Πανεπιστημιακή Αστυνομία από.. απόσταση

Γράφει η Χριστίνα Μάναλη

Ανατροπή φαίνεται πως υπάρχει με την περιβόητη Πανεπιστημιακή Αστυνομία μετά τις αντιδράσεις και τα επεισόδια. Σύμφωνα με την Καθημερινή, αλλάζει ο σχεδιασμός και τα μέλη των ΟΠΠΙ (Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) θα περιπολούν έξω από τα Ιδρύματα με τη συνδρομή αστυνομικών από κοντινά τμήματα.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από φοιτητές, εργαζομένους και πανεπιστημιακά ιδρύματα για την εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές, επιχειρείται από την κυβέρνηση να πέσουν οι τόνοι μετά την πρώτη εμφάνιση των μελών των ΟΠΠΙ, στις πύλες των campus των Πανεπιστημίων. 

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση που είχαν οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. με τους πρυτάνεις των τεσσάρων πανεπιστημίων –ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)– στα οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα εγκατασταθούν ΟΠΠΙ, ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος φέρεται να τόνισε προς τους πρυτάνεις πως δεν είναι πρόθεση της πανεπιστημιακής αστυνομίας να εμπλακεί σε ακαδημαϊκής φύσεως εκδηλώσεις των φοιτητικών παρατάξεων, παρά μόνο να προστατεύσει καθηγητές, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό σε περίπτωση εγκληματικών πράξεων.

«Τα μέλη των ΟΠΠΙ δεν έχουν να χωρίσουν κάτι με τα μέλη των παρατάξεων, δεν είναι αντίπαλοι», είναι το νόημα όσων ελέχθησαν χθες από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τους πρυτάνεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει το πολιτικό μήνυμα ότι ο νόμος, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, θα εφαρμοσθεί και οι ΟΠΠΙ θα εγκατασταθούν, και πλέον το ζήτημα είναι πώς θα λειτουργήσουν επιχειρησιακά οι ΟΠΠΙ υπό την εποπτεία της ΕΛ.ΑΣ. Ετσι, στην Αθήνα, τα μέλη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν έξω από την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, έχοντας τη συνδρομή αστυνομικών από τα κοντινά αστυνομικά τμήματα. Εάν υπάρχει επεισόδιο στην εξωτερική περίμετρο του campus, τα μέλη των ΟΠΠΙ θα παρεμβαίνουν. 

Σε επόμενη φάση οι ΟΠΠΙ θα περιπολούν μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη. Βέβαια, προϋπόθεση για τούτο είναι ότι τα δύο ΑΕΙ θα εφαρμόσουν τα σχέδια ασφαλείας τους με την εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους των κτιρίων.

Διευκρινίζεται, δε, ότι τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν θα περιπολούν έξω από τα ιστορικά κτίρια του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τη Νομική Αθηνών. Ως προς το ΑΠΘ, τα έργα κατασκευής βιβλιοθήκης σε χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών, όπου στεγαζόταν για 34 χρόνια η αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», φυλάσσονται από αστυνομικούς ώστε να αποτραπούν επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του περασμένου Μαΐου, δεκάδες άτομα κρατώντας βαριοπούλες έφθασαν στον χώρο και άρχισαν να γκρεμίζουν τους τοίχους. Αρα, υπάρχει αστυνομική δύναμη και τα μέλη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν τους έξω χώρους. Βέβαια, το γενικό μήνυμα της μη όξυνσης θα τηρηθεί και στο ΑΠΘ. Θεωρείται ότι η «αθόρυβη παρουσία» των ΟΠΠΙ θα διευκολύνει την ουσιαστική ανάληψη των αρμοδιοτήτων τους.

Διαβάστε Περισσότερα: Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη

Σαν σήμερα, στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον δημοσιογράφο και πολιτικό Παύλο Μπακoγιάννη, τη στιγμή που έμπαινε στο γραφείο του.

Ιταλία – Εκλογές: Νίκη του δεξιού συνασπισμού με 44.1%

Πρώτο κόμμα τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι με πάνω από 26%. Πάνω από 44.1% συγκέντρωσαν μαζί Μελόνι – Σαλβίνι – Μπερλουσκόνι. Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Άυλο συναινετικό διαζύγιο με ένα μόνο «κλικ»

Το οικογενειακό δίκαιο μεταρρυθμίστηκε με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου και των δύο γονέων για την ανατροφή του τέκνου τους μετά το διαζύγιο χωρίς να υποβληθούν σε μια διαδικασία που επιφέρει εντάσεις επηρεάζοντας την σχέση τους.

μπάχαλο

Ποιο θα είναι το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα;

Μέτα από δύο χρόνια πανδημίας σημειώθηκε μια ακόμη χρονιά ρεκόρ αφίξεων που ξεπερνάει κατά 10% σε σχέση με το 2019 που αποτελεί μια χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Ως Έλληνες συνηθίσαμε στο μπάχαλο - Γράφει ο Βασίλης Γιαβής

Ως Έλληνες συνηθίσαμε το μπάχαλο

Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι έχουμε εμφυτεύσει στο DNA μας να κάνουμε αποδεκτή κάθε έννοια ανομίας και παραβατικότητας. Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Κοινωνικός αποκλεισμός: Ο σύγχρονος εξοστρακισμός

Σε συζητήσεις, συνέδρια , διαδηλώσεις γίνεται συχνά λόγος για  την έννοια του κοινωνικού αποκλεισμού, η οποία δείχνει να  μετεξελίσσεται και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Avatar photo
Χριστίνα Μάναλη

Είμαι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων. Γνωρίζω άπταιστα αγγλικά και καλά Γερμανικά. Το ταξίδι στον κόσμο της αρθρογραφίας ξεκινά μέσα από εδώ!

Άρθρα: 3