Google: Επένδυση 2.2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τη δημιουργία Cloud Region

Google: Επένδυση 2.200.000.000 ευρώ στην Ελλάδα για τη δημιουργία Cloud Region Center

Με ένα σημαντικό και πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο τόσο σε υποδομές cloud όσο και σε δράσεις και προγράμματα εκπαίδευσης, ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων κ.ο.κ. ετοιμάζεται να αναβαθμίσει τη θέση της στη χώρα μας και ο πολυεθνικός κολοσσός Google, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν η Microsoft και η Amazon Web Services. Μια εξέλιξη που αναμένεται να ενισχύει έτι περαιτέρω το ψηφιακό προφίλ της χώρας μας, που μέσα από ένα πλέγμα μεγάλων επενδύσεων σε υποθαλάσσια καλώδια και data centers θα εξελιχθεί σε «ψηφιακή πύλη» της Ε.Ε.

Με τις νέες υποδομές, ο τεχνολογικός κολοσσός αποσκοπεί στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, σε υψηλότερες ταχύτητες και με μεγαλύτερη ασφάλεια. 

google επενδυση

ΓΙΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦOΣ ΣΤΟ PNYKA PRESS

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανέθεσε η Google στην AlphaBeta Economics, έως το 2030, το Google Cloud region στην Ελλάδα θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ υπολογίζεται πως θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

Παρόμοια κέντρα λειτουργούν μόνο σε 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι νέες πρωτοβουλίες της Google εστιάζουν, επίσης, στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, με έμφαση στην επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού τομέα. 

Η Πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin, προχώρησε στην ανακοίνωση, παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχοντας στο πλευρό της την Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύντρια της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επένδυση της Google, τονίζοντας πως θα δημιουργηθούν χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, προσθέτοντας ότι η επιχειρηματική κινητικότητα στην Ελλάδα αναστρέφει το brain drain. 

«Η νέα «Cloud region» που δημιουργεί η Google στην Ελλάδα είναι η καλύτερη απόδειξη αυτού του άλματος. Ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που έγιναν πράξη την τελευταία τριετία. Δημιουργώντας εθνικό πλούτο και νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, και αναστέλλοντας τη φυγή Ελλήνων επιστημόνων εκτός συνόρων».

«Είναι μία δυναμική επένδυση η οποία μπορεί να εισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που δεν έμειναν στα λόγια αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία τρία χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το κέντρο πληροφορικής της Deutsche Telecom και στρατηγικές κινήσεις όπως της Microsoft, της Cisco και της Amazon. 

Big data, δίκτυα 5G

Το cloud προσφέρει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του δημοσίου τομέα, πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογισμούς, υπολογιστικά εργαλεία big data και δίκτυα 5G, σε μια εποχή που όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από κάθε άλλη φορά. Με τη βοήθεια τόσο των τεχνολογιών αυτών, όσο και των εκπαιδευτικών πόρων του Google Cloud, η Ελλάδα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα καταρτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να καλύψουν τις αυξανόμενες τεχνικές ανάγκες της χώρας.

Η Adaire Fox-Martin, Πρόεδρος της Google Cloud International σχολίασε πως «κάθε οργανισμός χρειάζεται μια πλατφόρμα που να αποτελεί το θεμέλιο για την ανάπτυξή του. Το δικό μας παγκόσμιο δίκτυο cloud regions υποστηρίζει την τεχνολογική υποδομή που προσφέρουμε στους πελάτες μας για να τους βοηθήσουμε να καινοτομούν ταχύτερα και να προσαρμόζονται στις εξελίξεις».

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με Έλληνες πελάτες για να εξασφαλίσουμε ότι το cloud region της χώρας εξυπηρετεί τις ανάγκες τους και μαζί να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα», πρόσθεσε. 

Κέντρο για τη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη

H Google έχει ήδη ξεκινήσει τη διεύρυνση της συνεργασίας της με την Deloitte, ώστε να συμπεριλάβει τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας αφιερωμένου στη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στόχος είναι η συνεργασία για την ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται στο cloud και στη μηχανική εκμάθηση που θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να επιταχύνουν την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης και της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Το Google.org, που είναι ο φιλανθρωπικός βραχίονας της Goοgle, προσφέρει στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub χρηματοδότηση ύψους ενός εκατομμύρίου ευρώ για την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες, οι οποίες επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα.Η Google ανακοίνωσε, επίσης, την επερχόμενη συνεργασία της με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture ο πολιτισμός της Ελλάδας να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμος στο παγκόσμιο κοινό.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Οι πρώτες συζητήσεις είχαν ξεκινήσει στις 23 Ιανουαρίου του 2020, στο Νταβός, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, συναντήθηκαν με τον Matt Brittin πρόεδρο της Google Europe και Google Africa .

«Στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί αλλά προχώρησαν πολύ γρήγορα στα προγράμματα κατάρτισης για επιχειρήσεις του τουρισμού για την πράσινη πιστοποίηση» σχολιάζει η ίδια πηγή. Ακολούθησε ακόμα μία τηλεδιάσκεψη τον Ιούνιο του 2020 και ο Matt Brittin έδωσε το «παρών» στο συνέδριο των Δελφών.

Η τελική συνάντηση έγινε στο Νταβός στις 25 Μαΐου του 2022, όπου και έκλεισε η συμφωνία για την επένδυση του Google Cloud Region. Παρόμοια κέντρα λειτουργούν μόνο σε 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Google ψηφιοποιεί πλήρως τρία μουσεία

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στη LiFO, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού η Google ψηφιοποιεί πλήρως τρία μουσεία της χώρας, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το MOMus στη Θεσσαλονίκη και η Εθνική Πινακοθήκη. Το έργο έχει ήδη προχωρήσει και έχει ψηφιοποιηθεί σχεδόν ολόκληρη η συλλογή. 

Κέντρα σε Αττική, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και έπεται η Κρήτη

Το πρώτο Google Cloud region της Ελλάδας θα έχει έδρα στην Αττική. Τα Κέντρα Αριστείας θα λειτουργήσουν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα ενώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσει ένα Center of Excellence στην Κρήτη. 

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, η Google θα μετακομίσει σε ένα καινούργιο κτήριο στο Μαρούσι, με απώτερο στόχο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. 

Η Πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι στο Δουβλίνο απασχολούνται 9.000 άτομα. Στο μέλλον, είναι πιθανή η προοπτική να επιτραπεί σε όλους τους Έλληνες που ήδη εργάζονται στην Google να εργαστούν από την Αθήνα. 

Δείτε την εκδήλωση:

Αναδημοσίευση: lifo.gr

Διαβάστε περισσότερα: Google

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί; - Γράφει ο Δημήτρς Τζανιδάκης

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί;

Μήπως, όμως, τα αίτια είναι βαθύτερα και εντοπίζονται στο φαινόμενο της αναζήτησης ταυτότητας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης χωρίς αξιακές αναφορές; ψέματα

Πόσα ψέματα ακόμα;

Πολυτεχνειούπολη: 22 συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα

Σε 22 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών στη μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, με ορμητήριο τη παλιά φοιτητική εστία στου Ζωγράφου. ψέματα

Πανεπιστημιακή Αστυνομία από.. απόσταση

Σε επόμενη φάση οι ΟΠΠΙ θα περιπολούν μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη. Βέβαια, προϋπόθεση για τούτο είναι ότι τα δύο ΑΕΙ θα εφαρμόσουν τα σχέδια ασφαλείας τους με την εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους των κτιρίων.

Φυσάει ένας αέρας αλλαγής

Κάπου εκεί, μέσα μου λύγισα. Έσπασα σε χίλια κομμάτια. Και κάπου εκεί πέρασε μπροστά από τα μάτια μου η Αμίνι. Και μαζί της ήταν η Ελένη, η Αγγελική, η Καρολάιν, ο Ζακ, η Σούζαν και ένα σωρό ακόμη ονόματα που πονάω για να αναφέρω. ψέματα


Τι ήταν το Σκάνδαλο Κοσκωτά;

Η άμεση εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών του τότε κυβερνώντος κόμματος, ΠΑΣΟΚ, στην υπόθεση Κοσκωτά, δεν έμεινε στη σκιά των εξελίξεων, πολλώ δε μάλλον, αναπάντητη. ψέματα

Απλή αναλογική: Ένα τεστ ωριμότητας για το ελληνικό πολιτικό σύστημα

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί ένα μήνα πολιτικών εξαγγελιών, καθώς στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – ΔΕΘ – οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους Έλληνες πολίτες. ψέματα

ψέματα ψέματα ψέματα ψέματα

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223