Γράφει ο Δημήτρης Κουρούσιας Έρευνα Καινοτομία
Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν βαθύ αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και στον τρόπο ζωής σε μία όλο και πιο εξελιγμένη κοινωνία γεμάτη με προκλήσεις και ευκαιρίες. Αυτό που θα ωθήσει τις επιχειρήσεις σε ανάδειξη των ικανοτήτων τους , της αξιοπιστίας τους αλλά και των μέσων για ψηφιοποίηση και ανάπτυξής τους είναι ένας γενναίος πολιτικός σχεδιασμός και η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων.
Η καινοτομία από την άλλη σύμφωνα με τον Sweezy, είναι η λειτουργία ενός κοινωνιολογικού τύπου ανθρώπου, γνωστός ως επιχειρηματίας. Τα τελευταία χρόνια ο όρος ‘start up’ έχει εισχωρήσει για τα καλά στην επιχειρηματική ζωή διότι πρόκειται για νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν αισθητό το στίγμα της καινοτομίας. Μία από τις πολιτικές που ξεχώρισαν και προσπάθησαν να χαρτογραφήσουν και να ενισχύσουν τις start ups επιχειρήσεις στον Ελλαδικό χώρο είναι και η ψηφιακή πύλη του Elevate Greece.
Ειδικότερα , κάποιες επιπρόσθετες πολιτικές που είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων για την βελτίωση της εφαρμογής των πολιτικών καινοτομίας. Σε σχέση με παλαιότερα έτη όπου η σύνδεση της αγοράς και της επιχειρηματικότητας με το ελληνικό πανεπιστήμιο ήταν διστακτική, πλέον έχουμε περάσει στο στάδιο που έχουν δημιουργηθεί συνεργασίες , όπου σε αρκετές των περιπτώσεων πετυχημένες προσδίδοντας μεγαλύτερη αξία στον ρόλο των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων της χώρας.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι επιχειρηματίες , ψάχνοντας νέες ιδέες και κυρίως καινοτόμες ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν και να ξεχωρίσουν μέσα στο ανταγωνιστικό κλίμα της αγοράς.
Σπουδαίο παράδειγμα αποτελεί η Augmenta Agriculture Technologies, μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας ακριβείας, η οποία έφερε στον αγρό «state of the art» τεχνολογίες, όπως μηχανική όραση (machine vision) και τεχνητή νοημοσύνη. Το καινοτόμο σύστημα διαφοροποιημένης real time εφαρμογής αγροχημικών και λιπασμάτων στο χωράφι, που δημιούργησε το 2018 η Augmenta, προσφέρει πλήρη αυτοματοποίηση της κατανομής των εισροών και βρίσκεται πλέον στα χέρια αγροτών σε περισσότερες από 20 χώρες ανά τον κόσμο, από την Αυστραλία και τη Βραζιλία μέχρι την Τουρκία και την Ουκρανία.
Μια καινοτομία την οποία αναγνώρισε η CNH Industrial, παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή τρακτέρ και δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής γεωργικού εξοπλισμού στον κόσμο, με ιστορία άνω των δύο αιώνων, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της γνωστής ιταλικής δυναστείας των Ανιέλι. Μια αναγνώριση που μεταφράστηκε σε συνεργασία των δύο πλευρών, ήδη από τα πρώτα βήματα της ελληνικής startup, και βάθυνε το 2021, όταν η CNH Industrial απέκτησε ποσοστό 10,5% στην εταιρεία και εντάχθηκε στο ΔΣ της Augmenta. Όπου και πολύ προσφάτως η CNH Industrial εξαγόρασε το 100% της καινοτόμου ελληνικής εταιρείας όπου δημιούργησαν δύο νέοι από την Μαγνησία , ο Γιώργος Βαρβαρέλης και ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος.