Τι ήταν το Σκάνδαλο Κοσκωτά;

Ένα από τα σκάνδαλα που αιωρούνταν στον κεντροαριστερό ελληνικό πολιτικό χώρο, συγκλονίζοντας τον λαό της χώρας, ιδίως περί τα μέσα του 1988, απετέλεσε η υπόθεση Κοσκωτά.

Γράφει η Χριστίνα Λιάνη

Ένα από τα σκάνδαλα που αιωρούνταν στον κεντροαριστερό ελληνικό πολιτικό χώρο, συγκλονίζοντας τον λαό της χώρας, ιδίως περί τα μέσα του 1988, απετέλεσε η υπόθεση Κοσκωτά. Η άμεση εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών του τότε κυβερνώντος κόμματος, ΠΑΣΟΚ, στο ζήτημα, δεν έμεινε στη σκιά των εξελίξεων, πολλώ δε μάλλον, αναπάντητη. 

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου του 1989, ακριβώς 33 χρόνια πριν, όταν η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, ψήφισε την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού της χώρας, Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και των υπουργών της κυβερνήσεως του, Αγαμέμνωνος, γνωστού κι ως Μένιου, Κουτσόγιωργα, Γιώργου Πέτσου, Δημήτρη Τσοβόλα και Παναγιώτη Ρουμελιώτη, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Εύλογα, θα διερωτάστε: πού έγκειτο η «ρίζα» του προβλήματος; 

Ο Κοσκωτάς και η σύνδεση του με το ΠΑΣΟΚ

Ερχόμενος από το «πουθενά», ο Γιώργος Κοσκωτάς κατάφερε να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, απασχολώντας την κοινή γνώμη για – σχεδόν – μία ολόκληρη δεκαετία. Αρχικά, η παρουσία του μόνο εντύπωση προκαλούσε: ένας νεαρός τραπεζίτης, «διδάκτωρ Οικονομικών» – όπως δήλωνε – που επέστρεψε στην γενέτειρα πατρίδα του, το 1979, και κατάφερε να αναλάβει σημαντικές θέσεις στο πεδίο των επιχειρήσεων. Κι, όμως, όλα αυτά απετέλεσαν αληθοφανή ψέματα. Το πλαστό βιογραφικό του ήταν το δυνατό του «χαρτί» κι αναμφίβολα το «κλειδί» αυτής της «λαμπρής» – σύντομα καθοδικής – πορείας.

Η άφιξη του στην Ελλάδα συνοδεύεται από την αγορά της τράπεζας Κρήτης, το 1984, ενώ λίγο αργότερα ακολουθεί η έκδοση της εφημερίδας «24 ώρες» και πέντε ακόμη περιοδικών. Τρία χρόνια μετά, ο Κοσκωτάς ανέρχεται σε πρόεδρος του Ολυμπιακού και εξαγοράζει γνωστές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων εντάσσονταν η «Καθημερινή» και η «Βραδυνή».

Η επαγγελματική αναρρίχηση του Κοσκωτά βρέθηκε στο στόχαστρο της δημοσιογραφίας, γεγονός που έμελλε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο και στην τελική του πτώση. Δημοσιογράφοι άρχισαν να ερευνούν το παρελθόν και την σχέση του με το ΠΑΣΟΚ. Οι αποκαλύψεις ήταν κόλαφος. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ο Ανδρέας Παπανδρέου δωροδοκήθηκε από τον Κοσκωτά, γεγονός που έμεινε γνωστό ως «υπόθεση Πάμπερς», αφού φημολογούνταν ότι ο τελευταίος μετέφερε τα χρήματα μέσα σε κουτιά από πάνες. 

Αντίστοιχες κατηγορίες αποδόθηκαν και στους υπουργούς του κόμματος και συγκεκριμένα, στον απερχόμενο υπουργό δικαιοσύνης, Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα και τους Δημήτρη Τσοβόλα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Γιώργο Πέτσο. Μάλιστα, οι ανωτέρω, εκτός από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας και δωροδοκίας, θεωρήθηκαν υπεύθυνοι και για τη μη λήψη μέτρων ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης. Το ξέσπασμα αυτών των ειδήσεων, σε συνδυασμό με την υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων δραχμών, οδήγησαν τον Κοσκωτά να τραπεί σε φυγή πρώτα στην Βραζιλία κι ύστερα στην Αμερική, όπου και συνελήφθη. Η καταδίωξη του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ίσως, κινηματογραφική.

Μετά τη σύλληψη του, ο Κοσκωτάς προχώρησε σε μία καταιγιστική συνέντευξη στο περιοδικό «ΤΙΜΕ» στην οποία παραδεχόταν ανοιχτά ότι υπαιξερούσε χρήματα από την τράπεζα Κρήτης για χρόνια, και μάλιστα, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, την οποία και δωροδοκούσε. Η συνέντευξη έμεινε στην ιστορία κι έφερε τον τίτλο «The Looting of Greece» ( «Η λεηλασία της Ελλάδας» ).

Κοσκωτά ΠΑΣΟΚ
Το πρωτοσέλιδο του περιοδικού «TIME»
( 13/03/1989 ), Πηγή: mixanitouxronou.gr
Η παραπομπή

Τον Ιούλιο του 1989, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – Συνασπισμού αποφάσισε να διερευνήσει το σκάνδαλο κι, ιδίως την ενοχή του ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας, βασισμένη στον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, σε ψήφισμα για τη σύσταση δωδεκαμελής ειδικής προανακριτικής επιτροπής. Η ψηφοφορία για την παραπομπή θα διεξαγόταν στις 27 Σεπτεμβρίου του 1989, ακριβώς μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την τρομοκρατική οργάνωση, «17 Νοέμβρη».

Παρόντες στη Βουλή, υπήρξαν 295 βουλευτές, ενώ απουσίαζαν, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, οι Γιώργος Σουφλιάς και Απόστολος Ανδρεουλάκος, και ο δολοφονηθείς – την προηγούμενη μέρα – Παύλος Μπακογιάννης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ, δεν παρέστησαν ο πρόεδρος Ανδρέας Παπανδρέου κι ο ανεξάρτητος Μουσουλμάνος Αχμέτ Σαδίκ.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το αποτέλεσμα που προέκυψε από την ψηφοφορία:

O Ανδρέας Παπανδρέου έφερε τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος ( 166 ψήφοι υπέρ της παραπομπής ), της παθητικής δωροδοκίας ( 165 ψήφοι υπέρ της παραπομπής ), καθώς και της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια σε βαθμό κακουργήματος ( 165 ψήφοι υπέρ της παραπομπής).

Ο τέως υπουργός δικαιοσύνης, Μένιος Κουτσόγιωργας κατηγορήθηκε για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών με 238 ψήφους υπέρ, για υπόθαλψη εγκληματία σε βαθμό κακουργήματος με 235 ψήφους υπέρ, για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος με 247 ψήφους υπέρ και, τέλος, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια σε βαθμό κακουργήματος με 240 ψήφους υπέρ.

Ο πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, Γιώργος Πέτσος, θεωρήθηκε υπεύθυνος για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ( 219 υπέρ της παραπομπής ), για ηθική αυτουργία σε απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος ( 204 υπέρ της παραπομπής ) και για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος ( 222 υπέρ της παραπομπής ).

Ο πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, Γιώργος Πέτσος - Copyright Σπύρος Στάβερης - LIFO
Ο πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, Γιώργος Πέτσος – Copyright Σπύρος Στάβερης – LIFO

Ο τέως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κατηγορήθηκε για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών με 170 ψήφους υπέρ της παραπομπής, ενώ ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας, για απιστία περί την υπηρεσία: ( 168 υπέρ της παραπομπής )
και για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (168 υπέρ της παραπομπής).

Η «δίκη του αιώνα» και η ετυμηγορία

Η περιβόητη δίκη ξεκίνησε, υπό την προεδρία του Βασίλη Κόκκινου, στις 11 Μαρτίου του 1991 κι ήταν η πρώτη δίκη που προβλήθηκε ζωντανά στην τηλεόραση για μήνες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο, αποδεχόμενος μόνο τις πολιτικές ευθύνες κι όχι τις ποινικές, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που έδωσαν κανονικά το παρών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, τον Απρίλιο του 1991, θα λάμβανε χώρα η κατάθεση «κλειδί», για την υπόθεση, του Μένιου Κουτσόγιωργα. Ωστόσο, τη στιγμή που ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης μιλούσε, κάνει μια παύση για να πιεί νερό. «Δεν δύναμαι να συνεχίσω Κύριε Πρόεδρε…». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του, αφού μία εβδομάδα αργότερα, πέθανε λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη. Μέχρι και τη κατάρρευση του, δήλωνε ότι έχει στηθεί σε βάρος του μία σκευωρία και ότι ενεργούσε κατόπιν συνεννοήσεως με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κρίθηκε αθώος με την οριακή πλειοψηφία των 6-7 ψήφων, όπως και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, χρησιμοποιώντας την ασυλία του ευρωβουλευτή.

Στον Δημήτρη Τσοβόλα επιβλήθηκε εξαγοράσιμη ποινή 2,5 ετών και στον Γιώργο Πέτσο επιβλήθηκε δεκάμηνη ποινή φυλάκισης.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών κι αποφυλακίστηκε, μόλις, το 2001.

Διαβάστε περισσότερα: κοσκωτά κοσκωτά

Απλή αναλογική: Ένα τεστ ωριμότητας για το ελληνικό πολιτικό σύστημα

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί ένα μήνα πολιτικών εξαγγελιών, καθώς στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – ΔΕΘ – οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους Έλληνες πολίτες.

Η αιματηρή εξέγερση στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Η εξέγερση στο Ιράν ξεκίνησε με αφορμή τον άδικο χαμό της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία στερήθηκε άδικα την ζωή της επειδή δεν φορούσε σωστά το επιβαλλόμενο χιτζάμπ και της φάνηκαν τα μαλλιά της.

Άυλο συναινετικό διαζύγιο με ένα μόνο «κλικ»

Το οικογενειακό δίκαιο μεταρρυθμίστηκε με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου και των δύο γονέων για την ανατροφή του τέκνου τους μετά το διαζύγιο χωρίς να υποβληθούν σε μια διαδικασία που επιφέρει εντάσεις επηρεάζοντας την σχέση τους.


Το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη

Σαν σήμερα, στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον δημοσιογράφο και πολιτικό Παύλο Μπακoγιάννη, τη στιγμή που έμπαινε στο γραφείο του.

Ιταλία – Εκλογές: Νίκη του δεξιού συνασπισμού με 44.1%

Πρώτο κόμμα τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι με πάνω από 26%. Πάνω από 44.1% συγκέντρωσαν μαζί Μελόνι – Σαλβίνι – Μπερλουσκόνι. Οι επόμενες κινήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ποιο θα είναι το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα;

Η διατάραξη της φυσικής αρμονίας ανάμεσα στον άνθρωπο και το τοπίο έχει οδηγήσει ήδη σε ανεξέλεγκτη δόμηση, δημιουργώντας ενιαία οικιστικά σύνολα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που μπορεί να υπηρετήσει την ιδέα και την υπεραξία των Κυκλάδων.

Κοσκωτά

Avatar photo
Χριστίνα Λιάνη

Συντονίστρια - Email: liani@pnykapress.gr

Άρθρα: 13