Sex Trafficking ή Δουλεμπόριο

Γράφει η Ναταλία Ηλιάδη

Με τον όρο sex trafficking ή σωματεμπόριο, αναφερόμαστε στη καταναγκαστική, παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με τη χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας. Αφορά κυρίως γυναίκες και παιδιά, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση τους ή την καταναγκαστική παροχή υπηρεσιών για επικερδής σκοπούς τρίτων. Αποτελεί ένα έγκλημα, το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία τόσο σε διακρατικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αποφέρει τεράστια κέρδη με μικρό ρίσκο. Καθιστά δε, τη τρίτη γρηγορότερη αναπτυσσόμενη εγκληματική δραστηριότητα παγκοσμίως, μετά τη διακίνησή όπλων και ναρκωτικών.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία όλο και περισσότερο ακούμε τον όρο sex trafficking σε άρθρα και ειδήσεις που αφορούν την μεταφορά ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, από την εμπόλεμη ζώνη σε άλλες χώρες όπως την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία με σκοπό την σωτηρία τους και την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος μέχρι το τέλος του πολέμου. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών και των παιδιών αυτών πέφτουν θύματα σωματεμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ποια είναι τα στάδια του sex trafficking;

Το sex trafficking ξεκινάει από διεθνή κυκλώματα, τα οποία επιλέγουν τα θύματά τους. Το κύριο χαρακτηριστικό των θυμάτων τους, είναι το πόσο ευάλωτα και αβοήθητα είναι τη δεδομένη στιγμή μέσα στη κοινωνία στην οποία ζουν. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τις ανάγκες τους, τους παρέχουν εργασία, σπίτι, μεταφορά σε μια άλλη χώρα ή ότι άλλο χρειάζονται για να νιώσουν ασφαλείς. Πρόκειται, δηλαδή, για μια εκμετάλλευση των αδυναμιών τους.

Στη συνέχεια, ακολουθεί το δεύτερο στάδιο το οποίο ονομάζουμε «breaking», δηλαδή «σπάσιμο». Αποτελεί μια πολύ βίαιη διαδικασία η οποία ξεκινάει με την απαγωγή και τη κράτηση του θύματος σε ένα διαμέρισμα με σκοπό την χειραγώγηση του. Ακολουθεί η άσκηση σωματικών, σεξουαλικών αλλά και ψυχολογικών βασανιστηρίων. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι το θύμα να καταρρεύσει και να πιστέψει ότι δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να υποταχθεί στις διαταγές του θύτη. Με αυτό τον τρόπο τα κυκλώματα εξασφαλίζουν ότι το θύμα δεν θα αντισταθεί, δεν θα μιλήσει ούτε θα αναζητήσει βοήθεια.

Τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι ο εξαναγκασμός. Τα θύματα τα οποία βίωσαν το δεύτερο στάδιο του trafficking, «breaking», αποκτούν τρομερό ψυχικό τραύμα το οποίο επηρεάζει τη ψυχολογική σταθερότητά τους. Το σημείο αυτό αποτελεί το κλειδί της εκμετάλλευσης. Ο θύτης έχοντας πια αποδυναμώσει το θύμα του τελείως, το εξαναγκάζει σε πορνεία, και εμπορευματοποίηση με σκοπό το κέρδος εκείνου και του κυκλώματος για το οποίο εργάζεται.

Ποια είναι τα κύρια σημάδια ενός ατόμου που υφίσταται sex trafficking;         

Τα θύματα του sex trafficking έχουν συνήθως σημάδια στο σώμα τους όπως εγκαύματα, μελανιές και πληγές. Έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλος αριθμός θυμάτων απομακρύνεται από την καθημερινότητα του, δεν πηγαίνει στη δουλεία του, στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο. Επιπλέον πολλοί εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης, αδυναμία συγκέντρωσης, αυτοκτονικές τάσεις και αδυναμία κοινωνικοποίησης. Κύριο χαρακτηριστικό αποτελεί επίσης το τατουάζ. Έχουν βρεθεί πολλά θύματα με το τατουάζ του κυκλώματος στο οποίο είχαν πέσει θύματα εκμετάλλευσης .

Το sex trafficking στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία από τις βασικότερες χώρες διακίνησης θυμάτων trafficking, καθώς αποτελεί κύρια χώρα προορισμού και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών, με κύρια σημεία εισόδου τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια σύνορά της με τη Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Τα θύματα trafficking στην Ελλάδα σύμφωνα με το υπουργείο δημοσίας τάξης ανέρχονται σε 20.000-25.000 με το 80% να είναι αλλοδαπές γυναίκες. Σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου για τα ναρκωτικά και το έγκλημα των Ηνωμένων Εθνών (UNODC, Φεβρουάριος 2009), τα θύματα προέρχονται κυρίως από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Μολδαβία, τη Νιγηρία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία.

Το sex trafficking είναι μια νέα μορφή δουλεμπορίου η οποία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στο σύγχρονο κόσμο. Είναι ένα από τα πιο καλά οργανωμένα εγκλήματα, επειδή οι εμπλεκόμενοι αφαιρούν σταδιακά κάθε δυνατότητα από το θύμα να ζητήσει βοήθεια ή ακόμη και να σκεφτεί να το πράξει. Ωστόσο, κανένα θύμα δεν πρέπει να αφήνεται αβοήθητο γι’ αυτό και σε όλο τον κόσμο έχουν σχηματιστεί οργανισμοί και σύλλογοι για την καταπολέμηση του και την υποστήριξη των θυμάτων. Στην Ελλάδα, η ΜΚΟ Α21 έχει δημιουργήσει τη γραμμή 1109, με σκοπό την ανώνυμη ή και επώνυμη καταγγελία και την αναζήτηση βοήθειας θυμάτων σωματεμπορίου.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: sex trafficking sex trafficking

Νορβηγοί

Η νομική πτυχή του πολέμου

Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες

Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία

Αντιπολίτευση αλά.. Τσίπρα

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή

cancel culture

Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;

Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.

cancel culture

Πως μας επηρεάζουν τα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος

Avatar photo
Ναταλία Ηλιάδη

Η Ναταλία Ηλιάδη είναι φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Άρθρα: 3