Οικογένεια: Μια αέναη «πάλη»

Γράφει η Φωτεινή Σμυρνή

Ένας άνθρωπος, κατά τη διάρκεια της ζωής του, μπορεί να βιώσει μια πληθώρα συναισθημάτων, τα οποία θα είναι άμεσα ή έμμεσα εξαρτώμενα από τις εκάστοτε περιστάσεις. Ομολογουμένως, μια από αυτές αποτελεί για πολλούς η στιγμή της γέννησης ενός ατόμου. οικογένεια

Είναι φυσιολογικό πως η ποικιλία των συναισθημάτων είναι τέτοια, που μπορεί οι γονείς να προβληματιστούν σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να επιλέξουν, ώστε να διαχειριστούν τα καινούργια δεδομένα της ζωής τους. Πιθανόν, κάποιες από τις σκέψεις τους να σχετίζονται με το εάν θα είναι άξιοι γονείς, εάν θα κατορθώσουν να προσφέρουν στα παιδιά τους ό,τι προσέφεραν και οι δικοί τους γονείς ή εάν θα καταφέρουν να δώσουν όσα εκείνοι στερήθηκαν, ιδίως σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Η αξίας της εκάστοτε ζωής είναι ανεκτίμητη και ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός. Η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί την έναρξη μιας «πάλης» του ζεύγους κυρίως σε εσωτερικό επίπεδο. Θα πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που επρόκειτο να έρθουν αντιμέτωποι, μέχρι το σημείο εκείνο που το παιδί τους θα είναι πλέον ώριμο, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τη ζωή σε κάθε της έκφανση.

Ο ρόλος των γονέων είναι σύνθετος και δεν περιορίζεται μονάχα στη γέννηση του παιδιού και στην μετέπειτα απαραίτητη κι ενδελεχής φροντίδα του. Εξέχουσα σημασία για την οικογένεια θα πρέπει να αποτελεί το μονοπάτι ως προς την καλλιέργεια ενός υγιούς χαρακτήρα, στον οποίο θα έχουν δοθεί τα θεμέλια, για να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του, όχι μονάχα απέναντι στους άλλους ανθρώπους, αλλά και απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Θα πρέπει να αναπτυχθούν στον εσωτερικό του κόσμο, οι αξίες που θα τον συντροφεύουν για όλη του τη ζωή, όπως επί παραδείγματι εκείνες της ηθικής, του σεβασμού, της ευγένειας και της αλληλοβοήθειας.

Οι γονείς είναι επωμισμένοι με ένα δύσκολο έργο, καθώς μέσα από τα δικά τους βιώματα μπορούν είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα να επηρεάσουν σε καταλυτικό βαθμό τη συμπεριφορά, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και την μετέπειτα ενήλικη ζωή των παιδιών τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες, όπου οι γονείς εξαιτίας δικών τους ανεκπλήρωτων επιθυμιών  ή καταπιεσμένων συναισθημάτων προξενούσαν προβλήματα στη σχέση τους με τα παιδιά τους, αλλά ακόμα και στον έγγαμο βίο τους.

Η νεαρή ηλικία δεν αναιρεί την δυνατότητα της αντίληψης ορισμένων καταστάσεων ή συναισθημάτων, εξού και τα παιδιά έχουν την ικανότητα στο να κατανοήσουν προβληματικές καταστάσεις είτε όσον αφορά στη σχέση των γονέων τους είτε στη συμπεριφορά του κάθε γονέα ως προς τα ίδια. Δυστυχώς, ένα σύνηθες φαινόμενο που παρατηρείται είναι ο διαχωρισμός μεταξύ των αδερφών.

Οι γονείς τείνουν ορισμένες φορές να συγκρίνουν το ένα παιδί με το άλλο και αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει αντιληπτή. Κάτι τέτοιο μελλοντικά πιθανόν να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στο παιδί που θα είναι ο «παραλήπτης» αυτής της στάσης και ίσως να του προξενηθούν  υποσυνείδητα συναισθήματα ζήλιας στο πρόσωπο του αδερφού του, αλλά κι ένα αίσθημα αδικίας απέναντι στον γονέα που παρουσιάζει αυτή την αντιμετώπιση. Μια τέτοια συνθήκη μπορεί να επιφέρει ως επακόλουθο την εν γένει συναισθηματική απομάκρυνση του εν λόγω παιδιού.

Τα μέλη μίας οικογένειας επηρεάζονται είτε θεμιτά είτε αθέμιτα μεταξύ τους, με θετικό ή με αρνητικό τρόπο. Σημαίνουσα σημασία έχει η ύπαρξη του σεβασμού και της αγάπης μεταξύ των μελών της οικογενείας, ούτως ώστε μέσα από τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, να γεννάται η εμπιστοσύνη και η αποδοχή του καθενός ξεχωριστά. Ένα σημαντικό στοιχείο στη σχέση των γονέων με τα παιδιά αποτελεί εκείνο της κατανόησης, καθώς η νεότητα αυτή καθαυτή δεν υποδεικνύει ανωριμότητα, ούτε λανθασμένη θεώρηση των πραγμάτων.

 Πολλές φορές οι γονείς παρουσιάζουν μια δύσκαμπτη στάση. Δυστυχώς, απόρροια αυτής είναι να δημιουργούν αντί για διαύλους επικοινωνίας με τα παιδιά τους ένα «τοίχος», το οποίο με τη πάροδο του χρόνου μπορεί να καταστεί ανυπέρβλητο και να τους στερήσει την ουσιώδη ύπαρξη επικοινωνίας με εκείνα. Πρέπει να καταστεί σαφές και από τις δύο πλευρές πως ο διάλογος είναι η λύση στην επίλυση οποιωνδήποτε ζητημάτων προκύψουν. οικογένεια οικογένεια οικογένεια οικογένεια

Είναι ευνόητο πως δεν υφίστανται «οδηγίες χρήσης» σχετικά με το ρόλο του εκάστοτε γονέα και τον τρόπο που αυτός θα ανταπεξέλθει στην οποιαδήποτε κατάσταση. Το ζήτημα της σχέσεως των γονέων με τα παιδιά τους, έγκειται στην ωριμότητα των πρώτων να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των δεύτερων, με ύστατο σκοπό να κατορθώσουν να δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια των χρόνων στέρεες βάσεις για τη μετέπειτα ζωή τους. Νοουμένου ότι η ψυχοσύνθεση τους είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη, η συναισθηματική φροντίδα θεωρείται απαραίτητη, διότι η ανυπαρξία της μπορεί να επιφέρει προβλήματα στη συμπεριφορά ενός παιδιού και μελλοντικά ενός ενήλικα.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: οικογένεια οικογένεια

Sex Trafficking ή Δουλεμπόριο

Με τον όρο sex trafficking ή σωματεμπόριο, αναφερόμαστε στη καταναγκαστική, παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με τη χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας. Αποκλήρωση

Το σύστημα κοινωνικής πίστωσης στην Κίνα

Θυμίζοντας το γνωστό έργο “1984” του George Orwell, η κινεζική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πολύπλοκο σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης για τους 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες της.

Ερημοποίηση της υπαίθρου

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της μαζικής μετακίνησης πληθυσμού από τις επαρχίες και, πιο συγκεκριμένα, από τα χωριά προς τα αστικά κέντρα και κατά βάση προς την Πρωτεύουσα και προς το εξωτερικό.

Ο απολογισμός της πανδημίας

Κατά το πέρασμα των αιώνων, έχουν εμφανιστεί πολλές θανατηφόρες ασθένειες που έπληξαν ανεπανόρθωτα το ανθρώπινο είδος, η πιο πρόσφατη πανδημία που άφησε το στίγμα της σε ολόκληρο το διακρατικό σύστημα είναι ο COVID-19.

Για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Όλοι θυμόμαστε την κρίση που ξέσπασε την μέρα που οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ, με δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς, αλλά και Αμερικανούς πολίτες να κυνηγούν αεροπλάνα στους διαδρόμους απογείωσης για να μπορέσουν να διαφύγουν από την χώρα.

οικογένεια

Avatar photo
Φωτεινή Σμυρνή
Άρθρα: 5