Γράφει η Ραφαέλα Τσότρα Tate
Πορείες στην Αθήνα . Ένα από τα συνηθέστερα φαινόμενα σε αυτή την παρεξηγημένη πόλη που ακινητοποιεί την συγκοινωνιακή ευρυθμία και την λειτουργικότητά της. Ας μην αναρωτηθούμε όμως εάν τα συστήματα αλλάζουν με εξωτερικές αναταραχές ή ενδοσυστημικούς ελιγμούς και ας επικεντρωθούμε στους άκρως αμφίβολους σκοπούς μίας τέτοιας πορείας που διεξήχθη στις 16 Ιανουαρίου 2023 στην πλατεία Συντάγματος. Tate
Έρευνα του Pnyka Press για τη διαχείριση ζητημάτων από την κυβέρνηση και πρόθεσης ψήφου
Πλήθος νεαρών συσπειρώθηκε για να εκδηλώσει την υποστήριξή του προς τον influencer Andrew Tate. Ο συγκεκριμένος άνδρας αποτελεί αυτήν την εποχή μια από τις πιο πολυσυζητημένες περσόνες παγκοσμίως, γνωστός για τις ιδιαίτερα ερειστικές απόψεις του απέναντι στο γυναικείο φύλο. Σημειωτέον ότι συνελήφθη τον Δεκέμβρη από τις Ρουμάνικες Αρχές κατηγορούμενος για μαστροπεία, βιασμό και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με άρθρο δημοσιευθέν στο BBC news.
Το τι πραγματικά έκανε ο Tate και ποιες είναι οι ειλικρινείς του πεποιθήσεις είναι κάτι που ίσως να μην μάθουμε και ποτέ για αυτό και δεν χρήζει ανάλυσης. Εκείνο που έχει σημασία είναι το κοινωνικό φαινόμενο της μίμησης , της θεοποίησης ενός ανθρώπου ο όποιος στην πραγματικότητα είναι άγνωστος σε εμάς και είναι διάσημος όχι για κάποιο σπουδαίο κατόρθωμα άλλα απλώς για τις απόψεις του.
Το πρόβλημα βέβαια δεν δημιουργείται όταν διατυπώνεται και υιοθετείται μια κατά τα άλλα βοηθητική άποψη αλλά όταν υιοθετείται μια ολόκληρη στάση ζωής , μια προσωπικότητα ξένη προς το άτομο η οποία προβάλλεται ως μέσον για την επιτυχία και την ευτυχία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναμφισβήτητα προωθούν σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία του λόγου. Όμως, έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου επειδή η έλλειψη ορίων δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για αυθαιρεσίες.
Όταν κανείς αποκτά δημόσιο βήμα είναι ικανός για το καλύτερο αν έχει αγαθές προθέσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης , ακόμη κι αν έχει ως σκοπό το κέρδος στα πλαίσια πάντοτε κοινωνικά ανεκτών και θεμιτών ορίων. Όταν όμως τα όρια καταλύονται , όταν γίνεται υπέρβαση όχι απλώς της στοιχειώδους ευθιξίας αλλά κάθε τελευταίας ρανίδας σεβασμού , τότε ναι υπάρχει πρόβλημα.
Το δημόσιο βήμα είναι επικίνδυνο. Χρήστες σε ευαίσθητες ηλικίες που ακόμη χτίζουν συνείδηση και απόψεις , με μειωμένη κριτική ικανότητα και σύγχυση είναι πρόθυμοι να δεχτούν οποιονδήποτε εμφανίζεται ως σωτήρας που θα τους δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση γι’ αυτόν τον αβέβαιο ο κόσμο.
Κανείς όμως δεν είναι σωτήρας κανενός στην σύγχρονη δημοκρατική μας κοινωνία. Υποτίθεται ζούμε στην πιο φιλελεύθερη εποχή και ταυτόχρονα όλοι θέλουμε έναν μεσσία να μας καθοδηγεί. Έχουμε χάσει τον εαυτό μας και την ιδιαιτερότητα μας. Προσπαθούμε να μιμηθούμε κάθε νέο πρότυπο , κάθε πρωτοεμφανιζόμενο Tate που διαφημίζει κάποιο μυστικό ελιξίριο επιτυχίας . Δεν κατανοούμε ότι ο καθένας μας είναι διαφορετικός , ότι η ζωή είναι γεμάτη προσπάθεια, λάθη και αναθεώρηση.
Λησμονούμε ότι η επιτυχία συνδέεται με την απλή αλλά όχι τόσο ρομαντική σκληρή δουλειά και ότι ο μόνος υπεύθυνος να μας σώσει είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Καμία μίμηση και καμία ξένη άποψη δεν θα φέρει την αφύπνιση . Προσωρινά υποκατάστατα απλά αλλοιώνουν την ταυτότητα μας και οδηγούν στον φαύλο κύκλο της υποτροπής στον παλιό μας εαυτό που απαρνηθήκαμε . Και το αποτέλεσμα ; Κατάλοιπα μιας άλλης ιδεολογίας -θετικής ή αρνητικής – πάντως ξένης προς εμάς ενίοτε σε άμεση σύγκρουση με τα πιστεύω και τις επιθυμίες μας . Πρέπει πια – και τονίζω το πρέπει– να σταματήσουμε να απαρνιόμαστε αυτό που είμαστε.
Η αυτοβελτίωση δεν συνδέεται με την αποκλήρωση των λαθών μας αλλά με την αποδοχή του εαυτού μας ως ολότητας και την βελτίωση των όποιων αδύναμων σημείων έχει. Και αυτό χτίζεται με κριτική σκέψη, πολλή υπομονή και ειλικρίνεια απέναντι στους άλλους και στο είδωλο στον καθρέφτη μας.
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: Tate Tate
Δολοφονία γυναικών: Aνθρωποκτονία ή γυναικοκτονία;
Ο όρος γυναικοκτονία είναι παλαιάς προέλευσης και, μάλιστα, οι ρίζες του εντοπίζονται το 1976, όταν για πρώτη φορά καταγράφηκε από τη κοινωνιολόγο Diana Russel
Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη του σουλτάνου ή τέλος εποχής;
Πρόσφατα ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την διεξαγωγή των τουρκικών γενικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.
Ο αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ελλάδα
Αν μία λέξη μπορεί να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο το πλέγμα της σημερινής συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή είναι η κλιμάκωση.
Το τελευταίο διάστημα, ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι η υπόθεση της κ.Καϊλή, της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατηγορείται για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς.
Ευρωπαϊκό Mοντέλο Κοινωνικού Κράτους vs Νέα Δεξιά: Mετασχηματισμός ή ρήξη;
Η Ευρώπη – ιστορικά και γεωγραφικά- υπήρξε πρωτοπόρος τόσο στη δημιουργία όσο και στην ανάπτυξη/εφαρμογή του Κοινωνικού Κράτους.
Η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα
Η κλιματική αλλαγή, ως γνωστόν, είναι το φαινόμενο της μεταβολής του παγκόσμιου
κλίματος, της μεταβολής των μετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή, για εκτεταμένα χρονικά
διαστήματα.
Tate προεκλογικός προεκλογικός