Γράφει η Ναταλία Ηλιάδη
Η πρόεδρος της δημοκρατίας μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Παιδείας και Οικονομικών συνυπογράφουν το Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ85/2022. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις πρόσληψης όλων των επαγγελματικών κλάδων στην Ελλάδα, όχι μόνο υποβαθμίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις σπουδές των καλλιτεχνών αλλά ανακηρύσσει πόλεμο ενάντια στη τέχνη και τη δημοκρατία.
Έρευνα του Pnyka Press για τη διαχείριση ζητημάτων από την κυβέρνηση και πρόθεσης ψήφου
Οι νέες διατάξεις ξεσηκώνουν τους καλλιτέχνες, χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές, γονείς και δάσκαλοι κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας φωνάζοντας συνθήματα με σκοπό και μόνη ελπίδα τη αλλαγή του ΠΔ85/2022. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί άνθρωποι οι οποίοι έχουν σπουδάσει στο πλαίσιο της τέχνης και του πολιτισμού, δεν θεωρούνται αντάξιοι υψηλής επαγγελματικής αναγνώρισης;
Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή:
Το 1981 οι καλλιτεχνικές σχολές περνούν από το Υπουργείο Παιδείας στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Με βάση τον νόμο 1158 -που συνεχίζει να ισχύει μέχρι σήμερα– οι δραματικές σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές, ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης. Από το 1981 μέχρι και το 2003 το Υπουργείο Παιδείας μέσω ειδικών οργανισμών, ξεκινάει την ισοτίμηση των διπλωμάτων που προέρχονταν από καλλιτεχνικές σχολές με πτυχία ΤΕΙ. Μετά το 2003 και την κατάργηση των ΤΕΙ δηλαδή της ανώτερης εκπαίδευσης και της ανακήρυξης όλων των διπλωμάτων σε ΑΕΙ, οι καλλιτεχνικές σχολές παραμένουν στον « αέρα », καθώς η πλειοψηφία των σχολών είναι τριετούς και όχι τετραετούς φοίτησης.
19 χρόνια μετά:
Η κυβέρνηση στις 17/12/2022 αποφασίζει να ψηφίσει ένα νέο προεδρικό διάταγμα το ΠΔ85/2022 το οποίο βασιζόμενο στη διαδικασία ισοτίμησης των καλλιτεχνικών πτυχίων οριστικοποιεί την υποβάθμισή τους με αποτέλεσμα να συνεχίζει τον αέναο κύκλο των προβλημάτων. Οι νέες διατάξεις του ΠΔ ορίζουν πως το σύνολο των αποφοίτων από τις ανώτερες κρατικές και ιδιωτικές καλλιτεχνικές σχολές είναι αντίστοιχοι με αποφοίτους διετών επαγγελματικών προγραμμάτων κατάρτισης ή απόφοιτους λυκείου δηλαδή επαγγελματική βαθμίδα ΔΕ. Ηθοποιοί, χορευτές, σκηνοθέτες και μουσικοί, άνθρωποι οι οποίοι έχουν σπουδάσει στο χώρο της τέχνης παραμένουν χωρίς εργασιακή αναγνώριση, καθώς για άλλη μια φορά η τέχνη δεν θεωρείται αντάξια ανώτερων επαγγελμάτων.
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια ανακοίνωση στο Facebook δίνει νέες διαστάσεις στο θέμα και δεσμεύεται την επίλυση του προβλήματος έως το 2025. Αναφέρει ότι το νέο ΠΔ δεν έχει ως στόχο την υποβάθμιση των καλλιτεχνών και ότι έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ήδη από το 2021 ώστε να δημιουργηθούν τρείς διυπουργικές Ομάδες Εργασίας, μια για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, μια για το χορό και μία για τη μουσική.
Και φτάνουμε στο σήμερα με την μαζική παραίτηση των καθηγητών του εθνικού θεάτρου, τα σχόλια της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη «δεν το κατάλαβαν ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να το καταλάβουν» απευθυνόμενη στου καλλιτέχνες και στο ΠΔ. Οι απεργίες όμως συνεχίζονται με τους φοιτητές να έχουν κάνει κατάληψη μέχρι και στο υπουργείο πολιτισμού με το σύνθημα «η μόνη παράσταση σήμερα είναι η απεργία μας».
Η τέχνη ωστόσο αποτελεί σημαντικό και απαραίτητο συστατικό μιας κοινωνίας, η τέχνη εξευγενίζει την ψυχή του ανθρώπου και την αναπτύσσει προς το καλύτερο. Το χρέος μας απέναντί της είναι να την προστατεύουμε και όχι να την πολεμάμε. Ας θυμηθούμε πως ήταν ο κόσμος τρία χρόνια χωρίς την τέχνη λόγω της πανδημίας και ας αναλογιστούμε εάν και πόσο την χρειαζόμαστε σήμερα.
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: 17 Δεκεμβρίου
Δολοφονία γυναικών: Aνθρωποκτονία ή γυναικοκτονία;
Ο όρος γυναικοκτονία είναι παλαιάς προέλευσης και, μάλιστα, οι ρίζες του εντοπίζονται το 1976, όταν για πρώτη φορά καταγράφηκε από τη κοινωνιολόγο Diana Russel
Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη του σουλτάνου ή τέλος εποχής;
Πρόσφατα ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την διεξαγωγή των τουρκικών γενικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.
Ο αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ελλάδα
Αν μία λέξη μπορεί να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο το πλέγμα της σημερινής συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή είναι η κλιμάκωση.
Το τελευταίο διάστημα, ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι η υπόθεση της κ.Καϊλή, της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατηγορείται για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς.
Ευρωπαϊκό Mοντέλο Κοινωνικού Κράτους vs Νέα Δεξιά: Mετασχηματισμός ή ρήξη;
Η Ευρώπη – ιστορικά και γεωγραφικά- υπήρξε πρωτοπόρος τόσο στη δημιουργία όσο και στην ανάπτυξη/εφαρμογή του Κοινωνικού Κράτους.
Η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα
Η κλιματική αλλαγή, ως γνωστόν, είναι το φαινόμενο της μεταβολής του παγκόσμιου
κλίματος, της μεταβολής των μετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή, για εκτεταμένα χρονικά
διαστήματα.
ςπροεκλογικός προεκλογικός προεκλογικός