Ερημοποίηση της υπαίθρου

Γράφει ο Δημήτρης Κουρούσιας ερημοποίηση

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της μαζικής μετακίνησης πληθυσμού από τις επαρχίες και, πιο συγκεκριμένα, από τα χωριά προς τα αστικά κέντρα και κατά βάση προς την Πρωτεύουσα και, σε πολλές περιπτώσεις, και προς το εξωτερικό. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, όσον αφορά την ζωτικότητα της επαρχίας και των χωριών, σε συνδυασμό βέβαια και με το δημογραφικό, που ταλανίζει την Ελλάδα. ερημοποίηση

Πιο συγκεκριμένα, τα αίτια που οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν στην αστικοποίηση είναι, κατά βάση, η έλλειψη θέσεων εργασίας στην επαρχία και η κοινωνική απαξίωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού επαγγέλματος, λόγω και των δυσκολιών που τα συνοδεύουν. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε όλη αυτή την κατάσταση που ερημώνει την ελληνική επαρχία έχει και η πολιτεία, αλλά και τα σημερινά κοινωνικά πρότυπα. Αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα είναι κατά βάση μία αγροτική χώρα, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, με το 15% του πληθυσμού της να απασχολείται στον αγροτικό τομέα, συμβάλλοντας και στο ΑΕΠ της χώρας, οι πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες είναι μηδαμινές, με ελάχιστο κοινωνικό αντίκτυπο.

Όσο και αν, ανά περιόδους, ακούγεται το γνωστό «επιστροφή στο χωριό» , τα πληθυσμιακά στοιχεία δεν δείχνουν μία τέτοια τάση. Αυτό που εκλείπει και που εφαρμόζεται σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες είναι ένα Εθνικό στρατηγικό σχέδιο στον αγροτικό τομέα, το οποίο και θα καθορίσει το μοντέλο παραγωγής, με τους στόχους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε βάθος ετών, κινώντας το ενδιαφέρον των νέων, αλλά και θα λύσει χρόνια προβλήματα της αγροτικής υπαίθρου. Επιπρόσθετα, άλλο ένα σπουδαίο κομμάτι είναι και η αποκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας και η προσέλκυση επενδύσεων προς την επαρχία που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για πτυχιούχους νέους και σε άλλους τομείς, εκτός του αγροτικού, και θα διαμορφώσουν ένα καινούργιο πλαίσιο εγκατάστασης μόνιμου και μη γερασμένου πληθυσμού στην περιφέρεια.

Την αξία της ελευθερίας εκτός πόλεων και την αξία της υπαίθρου ανέδειξαν οι συνεχόμενες κρίσεις, πρώτα με τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω του κινδύνου επισιτιστικής κρίσης, μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, η οποία θα συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην μεταφορά σιτηρών κατά βάση σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Πηγή: huffingtonpost.gr

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: ερημοποίηση ερημοποίηση

Νορβηγοί

Η νομική πτυχή του πολέμου

Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες

Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία

Αντιπολίτευση αλά.. Τσίπρα

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή

cancel culture

Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;

Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.

cancel culture

Πως μας επηρεάζουν τα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος

Avatar photo
Δημήτρης Κουρούσιας

Φοιτητής του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Άρθρα: 2