Πως η Χιλή έβαλε φρένο στον εκδημοκρατισμό

Γράφει η Όλγα Βουγιούκα

Εντύπωση έχει προκαλέσει το δημοψήφισμα στην Χιλή στις 4 Σεπτεμβρίου και το “όχι” των Χιλιανών πολιτών στην αλλαγή και τον εκδημοκρατισμό. Το 62% περίπου των πολιτών απέρριψε την αντικατάσταση του υπάρχοντος Συντάγματος, κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ (1973-1990), προξενώντας έκπληξη στην διεθνή πολιτική σκηνή. Χιλή

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν υποχρεωτική. Το 38,14% των πολιτών ψήφισε υπέρ (4.860.093), ενώ το 61,86% (7.882.958 ψήφοι) αποδοκίμασε το νέο Σύνταγμα. Το προτεινόμενο Σύνταγμα στόχευε στην Συνταγματική εγγύηση της δημόσιας υγείας και δημόσιας παιδείας , της συνταξιοδότησης και της αξιοπρεπής διαβίωσης. Παράλληλα , προέβλεπε την κατοχύρωση του δικαιώματος των αμβλώσεων , προστατεύοντας έτσι τόσο το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης , όσο και κακοποιημένες γυναίκες , θύματα βιασμού και εκμετάλλευσης.

Οι δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι το υπάρχον Σύνταγμα αποτελεί τροχοπέδη στα κοινωνικά δικαιώματα παρά τις όποιες αναθεωρήσεις έχουν γίνει έως σήμερα . Βέβαια το όχι δεν σημαίνει απαραίτητα και όχι στην μεταρρύθμιση. Μάλιστα, ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς , έχοντας σχεδόν προβλέψει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ανέφερε πως θα ζητήσει από την Βουλή την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης για αναθεώρηση άρθρων και σύνταξη νέου κειμένου .

Αυτό που δεν είχε προβλέψει κανείς όμως είναι η 20 ποσοστιαίων μονάδων διαφορά ανάμεσα στο ναι και στο όχι . Που οφείλεται αυτό; Γιατί οι Χιλιανοί απορρίπτουν την εξέλιξη; Γιατί παρατηρούμε όλο ένα και περισσότερο μία κλίση προς την ακροδεξιά; Σύμφωνα με την Μάρτα Λάγος, κοινωνιολόγος και ιδρύτρια του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων MORI, η ήττα των δημοκρατικών οφείλεται κατά κύριο λόγο στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας. Χιλή εκδημοκρατισμό

Στις περιοχές αυτές παρατηρούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση φαινόμενα βίας , τα οποία προξενούν φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες. Στο βόρειο τμήμα , παρατηρείται μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα , το οποίο σε συνδυασμό με την φτώχεια που μαστίζει την περιοχή και την εμπορία ανθρώπων , καθίσταται αδύνατη η δημιουργία καλών συνθηκών διαβίωσης. Στο νότιο τμήμα, οι διαρκείς συγκρούσεις πάνω στο θέμα των γαιών, οι οποίες διεκδικούνται από ριζοσπαστικές οργανώσεις αυτοχθόνων Μαπούτσε, προξενούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον λαό. Χιλή

Ίσως τελικά ο φόβος της αλλαγής να είναι μεγαλύτερος από την ανάγκη για εξέλιξη. Όπως και να έχει, φαίνεται πως για να συντηρείται μια δικτατορία και ένα αυταρχικό καθεστώς τόσα χρόνια , κρύβεται από πίσω μία ισχυρή συντηρητική τάξη που την υποστηρίζει, και το δημοψήφισμα το επιβεβαίωσε.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Χιλή

Τα funds, το σχέδιο Ηρακλής και η διάσωση των ελληνικών τραπεζών

Τελευταία και με αφορμή την υπόθεση Πάτση, πολύς λόγος έχει αρχίσει να γίνεται για τα περίφημα funds, και τον ρόλο που διαδραματίζουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τα ουκρανικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη της Χερσώνας

Τα ουκρανικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη της Χερσώνας

Τα ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν την ουκρανική σημαία αναρτημένη στο κέντρο της πόλης, στο οποίο, σύμφωνα με αναφορές, έχουν εισέλθει οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Έτσι έζησα τη πτώση του Τείχους

Έτσι έζησα τη πτώση του Τείχους

Ο κ. Jürgen γεννήθηκε και έζησε στο ανατολικό Βερολίνο Βίωσε τα προβλήματα και την καταπίεση της σοβιετικής ένωσης και, όντας ακόμα έφηβος, πήρε το ρίσκο και απέδρασε.

Ο ρωσικός στρατός αποσύρεται από την πόλη της Χερσώνας

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εκεί προβλήματα τροφοδοσίας και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας.

Cancel Culture: Ένα μαχαίρι δίκοπο

Cancel Culture: Ένα μαχαίρι δίκοπο

Cancel Culture. Έκφραση και νοοτροπία παρμένη από την Αμερικανική Κουλτούρα. Απευθύνεται σε celebrity, κοινωνικά και πολιτικά πρόσωπα, με δηλώσεις και πράξεις αμφιλεγόμενες.

Σπάνιες Γαίες

Νομιμότητα ή μήπως αρχαιοκαπηλία…;

Πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε από την Βουλή ο επαναπατρισμός 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής προέλευσης.

Οι «ξεχασμένοι» ιοί

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για τις δυσμενείς αλλαγές που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στην ανθρωπότητα και την πλανητική υγεία. 


Ποτέ δεν φταίει μόνο ένας

‘’Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών’’

Avatar photo
Όλγα Βουγιούκα
Άρθρα: 1