Φυσάει ένας αέρας αλλαγής

Γράφει ο Γιάννης Ασημέλης

Περίεργες μέρες, αγαπητοί αναγνώστες.

   Ο καιρός έχει αλλάξει. Το πρωτοβρόχια του φθινοπώρου έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους ενώ η ατμόσφαιρα έχει γίνει πιο βαριά, πιο μουντή, σαν να φυσά ένας παράξενος αέρας. Θα έλεγε κανείς πως ο καιρός μιμείται τη ζωή τελευταία, πως τα «σύννεφα» μιας καταπιεσμένης κοινωνίας έχουν αρχίσει να πυκνώνουν, ενώ ο ουρανός της μοιάζει να σκοτεινιάζει. Το χώμα, που βάφτηκε κόκκινο μέσα στα χρόνια των αγώνων, έχει αρχίσει να μυρίζει και να προμηνύει μια επικείμενη καταιγίδα. 

Δικαίωμα

ΓΙΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦOΣ ΣΤΟ PNYKA PRESS

   Ομολογώ πως ο Σεπτέμβρης αυτός είναι κάπως διαφορετικός. Η επέτειος από την δολοφονία του Ζακ, η αντιφασιστική πορεία για τον Παύλο, η απροκάλυπτη επίθεση των «σερίφηδων» της ΕΛ.ΑΣ. στη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου στο Α.Π.Θ. και, τέλος, η δολοφονία της Μάχσα Αμίνι από την αστυνομία του Ιράν συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό. Είναι, πλέον, σαφές πως το τοπίο θυμίζει παραστάσεις Γκραν Γκινιόλ και η αγριότητα των καιρών δεν είναι πια διαχειρίσιμη. 

   Σε μια προσπάθεια να ξεχαστώ από όλα αυτά και να λύσω αυτό τον κόμπο στο στομάχι βρέθηκα στη συναυλία της Ν. Μποφίλιου στο φεστιβάλ της ΚΝΕ το βράδυ της Πέμπτης. Όλα κυλούσαν ομαλώς μέχρις ότου η αγαπημένη καλλιτέχνις εκφώνησε ένα σύντομο αλλά τρομερά επιδραστικό λόγο, ο οποίος ήταν ο εξής: 

«Η πατριαρχία δεν ξυπνά μόνη της. Τη γεννά αυτό το σάπιο σύστημα που είναι ευθύνη του όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Ένα σύστημα που συντηρείται από τη θρησκεία, την εργασιακή και προσωπική καταπίεση και απομόνωση και είναι αυτό πραγματικά που πρέπει να πολεμήσουμε. 

Φωτιά στην πατριαρχία και φωτιά στο σύστημα! 

Ζωή στα όνειρα, στην ελπίδα, στο χαμόγελο, στα τραγούδια, στην δικαιοσύνη.»

   Κάπου εκεί, μέσα μου λύγισα. Έσπασα σε χίλια κομμάτια. Και κάπου εκεί πέρασε μπροστά από τα μάτια μου η Αμίνι. Και μαζί της ήταν η Ελένη, η Αγγελική, η Καρολάιν, ο Ζακ, η Σούζαν και ένα σωρό ακόμη ονόματα που πονάω για να αναφέρω. 

«Τι θλιβερή ζωή», τόλμησα να ψιθυρίσω. αέρας αέρας αέρας αέρας

   Το τέρας της πατριαρχίας είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο νιώθουμε και πολύ πιο καλά καμουφλαρισμένο απ’ όσο πιστεύουμε. Η κοινωνία δεν χρειάζεται άλλα θύματα-ήρωες. Χρειάζεται, όμως, να αναγνωρίζει την ανθρωποκτονία από τη γυναικοκτονία, χρειάζεται να «ξεποτίσουν» τα σπίτια από την αντρίλα που αναδίδεται, χρειάζεται να μάθει στα παιδιά να αγαπούν τον άνθρωπο και όχι το φύλο. Η πατριαρχία είναι βαθιά ριζωμένη, σαν ένα αγκάθι μεσ’ την σάρκα που συνεχώς σε ματώνει. Μα ας είναι οι σταγόνες του αίματος αυτές που θα ποτίσουν το τσιμέντο και θα φυτρώσουν πανέμορφα λευκά τριαντάφυλλα. Μόνον έτσι θα φυτρώσουν και οι ιδέες, η ελευθερία, η αγάπη και η ισότητα. Και θα τρυπούν με τα αγκάθια τους όποιον προσπαθεί να τα ξεριζώσει. 

Ας είναι οι γυναίκες του Ιράν αυτές που θα ρίξουν φως στο σκοτάδι που μας επιφυλάσσει το μέλλον. 

Ας είναι αυτές η σημαία που θα ανεμίζει ψηλά στους αγώνες για έναν πιο δίκαιο κόσμο. 

Ας είναι αυτές που θα δίνουν ελπίδα για καλύτερες μέρες. 

Διαβάστε περισσότερα: αέρας αέρας αέρας αέρας

αέρας

Απλή αναλογική: Ένα τεστ ωριμότητας για το ελληνικό πολιτικό σύστημα

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί ένα μήνα πολιτικών εξαγγελιών, καθώς στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – ΔΕΘ – οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους Έλληνες πολίτες.

Η αιματηρή εξέγερση στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Η εξέγερση στο Ιράν ξεκίνησε με αφορμή τον άδικο χαμό της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία στερήθηκε άδικα την ζωή της επειδή δεν φορούσε σωστά το επιβαλλόμενο χιτζάμπ και της φάνηκαν τα μαλλιά της.

Άυλο συναινετικό διαζύγιο με ένα μόνο «κλικ»

Το οικογενειακό δίκαιο μεταρρυθμίστηκε με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου και των δύο γονέων για την ανατροφή του τέκνου τους μετά το διαζύγιο χωρίς να υποβληθούν σε μια διαδικασία που επιφέρει εντάσεις επηρεάζοντας την σχέση τους.


Το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη

Σαν σήμερα, στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον δημοσιογράφο και πολιτικό Παύλο Μπακoγιάννη, τη στιγμή που έμπαινε στο γραφείο του.

Ιταλία – Εκλογές: Νίκη του δεξιού συνασπισμού με 44.1%

Πρώτο κόμμα τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι με πάνω από 26%. Πάνω από 44.1% συγκέντρωσαν μαζί Μελόνι – Σαλβίνι – Μπερλουσκόνι. Οι επόμενες κινήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ποιο θα είναι το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα;

Η διατάραξη της φυσικής αρμονίας ανάμεσα στον άνθρωπο και το τοπίο έχει οδηγήσει ήδη σε ανεξέλεγκτη δόμηση, δημιουργώντας ενιαία οικιστικά σύνολα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που μπορεί να υπηρετήσει την ιδέα και την υπεραξία των Κυκλάδων.

Avatar photo
Γιάννης Ασημέλης
Άρθρα: 7