Εκλογές 21ης Μαΐου: Μια ημέρα χρήσιμων συμπερασμάτων για όλους

Εκλογές 21ης Μαΐου: Μια ημέρα χρήσιμων συμπερασμάτων για όλους

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου αποτέλεσαν τη σημαντικότερη μέρα του χρόνου, μέχρι την επόμενη, για το 2023. Η ημέρα των εθνικών εκλογών ήταν μια ημερομηνία κυκλωμένη από όλα τα πολιτικά πρόσωπα .

Γράφει ο Θεοχάρης Ταβαντζής φο

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου αποτέλεσαν τη σημαντικότερη μέρα του χρόνου, μέχρι την επόμενη, για το 2023. Η ημέρα των εθνικών εκλογών ήταν μια ημερομηνία κυκλωμένη από όλα τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας και από μεγάλη μερίδα του γενικού πληθυσμού, δυστυχώς όχι όμως, στο ποσοστό που όφειλε να είναι. Το αποτέλεσμά τους ήταν κάθε άλλο παρά αναμενόμενο και «επιβεβαίωσε» τα όσα έλεγε και δεν δίναμε σημασία επί μήνες ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας περί ανακριβών και «στημένων» δημοσκοπήσεων.

Όντως, τελικά, καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων δεν αποτύπωσε την πραγματική εικόνα της προτίμησης ψήφου του ελληνικού λαού. Εύλογα αναρωτιέμαι, αν τελικά οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια τέτοια διαφορά, πόσο πιο «στημένες» θα θεωρούνταν και τελικά τί αντίκτυπο θα είχαν αυτές στην τελική διαφορά μεταξύ δεύτερου και τρίτου κόμματος, τουτέστιν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Γιατί, θεωρώ δεδομένο ότι αρκετοί στο φόβο που ξυπνούσαν οι μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν χωρίς δεύτερη σκέψη ΝΔ. Ας το κρατήσουμε αυτό ενόψει των επόμενων εκλογών.

Εκλογές 2023: Η επόμενη μέρα για τη ΝΔ

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας δικαιολογημένα επικρατεί ευφορία και ικανοποίηση από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ωστόσο, υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας που δεν θα πρέπει να αγνοούν στην Πειραιώς. Η τεράστια διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και η άνοδος των ποσοστών μετά από την τετραετή τους θητεία δεν οφείλεται αποκλειστικά στην τόσο επιτυχημένη διακυβέρνησή τους. Εν πολλοίς η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η ανικανότητά της να ασκήσει γόνιμη αντιπολίτευση καθ’ όλη την τετραετία οδήγησαν στην εικόνα-έκπληξη το βράδυ της 21ης Μαΐου.

Είναι ενθαρρυντική η ταπεινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Μένει να φανεί ότι η εν λόγω ταπεινοφροσύνη θα επιβεβαιωθεί και μέσα από το κυβερνητικό έργο της νέας κυβέρνησης και θα αποφευχθούν τα λάθη αλαζονείας που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη τετραετία. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι τα στελέχη της ΝΔ να αντιληφθούν ότι συγκρίσιμο μέγεθος δεν είναι η περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συγκρίσεις είναι εποικοδομητικές όταν γίνονται με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που διακρίνονται σε διαφόρους τομείς. Αυτές είναι ο στόχος, βάσει αυτών πρέπει να γίνουν οι επόμενες κινήσεις. Διαφορετικά, ο πήχης θα παραμένει χαμηλά και τα λάθη θα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Η εικόνα των εκλογικών αποτελεσμάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά εξ αριστερών, στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουν να λάβουν πολλά μαθήματα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση ενός κράτους έχεις χρέος να αναδεικνύεις αστοχίες και παραλείψεις, αλλά είναι και καθήκον σου να υπερψηφίζεις όσα γίνονται προς όφελος της χώρας σου. Έχοντας κερδίσει με αυτόν τον τρόπο, την αξιοπιστία σου και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, βασίζεις την προεκλογική σου εκστρατεία σε ένα δομημένο και συνετό πρόγραμμα με προτάσεις για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Τι έκανε από όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ; Απολύτως τίποτα! Θα μπορούσε μάλιστα η θητεία του ως Αξιωματική Αντιπολίτευση να γίνει σεμινάριο με τίτλο «Πως να ΜΗΝ κάνετε Αντιπολίτευση» και να συναντήσει ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Κατά την προεκλογική περίοδο παρατηρήθηκαν για ακόμα μια φορά υποσχέσεις εξόφθαλμα μη υλοποιήσιμες, δηλώσεις στελεχών που μαρτυρούν την αμάθειά τους, ενώ τα προεκλογικά σποτ τους, τουλάχιστον όσα έπεσαν στην αντίληψή μου, βασίζονταν σε μια μιζέρια και εξαθλίωση του λαού. Ο ελληνικός λαός, όμως, κουράστηκε στη μιζέρια και στην τοξικότητα και αυτό αποτυπώθηκε και στις κάλπες.

Αυτό που πρέπει να μείνει στο τέλος, είναι ότι μια κυβέρνηση με σημαντικά λάθη εξάντλησε την τετραετία της και πολλαπλασίασε τη διαφορά της από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ας λάβουν σοβαρά υπόψιν τους το γεγονός αυτό στην Κουμουνδούρου για την επόμενη ημέρα που απαιτεί ριζικές αλλαγές, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πολιτική προσέγγιση. Διαφορετικά, ας αποδεχθούν ότι σύντομα θα βρεθούν εκεί από όπου ξεκίνησαν. 

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ

Το έτερο ποσοστό που όλοι είχαν στραμμένη την προσοχή τους ήταν αυτό του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η διαφορά που θα είχε από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελικός απολογισμός του 11,5% μπορεί να θεωρηθεί βήμα προόδου και μια σημαντική επιτυχία για τον πρόεδρο του, Νίκο Ανδρουλάκη. Αποτελεί, άλλωστε, μια άνοδο της τάξης του 40% (και λίγο περισσότερο) από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, τον Ιούλιο του 2019. 

Κατ’ εμέ, όμως, η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί και η πραγματική επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί μόνο το βράδυ των δεύτερων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαρκή φθορά και το ΠΑΣΟΚ έχει μια μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να αποτελέσει την Αξιωματική Αντιπολίτευση του τόπου. Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση υπεύθυνη, η οποία θα βασίζεται σε προγραμματικές και κοστολογημένες προτάσεις και όχι σε διαρκή αντιμαχία και τοξικότητα. Το πρώτο βήμα έγινε, μένει να γίνει το επόμενο και μεγαλύτερο σε ένα, ενάμιση μήνα από τώρα. Τότε, και μόνο τότε, θα μπορούν να μιλούν για επιτυχία στη Χαριλάου Τρικούπη.

Υ.Γ.: Η αποχή έφτασε και φέτος στο 40%. Πραγματικά απογοητευτική η απαξίωση για τα κοινά. Η κατάσταση, για όσους δυσανασχετούν, αλλάζει μέσα από την ενημέρωση, τη συμμετοχή και τη στοχευμένη ψήφο. Ας το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους όσοι συνειδητά απείχαν, την επόμενη φορά που θα διαμαρτυρηθούν για πολιτικές αποφάσεις.

Υ.Γ. 1: Σε άρθρο που είχα γράψει μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, είχα επισημάνει πως η πολιτική αποτελεί καθρέφτη της ελληνικής κοινωνίας. Με άλλα λόγια, όσο το ρουσφέτι και η ατομική διευκόλυνση αποτελούν βασικό κριτήριο ψήφου, μην περιμένουμε να αλλάξει η κατάσταση της πολιτικής στη χώρα μας. Η ευθύνη μας βαραίνει όλους. Κάπως έτσι, ο Κώστας Καραμανλής εκλέχθηκε ξανά βουλευτής Σερρών, πρώτος με 23.168 ψήφους…

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Έρευνα Καινοτομία

Avatar photo
Χάρης Ταβαντζής

Ο Χάρης Ταβαντζής κατάγεται από την Κατερίνη και είναι απόφοιτος του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενδιαφέρεται για θέματα πολιτικής και οικονομίας και μέσω του Pnyka Press έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις σκέψεις και τις ανησυχίες του για την επικαιρότητα.

Άρθρα: 12