκρανικό πρόβλημα και η προσφυγική κρίση
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να υφίσταται με παράπλευρες απώλειες και με συνέπειες σοβαρές που εδώ και έναν χρόνο πλήττουν όχι μόνο τις δύο εμπλεκόμενες χώρες.
Δολοφονία γυναικών: Aνθρωποκτονία ή γυναικοκτονία;
Ο όρος γυναικοκτονία είναι παλαιάς προέλευσης και, μάλιστα, οι ρίζες του εντοπίζονται το 1976, όταν για πρώτη φορά καταγράφηκε από τη κοινωνιολόγο Diana Russel
NATO NATO NATO NATO NATO NATO