Τι θα συμβεί αν ξεσπάσει πόλεμος; 

Γράφει η Κική Στεργιάδου

Οι εξελίξεις της Ρωσο – ουκρανικής σύρραξης καθώς και η στάση της Τουρκίας  δημιουργούν ανησυχία για το ενδεχόμενο πολέμου. Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση και τι προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα; πόλεμος

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει για τα πιο ακραία φαινόμενα στο άρθρο 48 του Συντάγματος όπως ψηφίστηκε το 1975, έκτοτε όμως δεν έχει εφαρμοστεί  γεγονός που καταδεικνύει μία εν γένει πολιτική σταθερότητα.

Αναλυτικότερα,  στο άρθρο 48 αναφέρεται με σαφήνεια: Σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης  εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Βουλή, με απόφασή της, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση  της Κυβέρνησης, θέτει σε εφαρμογή, σε ολόκληρη την Επικράτεια ή σε τμήμα της το νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια και αναστέλλει ορισμένες διατάξεις και άρθρα του Συντάγματος (παράγραφος 1). 

Βλέπουμε ότι η απόφαση λαμβάνεται από τη Βουλή με την πλειοψηφία 180  βουλευτών , ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης. Δεν απαιτείται <<δικαστικός έλεγχος>> διότι, η απόφαση για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας συγκαταλέγεται μεταξύ των κυβερνητικών πράξεων που  διαχειρίζεται το πολιτικό σύστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το άρθρο αυτό εφαρμόζεται και σε περίπτωση εξωτερικής απειλής αλλά και εγχώριου κινήματος που στοχεύει στην ανατροπή της Δημοκρατίας. Προβλέπεται επίσης, η σύσταση εξαιρετικών δικαστηρίων, δηλαδή στρατοδικείων και η αναστολή ορισμένων συνταγματικών ελευθεριών.  

Ποια άρθρα αναστέλλονται; πόλεμος πόλεμος πόλεμος πόλεμος πόλεμος πόλεμος

– Το άρθρο 5 παράγραφος 4 που αφορά στην ελεύθερη μετακίνηση  (κλείσιμο συνόρων). 

– Το άρθρο 6 που αφορά στην προσωπική ασφάλεια και την προφυλάκιση.

– Το άρθρο 8 περί νόμιμου δικαστή. 

– Το άρθρο 9 περί ιδιωτικής, οικογενειακής ζωής και του ασύλου της  κατοικίας. 

– Το άρθρο 11 που αφορά στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

– Το άρθρο 12 που αφορά στο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι (παράγραφοι 1-4). 

– Το άρθρο 14 περί ελευθεροτυπίας (δηλαδή το κράτος δύναται να ασκεί  λογοκρισία για την προστασίας της εθνικής ασφάλειας).

– Το άρθρο 19 περί ελεύθερης επικοινωνίας και απορρήτου – Το άρθρο 22 περί συλλογικών συμβάσεων εργασίας (παράγραφος 3) – Το άρθρο 23 που αφορά στη συνδικαλιστική ελευθερία. 

– Το άρθρο 96 που αφορά σε ειδικούς νόμους για στρατοδικεία,  αεροδικεία, ναυτοδικεία (παράγραφος 4). 

– Το άρθρο 97 για την εκδίκαση υποθέσεων από μη ορκωτά δικαστήρια. 

Η ισχύς των επιβαλλόμενων μέτρων δεν δύναται να υπερβεί τις δεκαπέντε ημέρες, η διάρκεια τους ωστόσο μπορεί να παρατείνεται ανά δεκαπενθήμερο μόνο με προηγούμενη απόφαση της Βουλής με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της, δηλαδή 151. 

Τι γίνεται σε περίπτωση αδυναμίας σύγκλισης της Βουλής σε σύνοδο; 

Το Σύνταγμα προβλέπει σε αυτή την περίπτωση ότι τα προαναφερθέντα μέτρα  λαμβάνονται με Προεδρικό διάταγμα ύστερα από πρόταση του Υπουργικού  Συμβουλίου και πρέπει να υποβληθούν για έγκριση εντός δεκαπέντε ημερών,  διαφορετικά χάνουν την ισχύ τους. Πάντως, ακόμη και εάν έχει λήξει η βουλευτική σύνοδος ή εάν η Βουλή έχει διαλυθεί καλείται να συγκληθεί σε αυτές τις περιπτώσεις για την κύρωση των μέτρων και την παράτασή τους αν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια επιβολής των μέτρων αυτών έχει τη δυνατότητα έκδοσης πράξεων νομοθετικού περιεχομένου για την ταχύτερη εξυγίανση των δημοκρατικών θεσμών. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα περί κατάστασης πολιορκίας παύουν να ισχύουν αν δεν παραταθούν και εφόσον λήξουν οι εχθροπραξίες διότι για αυτές είχαν επιβληθεί. 

Σε νόμο του 1977 (566 ΦΕΚ Ά 90) αναφέρεται ότι η αστυνομία τίθεται υπό την στρατιωτική αρχή. Στην παράγραφο 7 αυτού του νόμου γίνεται λόγος και για τη  θανατική ποινή, η οποία έχει καταργηθεί εν καιρώ ειρήνης αλλά εν καιρώ πολέμου ισχύει και για να εκτελεστεί απαιτείται η πάροδος δέκα ημερών από  την σχετική απόφαση. 

Πώς προστατεύεται ο άμαχος πληθυσμός; 

Είχαν κατασκευαστεί αρκετά καταφύγια στην χώρα την περίοδο Μεταξά, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου αξιοποιήθηκαν ως αποθηκευτικοί χώροι και  δεν συντηρήθηκαν με αποτέλεσμα να είναι αρκετά παλαιά και ελάχιστα  παραμένουν συντηρημένα. Βέβαια, σε περίπτωση εκδήλωσης τέτοιας απευκταίας κατάστασης οι αρμόδιοι φροντίζουν για τους πολίτες τους και προβαίνουν σε ανακοινώσεις από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο πόλεμος αποτελεί εξαθλίωση, εξαγριώνει τους ανθρώπους και αναστέλλει κάθε μορφή τάξης, ειρήνης και ηθικής, ωστόσο το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει και για τέτοια δυσμενή φαινόμενα τα οποία αν και φαντάζουν ξένα στην πραγματικότητα παρατηρούμε να εκδηλώνονται σε αρκετά μέρη του  σύγχρονου κόσμου με δυσβάσταχτες συνέπειες τόσο στους πληγέντες όσο και στα σύγχρονα αλληλεξαρτώμενα πλέον κράτη.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: πόλεμος

Υπό τον ζυγό της ένδειας

Απανωτά χτυπήματα δίχως δυνατότητα αντίστασης δέχονται οι “κοινοί θνητοί ” από τα κλιμάκια της ενεργειακής ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, των δολιοφθορών και των ιθυνόντων που κρίνονται ανεπαρκείς στην ανάσχεση της οικονομικής λαίλαπας.


Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα. 


Λέμε τελικά όχι στα πλαστικά;

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου, τον Αύγουστο του 2022, η WWF αναρτά μια έκθεση αξιολόγησής και αναδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της χώρας μας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του.

πόλεμος


Η Λευκορωσία μπαίνει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Λευκορωσία

Τι είναι η Διπλωματία του Twitter;

Η αυξημένη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα πεδία της πολιτικής και της διπλωματίας. 

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί; - Γράφει ο Δημήτρς Τζανιδάκης

Η Ακροδεξιά προελαύνει, η Ευρώπη αδρανεί;

Μήπως, όμως, τα αίτια είναι βαθύτερα και εντοπίζονται στο φαινόμενο της αναζήτησης ταυτότητας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης χωρίς αξιακές αναφορές; Μοναρχία

Πόσα ψέματα ακόμα;

Πολυτεχνειούπολη: 22 συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα

Σε 22 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών στη μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, με ορμητήριο τη παλιά φοιτητική εστία στου Ζωγράφου. Μοναρχία

Avatar photo
Κυριακή Στεργιάδου
Άρθρα: 9