Γράφει ο Χάρης Ταβαντζής
Ο Σεπτέμβριος αποτελεί ένα μήνα πολιτικών εξαγγελιών, καθώς στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – ΔΕΘ – οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους Έλληνες πολίτες.
Μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις που προέκυψαν από την 86η ΔΕΘ είναι η δήλωση του πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την τήρηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, κόντρα σε όλη την παραφιλολογία, στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες τελικά θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

ΓΙΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦOΣ ΣΤΟ PNYKA PRESS
Γενικά, η απλή αναλογική αποτελεί ένα εκλογικό σύστημα που δεν προσφέρεται για τη δημιουργία αυτοδύναμων κυβερνήσεων, σε αντίθεση με την ενισχυμένη αναλογική, η οποία προσφέρει ένα μπόνους της τάξης των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα των εκλογών. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύονται δύο σενάρια για την επομένη των εκλογών, η περίπτωση δημιουργίας μιας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ εκλεγμένων κομμάτων ή μια μάχη μεταξύ των ισχυρότερων σε δεύτερες κάλπες. Απλή αναλογική
Βέβαια, και το δεύτερο σενάριο δεν εγγυάται τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης. Είναι αντιληπτό, λοιπόν, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκύψει μια κατάσταση ακυβερνησίας και πολιτικής αστάθειας, με όποιες συνέπειες μπορεί να προκαλέσει αυτή στην εύρυθμη λειτουργία ενός κράτους στη σημερινή εποχή, όπου η μια κρίση διαδέχεται την άλλη. Απλή αναλογική
Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί εγχειρήματα κυβερνήσεων συνεργασιών, τα οποία είτε αποδείχθηκαν, τελικώς, εποικοδομητικά και έβαλαν πλάτη στις δυσκολίες των καιρών (κυβέρνηση συνεργασίας Σαμαρά – Βενιζέλου), είτε αποδείχθηκαν συνεργασίες της συμφοράς βάζοντας τη χώρα σε «περιπέτειες» (συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ). Όμως, όσο αυτονόητη και αν φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων της Βουλής, σε μια «γιορτή» της Δημοκρατίας, το ελληνικό κράτος έχει αποδειχθεί ανέτοιμο και ανώριμο για μια τέτοια απόπειρα.
Αρχικά, μια μακρά προεκλογική περίοδος η οποία βασίζεται στην πόλωση και την τοξικότητα, πώς άραγε θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ομαλή συνεργασία πολιτικών αντιπάλων για τη διασφάλιση της συνέχειας του ελληνικού κράτους; Απλή αναλογική
Έστω, όμως, ότι το προεκλογικό κλίμα καλλιεργείται για λόγους σκοπιμότητας και οι πολιτικοί αρχηγοί τα «βρίσκουν στις διαπραγματεύσεις», ο παράγοντας του ιδεολογικού φανατισμού, τόσο πολιτικών στελεχών, όσο και των απλών πολιτών, καθιστά δυσοίωνη μια τέτοια προσπάθεια. Τα γεγονότα του παρελθόντος αποτελούν τεκμήριο της εν λόγω άποψης, καθώς η πολιτική πορεία τόσο του τότε επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, κυρίου Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και του ίδιου του κόμματος μετά την συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία υπήρξε πτωτική.
Απόρροια της έντονης δυσαρέσκειας από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ανήκαν στο αριστερό ακροατήριο της παράταξης, αποτέλεσε η καθοριστική, για τη συνέχεια της ιστορίας, άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα μεγάλο ποσοστό των προαναφερθέντων ψηφοφόρων θεωρούν ανεπιθύμητο τον κύριο Βενιζέλο. Αντίδραση τουλάχιστον υπερβολική, αν όχι παράλογη, θα σκεφτόταν κανείς, από τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν σε αδιέξοδο και η συνεργασία των δύο ιστορικών παρατάξεων φαινόταν ως μονόδρομος.
Εκτός βέβαια από τη δεδομένη λαϊκή πίεση, μια κυβέρνηση συνεργασίας, μεταξύ των περισσότερων πολιτικών παρατάξεων της σημερινής κεντρικής πολιτικής σκηνής, καθίσταται, πρακτικά, ανέφικτη λόγω της ανεπάρκειας της πλειονότητας των στελεχών τους.
Πιο συγκεκριμένα, ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό πολιτικών από όλους τους χώρους και τα κόμματα της πολιτικής κάνει καριέρα βασιζόμενο αποκλειστικά σε θέματα ιδεολογικά και εθνικά. Ωστόσο, οι καιροί έχουν αλλάξει και τα χαρακτηριστικά που οφείλει να πληροί ένας πολιτικός επίσης. Με άλλα λόγια, ένας βουλευτής, στην πιο απλή περίπτωση, ο οποίος αγνοεί βασικές έννοιες της οικονομίας ή των σύγχρονων τεχνολογιών δεν έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ευημερία του ελληνικού κράτους. Αντίθετα, θρέφεται και καλλιεργεί μόνο από την πόλωση και το διχασμό με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Χαρακτηριστικά, τα οποία δεν συνάδουν και, κυρίως, δεν ευνοούν τη δημιουργία συνεργασιών. Απλή αναλογική Απλή αναλογική Απλή αναλογική Απλή αναλογική Απλή αναλογική
Φτάνουμε, έτσι, στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, η οποία προς το παρόν μοιάζει με ένα θολό τοπίο. Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη, πολιτικό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, από την ΕΥΠ, έχουν δημιουργήσει εξαιρετικές αμφιβολίες και ερωτηματικά, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον της επικαιρότητας.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί μήνες για να διαλευκανθεί το τοπίο και να δημιουργηθούν περιθώρια συνεργασιών. Άλλωστε, είναι λίγο (ή και πολύ) γνωστοί οι (λίγοι) συνδυασμοί κομμάτων, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε συνεργασία. Κάθε άλλη προοπτική δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας θα αποτελέσει, τουλάχιστον, έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απλή αναλογική θα αποτελέσει ένα τεστ ωριμότητας της ελληνικής κεντρικής πολιτικής σκηνής, ώστε να φανεί αν μπορούμε, επιτέλους, να πορευθούμε με βάση τη λογική, χωρίς φανατισμούς και κομματικές παρωπίδες μεταξύ πολιτών, αλλά και πολιτικών, για την ομαλή λειτουργία του ελληνικού κράτους.
Ακολουθήστε μας στο Instagram
Διαβάστε Περισσότερα: Απλή αναλογική
Το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη
Στις 7:58 ο Παύλος Μπακογιάννης βγαίνει από το ασανσέρ της πολυκατοικίας του για να κατευθυνθεί προς την Βουλή των Ελλήνων.Δεν θα προλάβει να βγει από το κτήριο καθώς θα πέσει νεκρός από τις σφαίρες της 17 Νοέμβρη
Η αιματηρή εξέγερση στο Ιράν για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί
Με τα πρόσφατα επεισόδια στο Ιράν αντιλαμβανόμαστε ότι η ισότητα των δύο φύλων δεν είναι αυτονόητη και ότι χιλιάδες γυναίκες απειλούνται να χάσουν την ζωή τους μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

Κύπρος: Η μεγάλη «απειλή» της βασίλισσας Ελισάβετ
Με αφορμή τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 8 Σεπτεμβρίου πολλοί Έλληνες και Κύπριοι θυμήθηκαν τα γεγονότα που έλαβαν μέρος στην Κύπρο το 1952.τουρισμού
Ποιο θα είναι το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα;
Η εποχή του μαζικού τουρισμού, που αναδείχθηκε και γιγαντώθηκε τον 20ό αιώνα, φτάνει στο τέλος της.
Ως Έλληνες συνηθίσαμε το μπάχαλο Ιταλία εκλογές
Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι έχουμε εμφυτεύσει στο DNA μας να κάνουμε αποδεκτή κάθε έννοια ανομίας και παραβατικότητας.
Κοινωνικός αποκλεισμός: Ο σύγχρονος εξοστρακισμός
Σε συζητήσεις, συνέδρια , διαδηλώσεις γίνεται συχνά λόγος για την έννοια του κοινωνικού αποκλεισμού, η οποία δείχνει να μετεξελίσσεται και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Ο απολογισμός της πολύμηνης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που εξαπέλυσε ο Β. Πούτιν στην Ουκρανία καταδεικνύει δεκάδες χιλιάδες απώλειες και υλικές ζημιές που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη. μπάχαλο