Γράφει ο Δημήτρης Ορφανός
Μετά και την λήξη των καλοκαιρινών μηνών βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στις προκαθορισμένες για την άνοιξη του 2023 εθνικές εκλογές οι οποίες θα αναδείξουν το κόμμα ή τα κόμματα τα οποία θα κυβερνήσουν την χώρα μας για τα επόμενα εκτός απροόπτου τέσσερα χρόνια. Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν την ανάγκη για αλλαγή και αναθεώρηση του πολιτικού τοπίου ενώ αντιθέτως η ίδια η κυβέρνηση θεωρεί ολέθρια για την χώρα μας μια τέτοιου είδους αλλαγή. Τελικά τι ισχύει; Υπάρχει ανάγκη για αλλαγή, ή ο ήδη πεπατημένος δρόμος είναι αυτός που θα μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες;
ΓΙΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦOΣ ΣΤΟ PNYKA PRESS
Από την μια πλευρά έχουμε μια κυβέρνηση όπου προεκλογικά έταξε στους πολίτες της γη και ύδωρ αλλά εν τέλη φάνηκε ανίκανη να πραγματοποιήσει πολλά από αυτά που δήλωνε πως θα φέρει εις πέρας. Ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά , ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών {Δ.Ε.Η}, αυξήσεις στο ρεύμα, το πετρέλαιο, το νερό αλλά και το πρόσφατο σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αρχηγών είναι μόνο μερικές αστοχίες της κυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη η οποία φαίνεται να αποπροσανατολίζεται και να χάνει τον δρόμο της.
Κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι κατά την διάρκεια της θητείας της Νέας Δημοκρατίας έχουν συμβεί πρωτόγνωρα γεγονότα {COVID-19, εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία} αλλά και πάλι αυτά δεν δικαιολογούν τα πολλά στραβοπατήματα και αστοχίες της κυβέρνησης η οποία φαίνεται σιγά σιγά να χάνει την αξιοπιστία της απέναντι στους πολίτες. Πλέον ο κλοιός στενεύει και σίγουρα η πολιτική που υιοθετεί ο πρωθυπουργός να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του ώστε να βρίσκει λύσεις αλλά αντίθετα να κατηγορεί την αντιπολίτευση για τα όποια λάθη συμβαίνουν δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στον φανατισμό και τον αποπροσανατολισμό ολόκληρης της κοινωνίας.
Από την άλλη πλευρά έχουμε μια αντιπολίτευση όπου συγκεντρώνεται στο δεύτερο κόμμα ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. το οποίο φαίνεται να δηλώνει πως θα φέρει μια νέα αρχή και πνοή στην κοινωνία αλλά και παράλληλα δείχνει να προσπερνά και να αφήνει πίσω τις όποιες παθογένειες του παρελθόντος. Μέσω του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα εκφράζεται ένα ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα το οποίο θα σκοπεύει κυρίως στην σταθεροποίηση της οικονομίας αλλά και την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων τάξεων, οι οποίες αναμφίβολα δεινοπάθησαν κατά την διάρκεια αυτών των δύσκολων χρόνων ενώ, παράλληλα υπόσχεται να επιστρέψει την χώρα σε καιρούς ευημερίας και ανάκαμψης.
Παρόλα αυτά το γεγονός αυτό δεν εγγυάται στους πολίτες μια σίγουρη αλλαγή και μια επακόλουθη βελτίωση των συνθηκών. Κατά καιρούς όπως έχει αποδειχτεί πολλές είναι οι υποσχέσεις που δίνονται προεκλογικά αλλά όταν έρχεται η στιγμή να παρθούν αποφάσεις υπάρχει εμφανώς μια αδυναμία στην υλοποίηση
Αυτό που όλοι οι πολίτες πρέπει να αναλογιστούν είναι ότι κατά μεγάλη πιθανότητα θα χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές ώστε να αναδειχθεί κυβέρνηση καθώς η αυτοδυναμία πλέον φαντάζει ως ένα άπιαστο όνειρο. Επομένως η ερχόμενη τετραετία αναμένεται να γίνει με συγκυβέρνηση δύο κομμάτων και πρωθυπουργό τον αρχηγό του μεγαλύτερου σε έδρες κόμματος. Κάτι τέτοιο από ότι φάνηκε δεν ηχεί ιδανικά στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας καθώς ο πρωθυπουργός, σε μια πρόσφατη ομιλία του στην ΔΕΘ, χαρακτήρισε ως <<τερατογένεση>> έναν ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το πρώτο σε ψήφους κόμμα.
Αυτό ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολή αν αναλογιστεί κανείς ότι 21 από τα 26 κράτη μέλη της Ε.Ε έχουν κυβερνήσεις συνασπισμού [εκτός από Πορτογαλία, Ουγγαρία, Μάλτα, Κύπρο και Ελλάδα] και πλέον οι συνασπισμοί κυβερνήσεων ιδιαίτερα στην Ευρώπη έχουν ενταχθεί μέσα στην γενικότερη πολιτική κουλτούρα καθώς αποδίδουν καλύτερα έχοντας μεγαλύτερη σταθερότητα.
Επομένως, το κύριο ερώτημα που μας απασχολεί δηλαδή, το αν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στις επόμενες εκλογές, παραμένει αναπάντητο και η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Ο κάθε άνθρωπος σταθμίζει διαφορετικά τις επιλογές του με γνώμονα τις περισσότερες φορές το ατομικό συμφέρον. Σε μια από τις ίσως σημαντικότερες εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων είκοσι ετών οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν με γνώμονα το κοινό καλό αφήνοντας παράμερα οτιδήποτε δεν ευνοεί την αρμονική πορεία της χώρας προς την σταδιακή βελτίωση των συνθηκών. αλλαγή
Μάλλον ήρθε η στιγμή μας σαν χώρα να παραδειγματιστούμε από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό συνασπισμό αποτελούμενο από κόμματα τα οποία θα έχουν ως κύριο μέλημα να ανοικοδομήσουν την χώρα από την αρχή, θέτοντας θεμέλια και όχι καταστρέφοντας τα ήδη πεπραγμένα. Αυτός τελικά θα πρέπει να είναι ο δρόμος που καλούμαστε να ακολουθήσουμε ώστε να αποφύγουμε την ανεπάρκεια και τον σκοταδισμό του παρελθόντος. αλλαγή αλλαγή
Διαβάστε περισσότερα: αλλαγή
Πανεπιστημιακή Αστυνομία από.. απόσταση
Σε επόμενη φάση οι ΟΠΠΙ θα περιπολούν μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη. Βέβαια, προϋπόθεση για τούτο είναι ότι τα δύο ΑΕΙ θα εφαρμόσουν τα σχέδια ασφαλείας τους με την εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους των κτιρίων.
Κάπου εκεί, μέσα μου λύγισα. Έσπασα σε χίλια κομμάτια. Και κάπου εκεί πέρασε μπροστά από τα μάτια μου η Αμίνι. Και μαζί της ήταν η Ελένη, η Αγγελική, η Καρολάιν, ο Ζακ, η Σούζαν και ένα σωρό ακόμη ονόματα που πονάω για να αναφέρω.
Η άμεση εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών του τότε κυβερνώντος κόμματος, ΠΑΣΟΚ, στην υπόθεση Κοσκωτά, δεν έμεινε στη σκιά των εξελίξεων, πολλώ δε μάλλον, αναπάντητη.
Απλή αναλογική: Ένα τεστ ωριμότητας για το ελληνικό πολιτικό σύστημα
Ο Σεπτέμβριος αποτελεί ένα μήνα πολιτικών εξαγγελιών, καθώς στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – ΔΕΘ – οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους Έλληνες πολίτες.
Η αιματηρή εξέγερση στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
Η εξέγερση στο Ιράν ξεκίνησε με αφορμή τον άδικο χαμό της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία στερήθηκε άδικα την ζωή της επειδή δεν φορούσε σωστά το επιβαλλόμενο χιτζάμπ και της φάνηκαν τα μαλλιά της.
Άυλο συναινετικό διαζύγιο με ένα μόνο «κλικ»
Το οικογενειακό δίκαιο μεταρρυθμίστηκε με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου και των δύο γονέων για την ανατροφή του τέκνου τους μετά το διαζύγιο χωρίς να υποβληθούν σε μια διαδικασία που επιφέρει εντάσεις επηρεάζοντας την σχέση τους.