Οπλοκατοχή: Η κοινωνία των σφαιρών

Η κοινωνία των σφαιρών

Γράφει η Κατερίνα Γρηγορίου

Τα όπλα είναι βαθιά ριζωμένα στην αμερικανική κοινωνία και στις πολιτικές συζητήσεις του έθνους. Ζητήματα όπως η οπλοκατοχή και ο έλεγχος των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συνιστούν παράγοντες διχασμού . Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Joe Biden  χαρακτήρισε ως   «επιδημία» της χώρας, τις μαζικές επιθέσεις που συμβαίνουν με την χρήση όπλων . Η ευρεία διάδοση και η ευκολία απόκτησης  όπλων έχουν ως αποτέλεσμα η Αμερική να θεωρείται η πατρίδα του 35% με 50% των ιδιοκτητών όπλων σε όλο τον κόσμο. οπλοκατοχή

Η διάχυτη κουλτούρα των όπλων της Αμερικής πηγάζει εν μέρει από την αποικιακή ιστορία, τις επαναστατικές της ρίζες και την  δεύτερη τροποποίηση (1791), η οποία χρησιμεύει ως νομική βάση για το «δικαίωμα του λαού να κρατά και να φέρει όπλα». Η τροποποίηση αυτή, έχει οδηγήσει πολλούς νόμους που στοχεύον στον περιορισμό της οπλοκατοχής να απορριφθούν  από το Ανώτατο Δικαστήριο. Πρόσφατο παράδειγμα της πρακτικής αυτής, αποτελεί η απόρριψη του νόμου που εξέδωσε η πολιτεία της Νέας Υόρκης, για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, με την αιτιολογία ότι το περιεχόμενο του βρισκόταν σε αντίθεση με τις προσταγές του Συντάγματος. οπλοκατοχή

Ο πιο γνωστός «προστάτης» των όπλων είναι η National Rifle Association (NRA) , η οποία αποτελεί την πιο ισχυρή οργάνωση που ασκεί πίεση για τα δικαιώματα κατοχής όπλων στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1871 από δύο βετεράνους του Αμερικανικού Εμφυλίου ως μέσο για την «προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης τυφεκίων με ένα επιστημονικό τρόπο». Θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές  ομάδες συμφερόντων στην αμερικανική πολιτική σκηνή με σημαντικά κεφάλαια για να επηρεάζει τα μέλη του Κογκρέσου σε ότι αφορά την πολιτική των όπλων.

Τα μέλη της, αποτελούν ακραίοι υποστηρικτές της άποψης, ότι «περισσότερα όπλα κάνουν τη χώρα πιο ασφαλή.» Χάρις  την  ισχύ , τα μέλη  και τον ετήσιο προϋπολογισμό της καταφέρνει να ασκεί την κατάλληλη πίεση ώστε να λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την ψήφιση νόμων που σχετίζονται με την αυστηρότερη μεταχείριση της οπλοφορίας και της οπλοκατοχής.

Οι πολίτες που συμμερίζονται τις απόψεις των μελών  του NRA θεωρούν απαραίτητη την χρήση όπλων και ανούσιες τις προσπάθειες κατοχύρωσής αυστηρότερων νόμων . Αναλυτικά, υποστηρίζουν ότι η οπλοκατοχή είναι συνώνυμο της ατομικής προστασίας  . Επιπλέον , ότι οι νόμοι για τον έλεγχο των όπλων αποδίδουν  υπερβολική εξουσία στην κυβέρνηση  γεγονός που δύναται να οδηγήσει σε κυβερνητική τυραννία . Ακόμη ,πιστεύουν  ότι το πρόβλημα δεν είναι η κατοχή όπλων αλλά η ελλιπής εκπαίδευση ως προς την χρήση τους. Συνεπώς, η θέσπιση αυστηρότερων νόμων αποτελεί για αυτούς άτοπο εγχείρημα.

Στον αντίποδα, βρίσκονται οι πολίτες που απαιτούν την σύναψη αυστηρότερων νόμων. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι η χρήση όπλων είναι πιθανό να κάνει πιο βίαιη την οποιαδήποτε κατάσταση. Ακόμη, ότι αυτό το «μέσο αυτοάμυνας» σπάνια χρησιμοποιείται για  να επιτελέσει αυτόν τον σκοπό. Καταλήγοντας, επιθυμούν την θέσπιση νόμων για τον έλεγχο των όπλων, όπως τα υποχρεωτικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, επειδή  θα μείωνε τον αριθμό των θανάτων από όπλα. 

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι η οπλοκατοχή αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί αντικείμενο έντονης πολιτικοποίησης και διαφωνίας, μεταξύ  ένθερμων «οπαδών» και «αντιπάλων». Σε αυτή την «κοινωνία των σφαιρών», όσο η πολιτεία αδυνατεί να προστατέψει του πολίτες, αθώες ψυχές θα συνεχίσουν να χάνονται στο όνομα αυτής της αντιπαράθεσης.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Η κοινωνία των σφαιρών
Οπλοκατοχή: Η κοινωνία των σφαιρών

Διαβάστε περισσότερα: οπλοκατοχή

Avatar photo
Κατερίνα Γρηγορίου
Άρθρα: 6