Προσεγγίζοντας νομικά το φαινόμενο της γυναικοκτονίας

Το τελευταίο διάστημα και ιδίως μετά το τέλος της καραντίνας λόγω του Covid-19, παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των γυναικοκτονιών.

Γράφει η Μαίρη Μπάλλα γυναικοκτονία

Το τελευταίο διάστημα και ιδίως μετά το τέλος της καραντίνας λόγω του covid-19, παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των γυναικοκτονιών.

Πολλοί μπορεί να το χαρακτηρίσουν και να το ταυτίσουν με την ενδοοικογενειακή βία, ίσως να ισχυεί σε μικρό ποσοστό. Ωστόσο οι γυναικοκτονίες δεν σημειώνονται μόνο εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος αλλά μπορεί να είναι έγκλημα πάθους που δεν έχει σχέση με την οικογένεια. Βέβαια, οι γυναικοκτονίες που διαπράττονται πίσω από κλειστές πόρτες συνήθως οφείλονται στην ζήλια του άντρα προς το πρόσωπο της συζύγου του.

Ως προς τη νομική φύση του εγκλήματος, η ποινική προστασία της ανθρώπινης ζωής καλύπτει τη γυναίκα ως άνθρωπο και δεν διακρίνει με βάση τη ταυτότητα του θύματος. Ειδικότερα, με το ν.4855/2021 η ανθρωποκτονία τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κατάστασης υγείας ή χαρακτηριστικού του θύματος. Προς επιβεβαίωση έρχεται το άρθρο 299 ΠΚ (ν.4619/2019) σύμφωνα με το οποίο, όποιος σκότωσε με πρόθεση άλλον τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Η νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας πέρα απ΄ όσα αναφέρθηκαν, δεν έχει επέλθει ακόμα γεγονός που που δυσανασχετεί σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία μας.

Ειδικοί επιστήμονες που πραγματεύονται πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νομικό πλαίσιο έτσι ώστε ο θύτης να τιμωρείται αναλόγως. Για παράδειγμα, κατά την επιμέτρηση της ποινής σύμφωνα με το άρθρο 79 ΠΚ να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το φύλο του θύματος, η σχέση με τον δράστη και οι περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε το έγκλημα. γυναικοκτονία

Επιλογικά θα λέγαμε ότι απαιτείται να ληφθεί ειδική μέριμνα και σ΄ άλλους τομείς πέρα από τη νομοθεσία, έτσι ώστε να περιοριστεί αυτό το αντικοινωνικό και επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο έχει λάβει αιφνιδιαστικές διαστάσεις αφήνοντας άναυδη την κοινωνία και προκαλώντας της φόβο και ανασφάλειες. γυναικοκτονία

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: γυναικοκτονία

Avatar photo
Μαίρη Μπάλλα
Άρθρα: 5