Τι είναι η Διπλωματία του Twitter;

Γράφει η Σίσσυ Πολιτοπούλου

Η αυξημένη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα πεδία της πολιτικής και της διπλωματίας. Νέα μέσα, όπως το Twitter, ρίχνουν φως σε διεργασίες που παλαιότερα γίνονταν στο παρασκήνιο.

Η διπλωματία του Τwitter είναι όταν παγκόσμιοι ηγέτες και κυβερνητικές υπηρεσίες εκδίδουν δηλώσεις και αντιδράσεις που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική μέσω του Τwitter. Πλέον, αποτελεί την προτιμώμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για δημόσιους αξιωματούχους και κυβερνήσεις για να επικοινωνούν τις απόψεις τους στην εξωτερική πολιτική. Τι σημασία έχει όμως η διπλωματία του Τwitter; Γιατί την χρησιμοποιούν οι παγκόσμιοι ηγέτες, τι σημαίνει για τις διπλωματικές σχέσεις και πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να διαχειριστούν τους σχετικούς κινδύνους; 

Η διπλωματία του Τwitter είναι πανταχού παρούσα στις παγκόσμιες υποθέσεις. Ακόμη και πολύ πριν ο Πρόεδρος Τραμπ αρχίσει να δημοσιεύει θέσεις εξωτερικής πολιτικής στο Τwitter, άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες είχαν ήδη προκαλέσει κάποιου είδους διαμάχης: Το 2012, ο πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik, επέκρινε έναν blogger των New York Times στο Τwitter επειδή επέκρινε την οικονομική ανάκαμψη της Εσθονίας και από το 2011, ο πρόεδρος της Ρουάντα, Paul Kagame εμπλέκονται σε έντονες αντιπαραθέσεις μέσω του Τwitter με ξένα μέσα ενημέρωσης.

Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες αυξάνουν την ψηφιακή τους διπλωματία σε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, τίθεται το ερώτημα: Ποια η χρήση του Τwitter ως διπλωματικό εργαλείο; 

Σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς τρόπους, όπως οι ιδιωτικές κλήσεις και τα backchannels, η διπλωματία του Twitter προσφέρει τρία διακριτά πλεονεκτήματα: αυξημένη προσβασιμότητα, έλεγχο μηνυμάτων και επιταχυνόμενη μετάδοση των εν λόγω μηνυμάτων. 

Εκτός από το παράδειγμα ΗΠΑ-Κίνας, υπήρξαν πολλές άλλες υποθέσεις που το Τwitter χρησιμοποιήθηκε με διπλωματικό τρόπο που περιόρισαν ή επιδείνωσαν τις διμερείς σχέσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ρωσική Πρεσβεία χρησιμοποιεί την πλατφόρμα με άκομψο τρόπο, ενώ τελευταία παρατηρούμε την Τουρκία να προκαλεί το ήδη τεταμένο κλίμα με την Ελλάδα, κατά τον ίδιο τρόπο. 

Στην τρέχουσα ψηφιακή εποχή, το Twitter έδωσε τη δυνατότητα στους παγκόσμιους ηγέτες να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό, καθώς ταυτόχρονα να έχουν τον πλήρη έλεγχο ως προς την μετάδοση του μηνύματος τους. Ωστόσο, τα παραδείγματα από τον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία είναι μόνο ένα υποσύνολο υποθέσεων διπλωματίας του Τwitter που έχουν πάει στραβά. 

Η διπλωματία του Twitter έχει πολύ πραγματικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις. Αρχικά, οι κυβερνήσεις πρέπει να επανεξετάσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα προγράμματα κατάρτισης και τα τεχνολογικά εργαλεία τους. Εάν οι κίνδυνοι της διπλωματίας του Τwitter δεν αντιμετωπιστούν σωστά, τότε μια μέρα, ένας πόλεμος στο Τwitter μπορεί να καταλήξει να πυροδοτήσει έναν πραγματικό πόλεμο.

Διαβάστε περισσότερα: Διπλωματία twitter

Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας - Στόχος στρατηγικής σημασίας για την Ρωσία


Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας – Στρατηγικό πλήγμα για την Ρωσία

Η έκρηξη, που προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά σε βυτία πετρελαίου και σοβαρές ζημιές στην ίδια τη γέφυρα, οφείλεται σε όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Google: Επένδυση 2.2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τη δημιουργία Cloud Region

Με ένα σημαντικό και πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο τόσο σε υποδομές cloud όσο και σε δράσεις και προγράμματα εκπαίδευσης, ετοιμάζεται να αναβαθμίσει τη θέση της στη χώρα μας και ο πολυεθνικός κολοσσός Google

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί; - Γράφει ο Δημήτρς Τζανιδάκης

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί;

Μήπως, όμως, τα αίτια είναι βαθύτερα και εντοπίζονται στο φαινόμενο της αναζήτησης ταυτότητας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης χωρίς αξιακές αναφορές; Μοναρχία

Πόσα ψέματα ακόμα;

Πολυτεχνειούπολη: 22 συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα

Σε 22 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών στη μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, με ορμητήριο τη παλιά φοιτητική εστία στου Ζωγράφου. Μοναρχία

Εγκλήματα

Βρετανική Μοναρχία: Μόνο ένας τίτλος ή κάτι παραπάνω για τον Βρετανικό λαό;

Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε στις 8 Σεπτεμβρίου ο υπασπιστής της Βασίλισσας στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Λίζ  Τρας και η χώρα βυθίστηκε σε εθνικό πένθος.

Το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης

Το συμβατικό έτος 3.300 π.Χ αποτελεί το ορόσημο για την αρχή της μελέτης της ιστορίας της αρχαίας Τρίκκης, την σημερινή πόλη των Τρικάλων. 

Πανεπιστημιακή Αστυνομία από.. απόσταση

Σε επόμενη φάση οι ΟΠΠΙ θα περιπολούν μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη. Βέβαια, προϋπόθεση για τούτο είναι ότι τα δύο ΑΕΙ θα εφαρμόσουν τα σχέδια ασφαλείας τους με την εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους των κτιρίων.

Avatar photo
Σίσσυ Πολιτοπούλου
Άρθρα: 8