Δέκα γυναίκες δημοσιογράφοι έπεσαν εν ώρα καθήκοντος το 2022

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) κρούει, για άλλη μια φορά, τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις απειλές και τις επιθέσεις που υφίστανται καθημερινά οι γυναίκες δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο.

Δέκα γυναίκες δημοσιογράφοι συγκαταλέγονται στη θλιβερή λίστα των δημοσιογράφων που, το 2022, έχασαν τη ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) κρούει, για άλλη μια φορά, τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις απειλές και τις επιθέσεις που υφίστανται καθημερινά οι γυναίκες δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο. Εξακολουθούν, εν έτει 2023, να αποτελούν θύματα φυσικής ή και διαδικτυακής βίας και παρενόχλησης, ενώ, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα περιστατικά αυτά παραμένουν ατιμώρητα.

Σε ορισμένες δε περιπτώσεις οι γυναίκες δημοσιογράφοι πληρώνουν το πλέον βαρύ τίμημα στο βωμό του καθήκοντος, χάνοντας την ίδια τους τη ζωή κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ σε εμπόλεμες ζώνες ή ζώνες συγκρούσεων. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Δέκα γυναίκες δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος το 2022, οι περισσότερες εκ των οποίων έκαναν ρεπορτάζ σε ζώνες συγκρούσεων. Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και το Συμβούλιο Ισότητας των Φύλων που έχει θεσπίσει, εστιάζουν στις γυναίκες που διεξάγουν ρεπορτάζ σε ζώνες συγκρούσεων μέσω μιας σειράς συνεντεύξεων, τονίζοντας τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τις ανάγκες ασφάλειας και τη σημασία  να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις διεθνή όργανα που να απαγορεύουν τη βία και τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων.

Η ΔΟΔ προτρέπει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταπολεμήσουν την ατιμωρησία της βίας που διαπράττεται κατά των γυναικών δημοσιογράφων, επικυρώνοντας τη Σύμβαση 190 της ΔΟΕ εναντίον της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας και στηρίζοντας την πρωτοβουλία της ΔΟΔ για μια Σύμβαση για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων. Έχει τεράστια σημασία να ακούσουμε τις φωνές των γυναικών ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα.

Διαβάστε περισσότερα: δημοσιογράφοι

Ματθαίος Ντούτσης
Ματθαίος Ντούτσης

Ο Ματθαίος Ντούτσης είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ο ιδρυτής του Pnyka Press καθώς και αρχισυντάκτης της πολιτικής στήλης.

Άρθρα: 14