Οδηγός συγγραφής άρθρων

Ώστε θες να νικήσεις στο Greece’s Next Top Αρθρογράφος;

Παρακάτω θα βρεις έναν οδηγό συγγραφής με μερικές συμβουλές για τη συγγραφή ενός άρθρου που θα τραβάει τους αναγνώστες και θα αυξάνει την προβολή του κειμένου σου, ενώ ταυτόχρονα θα είναι βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης.

Η συγγραφή ενός καλού άρθρου είναι ένας συνδυασμός δημιουργικότητας και προσοχής στη λεπτομέρεια. Ενώ η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO) αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά τη δημιουργία κειμένων για τον διαδίκτυο, τα καλύτερα κείμενα είναι αυτά που δίνουν πάνω από όλα προτεραιότητα στην εμπειρία του αναγνώστη.

1. Επίλεξε ένα ενδιαφέρον θέμα

Το πρώτο βήμα στη συγγραφή ενός καλού άρθρου είναι να επιλέξεις ένα θέμα που θα είναι ενδιαφέρον και σχετικό με το κοινό που θέλεις να προσεγγίσεις. Σκέψου τι απασχολεί την επικαιρότητα, ένα διαχρονικό ζήτημα, τις απορίες που μπορεί να έχουν οι αναγνώστες ή τα προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν και γράψε ένα κείμενο για κάποια από αυτα τα ζητήματα. Απόφυγε θέματα που είναι πολύ γενικά και προσπάθησε να δημιουργήσεις κάτι πρωτότυπο.

2. Σχεδίασε το άρθρο σου

Αφού έχεις ένα θέμα στο μυαλό σου, είναι σημαντικό να σχεδιάσεις το άρθρο σου πριν αρχίσεις να το γράφεις. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος και να διασφαλίσεις ότι θα καλύψεις όλα όσα θέλεις να πεις. Βρες τις λέξεις-κλειδιά (keywords) που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να βρει ένα άρθρο σαν το δικό σου. Σκέψου τη δομή του άρθρου σου, τα βασικά σημεία που θέλεις να συμπεριλάβεις μαζί με τυχόν στοιχεία που θα χρησιμοποιήσεις για να υποστηρίξεις τις θέσεις σου.

3. Βρες ένα πιασάρικο τίτλο

Ο τίτλος σου είναι το πρώτο πράγμα που θα δουν οι αναγνώστες και είναι αυτό που θα τους πείσει να κάνουν κλικ στη δημοσίευσή σου. Βεβαιώσου ότι ο τίτλος σου προσελκύει τον αναγνώστη και αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο της δημοσίευσής σου. Απόφυγε το clickbait και τα φραστικά εφέ και επικεντρώσου στη δημιουργία ενός τίτλου που προβάλει την αξία που έχει η δημοσίευσή σου.

4. Χρησιμοποίησε Επικεφαλίδες και Μορφοποίηση

Όταν γράφεις ένα άρθρο, είναι σημαντικό να το χωρίσεις σε μικρά και “εύπεπτα” κομμάτια. Χρησιμοποίησε επικεφαλίδες για να καθοδηγήσεις τους αναγνώστες καθώς διαβάζουν το άρθρο σου και μορφοποίησε το κείμενο με έντονα και πλάγια γράμματα για να τονίσεις βασικά σημεία ή να δείξεις ότι κάνεις αναφορά σε κάτι με τη χρήση εισαγωγικών (« »). Αυτό όχι μόνο καθιστά το άρθρο ευανάγνωστο, αλλά βοηθά επίσης τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν τη δομή του περιεχομένου σου.

5. Παρέχετε Αξία

Σε τελική ανάλυση, η επιτυχία ενός άρθρου θα εξαρτηθεί από την αξία που παρέχει στους αναγνώστες. Βεβαιώσου ότι η ανάρτησή σου είναι ενημερωτική, συναρπαστική ή/και πρακτική. Χρησιμοποίησε παραδείγματα, έρευνες ή case studies για να πείσεις τους αναγνώστες για τις θέση σου αλλά η ακόμα και να τους κάνεις να ταυτιστούν.

5. Επεξεργασία και διόρθωση

Πριν υποβάλεις το άρθρο σου για έλεγχο στην Ομάδα Αρχισυνταξίας, είναι σημαντικό να το επεξεργαστείς και να το διορθώσεις. Έλεγξε για ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, και βεβαιώσου ότι οι προτάσεις σου είναι σαφείς και συνοπτικές. Μη ξεχάσεις να βάλεις το κύριο keyword στο πλαίσιο πάνω δεξιά. Διάβασε το άρθρο σου και μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις οποιαδήποτε κακή διατύπωση ή λάθη που μπορεί να έχεις παραβλέψει.

6. Χρησιμοποίησε Φωτογραφίες και Βίντεο

Με την προσθήκη φωτογραφιών και βίντεο στο άρθρο σου το κάνεις πιο ελκυστικό οπτικά αλλά και πιο εύκολο για τον αναγνώστη να καταλάβει τις ιδέες που διατυπώνεις. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς εικόνες είδους .jpg, .jpeg, .webp και ότι σημειώνεις την πηγή μαζί με το link. Για τα βίντεο σημείωσε μόνο το link εντός του άρθρου και θα το ενσωματώσει η Ομάδα Αρχισυνταξίας.

7. Χρησιμοποίησε τις λέξεις-κλειδιά στρατηγικά

Παρόλο που δεν πρέπει να γεμίσεις το άρθρο σου με λέξεις-κλειδά (keywords), είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιείς στρατηγικά σε όλο το περιεχόμενό σου. Χρησιμοποίησε το κύριο keyword στον τίτλο, στην πρώτη παράγραφο και μερικές φορές κατά τη διάρκεια του άρθρου. Χρησιμοποίησε σχετικά keywords κατά τη διάρκεια του άρθρου, αλλά μόνο αν ταιριάζουν φυσικά στο κείμενο.

8. Προώθησε το Άρθρο σου

Αφού δημοσιεύσεις το άρθρο σου, είναι σημαντικό να το προωθήσεις στο κοινό σου. Μοιράσου το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με τους δικούς σου ανθρώπους. Όσο περισσότερη προβολή λάβει το άρθρο σου, τόσο περισσότερη κίνηση και αλληλεπίδραση θα λάβει.

Εν κατακλείδι, η συγγραφή ενός καλού άρθρου απαιτεί μια συνδυασμένη προσπάθεια δημιουργικότητας, σχεδιασμού και προσοχής στις λεπτομέρειες. Επιλέγοντας σχετικά θέματα, σχεδιάζοντας το άρθρο σου, γράφοντας ελκυστικούς τίτλους, χρησιμοποιώντας επικεφαλίδες και διαμορφώνοντας το κείμενο σου δημιουργείς και πρωτότυπο και ενδιαφέρον.

Σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου στην Ομάδα και σου ευχόμαστε καλό γράψιμο!

Επιμέλεια: Ματθαίος Ντούτσης

Οδηγός συγγραφής άρθρων – Pnyka Press – Ο σκοπός του παραπάνω Οδηγού είναι να βοηθήσει τα μέλη της Ομάδας Αρθρογραφίας, της Ομάδας Αρχισυνταξίας, της Ομάδας Συντονισμού καθώς και τυχόν συνεργάτες του Pnyka Press. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος οδηγού συγγραφής με υποχρεωτική αναφορά του pnykapress.gr ως πηγή και χρήση του link.

Pnyka Press – A project by Pnyka Org.