Ελληνική επικαιρότητα και στο βάθος κάλπες

Γράφει ο Βασίλης Γιαβής κάλπες

Η επικαιρότητα στην Ελλάδα αυτή τη περίοδο είναι τόσο μπερδεμένη, ένα μίξερ ειδήσεων και απόψεων, το οποίο όσο ενδιαφέρον και να ακούγεται για τη ποικιλία  που προβάλλει, άλλο τόσο ενσαρκώνει την ατάκα  του αξέχαστου Βασίλη Αυλωνίτη: ‘’Ωρέ  που πάμε’’.

Αν ανοίξεις τη τηλεόραση, υπάρχει το μονοπώλιο των άσχημων ειδήσεων: βιασμοί ανηλίκων, κακοποιήσεις γυναικών, εγκλήματα. Η κοινωνία εμφανίζεται σοκαρισμένη με την καθημερινή δημοσιοποίηση τέτοιων υποθέσεων, μιας και τα θύματα τις περισσότερες φορές είναι παιδιά. Γροθιά στο στομάχι-κοινωνική παρακμή.

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Από την άλλη έχουμε και το Predator. Δημοσιογράφοι να διαθέτουν- όπως αυτοί ισχυρίζονται- λίστες και συνομιλίες υπουργών, των συζύγων τους, και άλλων προσώπων του δημοσίου βίου που παρακολουθούνταν από το Predator, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά τους. Ονόματα να παρελαύνουν στις φυλλάδες, οξύνοντας την πολιτική αντιπαράθεση. Κάπου διάβασα μέχρι και γνωστή ξανθιά κυρία των Βορείων Προαστίων λένε πως παρακολουθούσαν. Συγκλονιστικό!

Μια ιστορία που έχει γίνει μύλος από τον μεγάλο όγκο πληροφοριών καθώς και από τους διαξιφισμούς κυβέρνησης και των υπολοίπων σχετικών και ασχέτων. Είχαμε την επανεμφάνιση του Τwitter στα trends το τελευταίο διάστημα, λόγω των αλλαγών που επέβαλε ο νέος ιδιοκτήτης  Elon Musk, τώρα ήρθαν το Predator και οι παρακολουθήσεις να βάλουν φωτιά στα tweets πολιτικών, δημοσιογράφων, αναλυτών κλπ.

Ήρθε και ο Ισπανός παίκτης του Ολυμπιακού να αναστατώσει τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας. Καλά ακούσατε ο Ισπανός παίκτης με το πέναλτι στο ντέρμπι πυροδότησε κουβέντα για πολιτικά ανακατώματα με…τις αλληλο-τοποθετήσεις μεταξύ ΠΑΕ και κυβέρνησης να δίνουν και να παίρνουν. Τώρα πως το ποδόσφαιρο και η πολιτική μπορούν να ευθυγραμμιστούν στο ίδιο μήκος κύματος, δεν μπορώ να το απαντήσω μιας και δεν μπορώ να τα εξισώσω.

Έρχονται λογαριασμοί, ο κόσμος προσπαθεί να εναρμονιστεί με το καλάθι του νοικοκυριού, ακρίβεια και αβεβαιότητα απασχολούν την πλειονότητα της κοινωνίας. Η πλειοψηφία αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, αυτά σκέφτεται, για αυτά ανησυχεί. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ακούγονται φωνές να σιγομιλούν για εκλογές.

Από τη μία πλευρά, μια κυβέρνηση που της ξεπετάγονται ζητήματα όπως τα κεφάλια της Λερναίας  Ύδρας. Οι μηχανές δουλεύουν σε όλους τομείς υπό τη σκιά της ακρίβειας και της πολυδιαφημιζόμενης ενεργειακής κρίσης. Ξεχωρίζω όμως δύο σημαντικά θετικά νέα των ημερών.

Αρχικά σε επίπεδο ανεργίας, ο δείκτης έπεσε κάτω από το 12%, το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από το μακρινό Μάιο του 2010. Σίγουρα, πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια αλλά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας και προοπτικής, όπως μαρτυρούν και οι αριθμοί.

Επίσης, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην επίσκεψη πρυτάνεων και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπως το Harvard, το Yele, το Columbia, το οποίο αποτελεί χρυσή ευκαιρία ώστε τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα να καινοτομήσουν και να αναπτύξουν ισχυρούς στρατηγικούς δεσμούς με αυτά τα πανεπιστήμια, που μόνο θετικά αποτυπώματα μπορούν να αφήσουν στο χώρο της παιδείας.

Από την αντίπερα όχθη μια αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που δίνουν την εικόνα ότι βρίσκονται σε ένα  πάρτι και τσακώνονται  ποιος θα κόψει τη τούρτα. Μια αντιπολίτευση  που ως σημαία έκανε τα κακόβουλα λογισμικά και άφησε έξω από τη κύρια  γραμμή τα πραγματικά κοινωνικά θέματα.

Ας μην ξεχνάμε πως επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ το αδίκημα των παρακολουθήσεων από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Έχει και αυτό το στοιχείο τη σημασία του. Πολιτικές ευθύνες αποδόθηκαν, αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, αλλά από κει και πέρα δουλειά πιάνει η δικαιοσύνη. Θα περιμένουμε οι εισαγγελείς να βγάλουν πορίσματα, και όχι οι δημοσιογράφοι.

Χώρος για άπλετο φως και όχι για λάσπη και σπέκουλα. Εκλογές κανείς δεν ζητά ευθέως, αλλά μόνο ψιθυριστά, πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα. Για ποιες εκλογές όμως μιλάμε; Για ποιον εκλογικό προθάλαμο κάνουμε κουβέντα; Πολιτική χωρίς τη κοινωνία και τις ανάγκες της σε πρώτο πλάνο δεν υφίσταται. Εκτός από το ότι τη παρούσα φάση οι εκλογές δεν συμβαδίζουν με τις συνθήκες  που επικρατούν, διενέργεια εκλογών πριν τη καθορισμένη χρονική στιγμή που θα γίνουν, θα δημιουργήσουν κλίμα αστάθειας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Μη ξεχνάμε πως υπάρχει και ένας Ερντογάν που υποσκάπτει την εικόνα της Ελλάδος με μη ρεαλιστικούς τρόπους, στοχεύοντας στην αύξηση της απήχησής του μέσα σε ένα περιβάλλον όπου ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στη Τουρκία σε ακραία επίπεδα. Σημειώνω πως και στη γείτονα χώρα το καλοκαίρι του 2023 θα στηθούν κάλπες. κάλπες κάλπες κάλπες κάλπες κάλπες κάλπες κάλπες

Εν κατακλείδι, η αντιπολίτευση μπορεί να θέλει  να σύρει την χώρα σε εκλογές άμεσα και εκβιαστικά, αλλά η κυβέρνηση οφείλει τη δεδομένη στιγμή να μη σηκώσει το γάντι. Έχει μπροστά της ένα δύσκολο χειμώνα, που θα πρέπει να επιτελέσει σημαντικό έργο. Όσο ενδιαφέροντες και να ακούγονται οι ιστορίες και τα σενάρια εκλογών στους πολιτικούς αναλυτές, τη τωρινή χρονική περίοδο πρέπει να αναλογιστούμε ότι δημιουργούν κίνδυνο οπισθοδρόμησης.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: κάλπες

κάλπες


Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη κοντά στην πλατεία Ταξίμ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης  κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

εναλλακτικές μορφές

Τα funds, το σχέδιο Ηρακλής και η διάσωση των ελληνικών τραπεζών

Τελευταία και με αφορμή την υπόθεση Πάτση, πολύς λόγος έχει αρχίσει να γίνεται για τα περίφημα funds, και τον ρόλο που διαδραματίζουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τα ουκρανικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη της Χερσώνας

Τα ουκρανικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη της Χερσώνας

Τα ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν την ουκρανική σημαία αναρτημένη στο κέντρο της πόλης, στο οποίο, σύμφωνα με αναφορές, έχουν εισέλθει οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Έτσι έζησα τη πτώση του Τείχους

Έτσι έζησα τη πτώση του Τείχους

Ο κ. Jürgen γεννήθηκε και έζησε στο ανατολικό Βερολίνο Βίωσε τα προβλήματα και την καταπίεση της σοβιετικής ένωσης και, όντας ακόμα έφηβος, πήρε το ρίσκο και απέδρασε.

Ο ρωσικός στρατός αποσύρεται από την πόλη της Χερσώνας

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εκεί προβλήματα τροφοδοσίας και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας.

Cancel Culture: Ένα μαχαίρι δίκοπο

Cancel Culture: Ένα μαχαίρι δίκοπο

Cancel Culture. Έκφραση και νοοτροπία παρμένη από την Αμερικανική Κουλτούρα. Απευθύνεται σε celebrity, κοινωνικά και πολιτικά πρόσωπα, με δηλώσεις και πράξεις αμφιλεγόμενες.

Σπάνιες Γαίες

Νομιμότητα ή μήπως αρχαιοκαπηλία…;

Πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε από την Βουλή ο επαναπατρισμός 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής προέλευσης.

Οι «ξεχασμένοι» ιοί

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για τις δυσμενείς αλλαγές που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στην ανθρωπότητα και την πλανητική υγεία. 

Avatar photo
Βασίλης Γιαβής
Άρθρα: 7