Ψυχική Υγεία: Μια από τις προκλήσεις του 21ου αιώνα

Γράφει η Άλκηστις Νίκα Ψυχική Υγεία

Η ψυχολογία μελετάται ως κλάδος της φιλοσοφίας από την τις αρχές του ανθρώπινου πολιτισμού, με την ύπαρξη της να εντοπίζεται πρώτη φορά στους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κίνας και της Ινδίας. Από τα τέλη του 19ου αιώνα μάλιστα, η ψυχολογία ορίζεται επισήμως ως μια ανεξάρτητη επιστήμη, η οποία σαφώς βασίζεται όπως και οι υπόλοιπες επιστήμες πάνω στην επιστημονική μέθοδο.

Ψυχική Υγεία
Ψυχική Υγεία

Παρόλα αυτά, διασχίζοντας τον εικοστό πρώτο πλέον αιώνα υπάρχουν ακόμα πολλά στερεότυπα και προκαταλήψεις γύρω από αυτήν, καθώς και ένα τεράστιο κοινωνικό στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία και τις ψυχικές ασθένειες. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές στην καθημερινότητα μας που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε λέξεις όπως “τρελός”, “ψυχοπαθής”, κλπ. για να περιγράψουμε άδικα έναν άνθρωπο, όταν απουσιάζει η δυνατότητα κατανόησης της συμπεριφοράς του. 

Η ψυχική υγεία όμως είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υγείας του ανθρώπου, καθώς και ολόκληρης της κοινωνίας. Ο ΠΟΥ ορίζει την υγεία ως εξής: “Η υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.” Ακόμα ορίζει, την ψυχική υγεία ως την υγεία που δεν προϋποθέτει μόνο την απουσία κάποιας ψυχικής διαταραχής αλλά ως κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, όπου το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται µε άνεση μέσα στην κοινότητα και να ικανοποιείται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά επιτεύγματα.

Συνεπώς, η ψυχική υγεία είναι πάρα πολύ σημαντική για τον άνθρωπο προκειμένου όχι μόνο να είναι ο ίδιος υγιής και χαρούμενος, αλλά και να είναι ένα παραγωγικό μέλος της κοινωνίας και να επικοινωνεί με έναν υγιή τρόπο με τα υπόλοιπα μέλη της.

Το 2022, ένας μέσος νέος στην Ελλάδα έχει ζήσει ,και ακόμα ζει, την οικονομική κρίση, την πανδημία, τον εγκλεισμό, την τηλεκπαίδευση, τους πολλούς θανάτους και τα πολλά φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας τα οποία έχουν προκύψει από όλα τα παραπάνω.

Επιπλέον, υπάρχει και η αρκετά μεγάλη πιθανότητα να έχει ζήσει παράλληλα και άλλα ψυχοφθόρα βιώματα μέσα στην ζωή του, όπως τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) ή την ενδοοικογενειακή βία. Κι όμως, ακόμα μπορεί να διστάζει να μιλήσει για την ψυχική υγεία του, λόγω όλων των ταμπού που την περικλείουν. Ένας νέος πολλές φορές μπορεί να νιώθει ότι τα προβλήματα που τυχόν βιώνει δεν είναι σημαντικά αρκετά για να λάβει βοήθεια, να μην έχει κάποιο κοντινό πρόσωπο να μιλήσει προκειμένου να προβεί σε αυτήν, ή να μην έχει την δυνατότητα να λάβει επαγγελματική βοήθεια λόγω διαφόρων οικονομικών εμποδίων πού μπορεί να στέκονται στην μέση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχει οριστεί στις 10 Οκτωβρίου. Ως σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τις ψυχικές ασθένειες καθώς και την κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας. Η ημέρα εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1992 κατόπιν πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας. Η ανάγκη ύπαρξης αυτής της μέρας είναι σαφώς τεράστια, αφού οι καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές εμφανίζονται με πλέον πολύ μεγάλη συχνότητα σε όλο τον πληθυσμό, και σήμερα αποτελούν ένα κομμάτι της καθημερινότητας σχεδόν όλων των ανθρώπων. 

Το 2022, η Ελλάδα παρέχει στους πολίτες της δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, καθώς και υπάρχουν πολλές δωρεάν τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης. Σημαντική είναι επίσης η ύπαρξη ειδικών ψυχικής υγείας σε όλες σχεδόν τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς και οι καινούργιες προσπάθειες ένταξης της Αγωγής Υγείας στα σχολεία από την τωρινή κυβέρνηση.

Σίγουρα, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης όλων αυτών τον παροχών από την Πολιτεία, καθώς και η ίδια η επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής έχουν ακόμα και αυτές μεγάλο περιθώριο να εξελιχθούν. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να εξελιχθούμε και εμείς παράλληλα με όλα τα παραπάνω, και να αφήσουμε όλοι πίσω τις τυχόν προκαταλήψεις που φέρουμε για τις ψυχικές ασθένειες ή την ψυχοθεραπεία και την ψυχανάλυση.

Για αυτό, όταν νιώθουμε ότι έχουμε ανάγκη κάποια βοήθεια, είναι σημαντικό να μιλάμε. Επιπλέον, ακόμα πιο σημαντικό είναι να μιλάμε όταν νιώθουμε ότι κάποιος κοντινός μας άνθρωπος έχει ανάγκη. Τέλος, όλοι μας οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το να δοθεί πραγματική έμφαση στην ψυχική υγεία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην προσπάθεια του να ολόκληρη η κοινωνία μας, και για αυτό θα πρέπει να στηρίζουμε τις δράσεις που αποσκοπούν σε αυτό.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Ψυχική Υγεία

Ψυχική Υγεία

Υπό τον ζυγό της ένδειας

Απανωτά χτυπήματα δίχως δυνατότητα αντίστασης δέχονται οι “κοινοί θνητοί ” από τα κλιμάκια της ενεργειακής ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, των δολιοφθορών και των ιθυνόντων που κρίνονται ανεπαρκείς στην ανάσχεση της οικονομικής λαίλαπας.


Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα. 


Λέμε τελικά όχι στα πλαστικά;

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου, τον Αύγουστο του 2022, η WWF αναρτά μια έκθεση αξιολόγησής και αναδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της χώρας μας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του.

πόλεμος


Η Λευκορωσία μπαίνει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Λευκορωσία

Τι είναι η Διπλωματία του Twitter;

Η αυξημένη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα πεδία της πολιτικής και της διπλωματίας. 

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί; - Γράφει ο Δημήτρς Τζανιδάκης

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί;

Μήπως, όμως, τα αίτια είναι βαθύτερα και εντοπίζονται στο φαινόμενο της αναζήτησης ταυτότητας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης χωρίς αξιακές αναφορές;

Πόσα ψέματα ακόμα;

Πολυτεχνειούπολη: 22 συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα

Σε 22 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών στη μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, με ορμητήριο τη παλιά φοιτητική εστία στου Ζωγράφου.

Avatar photo
Άλκηστις - Μαρία Νίκα
Άρθρα: 12