Οι αδελφοί Ράιτ

Γράφει η Φωτεινή Σμυρνή

Η 17η Δεκεμβρίου του 1903 έμελλε να ορισθεί ως η μέρα που κατέστη εφικτή για πρώτη φορά μια ελεγχόμενη μηχανοκίνητη πτήση. Το μέρος στο οποίο η εν λόγω πτήση πραγματοποιήθηκε ήταν η Βόρεια Καρολίνα των Η.Π.Α., στο Κίτι Χόουκ, από τους αδελφούς Ράιτ. Χρησιμοποιώντας ένα αεροσκάφος τύπου «Flyer», έγιναν 4 δοκιμές, από τις οποίες στην τελευταία που διήρκησε 59 δευτερόλεπτα διένυσαν απόσταση 260 μέτρων. Βεβαίως, πριν την επιτυχή αυτή έκβαση, οι δοκιμές που έπρεπε να γίνουν ήταν πολλές.

Οι Γουίλμπουρ και Όρβιλ Ράιτ, ήταν δύο αδέλφια γεννημένα στην Αμερική, όπου ο πατέρας τους ήταν κληρικός, ενώ η μητέρα τους ήταν εκείνη που τους μύησε στους τομείς της μηχανικής και της ξυλουργίας. Ήδη από νεαρή ηλικία  θα εντυπωσιαζόντουσαν από ένα παιχνίδι που τους έδωσε ως δώρο ο πατέρας τους. Ήταν ένα μοντέλο ελικοπτέρου, το οποίο είχε κατασκευασθεί από φελλό, φύλλα μπαμπού και χαρτί.Ράιτ

Μελλοντικά θα αποφασίσουν από κοινού να ιδρύσουν μια εφημερίδα με όνομα «West Side News», όμως λόγω της αγάπης που είχαν για τα ποδήλατα προχώρησαν στη δημιουργία ενός καταστήματος στην αγορά, όπου οι ίδιοι θα σχεδίαζαν και θα πωλούσαν τα μοντέλα που θα έφτιαχναν. Όσα έμαθαν από αυτή τους την ενασχόληση, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη των πραγμάτων, όπως ούτως ή άλλως μαρτύρησαν και τα γεγονότα που ακολούθησαν.

Ύστερα από την πρώτη επιτυχημένη πτήση που πραγματοποίησαν, συνέχιζαν να κάνουν εκ νέου πτήσεις, οι οποίες γινόντουσαν και με την παρουσία άλλων ατόμων, που επιθυμούσαν να είναι παρόντες. Παρόλα αυτά, μια από τις πρώτες δημόσιες πτήσεις που έκαναν οι αδελφοί Ράιτ ήταν στη Γαλλία στις 8 Αυγούστου του 1908. Βέβαια, οι ίδιοι δεν επεδίωκαν να καλούν κόσμο, καθώς ανησυχούσαν μήπως κάποιος ανταγωνιστής τους επωφεληθεί από τις ιδέες που είχαν.

Φυσικά, δεν ήταν οι μοναδικοί που είχαν στόχο να κατορθώσουν αυτό για το οποίο έγιναν γνωστοί. Ήδη, πριν από εκείνους είχαν ενασχοληθεί κι άλλοι πρωτοπόροι με τις κατασκευές αεροπλάνων, όπως παραδείγματος χάριν, ο Αλμπέρτος Σάντος-Ντυμόντ από τη Βραζιλία και ο Λουί Μπλεριό από τη Γαλλία. Ειδικά για τον πρώτο, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ήταν εκείνος που πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με αεροπλάνο. Πάντως, παρά την αντιπαράθεση των απόψεων, είναι βέβαιο πως ο Αλμπέρτος Σάντος-Ντυμόντ συνέδραμε στην ανάπτυξη της αεροπορίας, καθώς με τη δική του συμβολή έγινε ευρέως γνωστό, πως η πτήση μιας συσκευής, η οποία είναι πιο βαριά από τον αέρα, είναι δυνατή. Ράιτ

Ύστερα από το κατόρθωμα των αδελφών, παρά την επιτυχία και τη φήμη που απέκτησαν εκείνη τη περίοδο, πολλά άτομα τους αντιμετώπιζαν με μια σχετική διστακτικότητα, εξαιτίας του γεγονότος ότι αμφισβητούσαν τις γνώσεις τους στον κλάδο της μηχανικής. Φυσικά, το γεγονός αυτό δεν λειτούργησε αποτρεπτικά γι΄ αυτούς κι έτσι άρχισαν να πωλούν σε παγκόσμιο επίπεδο αεροπλάνα δικού τους σχεδιασμού και να συνάπτουν επικερδή συμβόλαια. Ράιτ

Όπως προαναφέρθηκε, παρόλο που δεν ήταν οι πρώτοι που κατασκεύασαν αεροσκάφος, ήταν εκείνοι που ανακάλυψαν τις επιφάνειες ελέγχου του, με αποτέλεσμα  να είναι πλέον πραγματοποιήσιμη η πτήση αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας. Με την συνδρομή αυτής της επιφάνειας ελέγχου, κατέστη εφικτή η δυνατότητα του ατόμου που πιλοτάρει το αεροπλάνο να το κατευθύνει αποτελεσματικά, αλλά και να διατηρεί την ισορροπία του. Αξίζει να αναφερθεί, πως η μέθοδος αυτή έχει παραμείνει έως και σήμερα ως η κύρια μέθοδος ελέγχου των αεροσκαφών. Ράιτ

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Οι αδελφοί Ράιτ
Οι αδελφοί Ράιτ

Διαβάστε περισσότερα: Ράιτ

Η Ελληνική διπλωματία στο σταυροδρόμι του Κοσόβου

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ξεκινήσει κάποια ένοπλη σύγκρουση στο Κόσοβο, ωστόσο ανεξάρτητα από αυτό, η διένεξη επ’ αυτού του ζητήματος αποτελεί μία κρίσιμη πρόκληση για την Ελλάδα. 

Το φαινόμενο Tate και το είδωλο στον καθρέφτη μας

Ο συγκεκριμένος άνδρας αποτελεί αυτήν την εποχή μια από τις πιο πολυσυζητημένες περσόνες παγκοσμίως, γνωστός για τις ιδιαίτερα ερειστικές απόψεις του απέναντι στο γυναικείο φύλο.

Προεκλογικός… πυρετός

Μια ακόμα κυβερνητική τετραετία ολοκληρώνεται σύντομα στη χώρα μας και η ημερομηνία κήρυξης της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης δεν αργεί να ανακοινωθεί. 

Δολοφονία γυναικών: Aνθρωποκτονία ή γυναικοκτονία;

Ο όρος γυναικοκτονία είναι παλαιάς προέλευσης και, μάλιστα, οι ρίζες του εντοπίζονται το 1976, όταν για πρώτη φορά καταγράφηκε από τη κοινωνιολόγο Diana Russel

Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη του σουλτάνου ή τέλος εποχής;

Πρόσφατα ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την διεξαγωγή των τουρκικών γενικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.

Ευρωπαϊκό Mοντέλο Κοινωνικού Κράτους vs Νέα Δεξιά: Mετασχηματισμός ή ρήξη;

Η Ευρώπη – ιστορικά και γεωγραφικά- υπήρξε πρωτοπόρος τόσο στη δημιουργία όσο και στην ανάπτυξη/εφαρμογή του Κοινωνικού Κράτους.

Avatar photo
Φωτεινή Σμυρνή
Άρθρα: 5