Παύλος Μπακογιάννης: Το χρονικό της δολοφονίας

Παύλος Μπακογιάννης: Το χρονικό μια στυγνής πολιτικής δολοφονίας

Σαν σήμερα, στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον δημοσιογράφο και πολιτικό Παύλο Μπακoγιάννη, τη στιγμή που έμπαινε στο γραφείο του.

Στις 7:58 ο Παύλος Μπακογιάννης βγαίνει από το ασανσέρ της πολυκατοικίας του για να κατευθυνθεί προς την Βουλή των Ελλήνων.

Δεν θα προλάβει να βγει από το κτήριο καθώς θα πέσει νεκρός από τις σφαίρες του Δημήτρη Κουφοντίνα και του Βασίλη Τζωρτζάτου.

Χρησιμοποίησαν 37 σφαίρες Kalashnikov με 4 απ αυτές να βρίσκουν τον στόχο τους. Ο Πάυλος Μπακoγιάννης κείτεται αιμόφυρτος στην είσοδο του σπιτιού του.

Ο Παύλος Μπακογιάννης διακομίστηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με μαρτυρία, ο Παύλος Μπακoγιάννης είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ της δολοφονίας του στα γραφεία του Συνασπισμού (νυν ΣΥΡΙΖΑ) κι έτσι το επίμαχο πρωινό είπε στον φρουρό του να μην τον συνοδεύσει ως το γραφείο του στο Κολωνάκι.

Την ίδια μέρα, σε πρωινή συνεδρίαση της Βουλής που μεταδιδόταν την ίδια ώρα από την τηλεόραση, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χειροκροτούμενος απ’ όλες τις πτέρυγες, ευχήθηκε: «Να είναι το αίμα τού Παύλου Μπακoγιάννη το τελευταίο που χύνεται άδικα σ’ αυτόν τον τόπο».

Ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία Μπακογιάννη η «17 Νοέμβρη»

Την ευθύνη για τη δολοφονία ανέλαβε με 12σέλιδη προκήρυξή της, που εστάλη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στις 9 Οκτωβρίου 1989, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Για τη δολοφονία του Παύλου Μπακoγιάννη καταδικάστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2003, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, σε ισόβια κάθειρξη ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Ηρακλής Κωστάρης και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και σε 15 χρόνια κάθειρξη ο Σάββας Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

Ένα συγκινητικό μήνυμα για τη θλιβερή επέτειο των 33 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τη 17 Νοέμβρη, δημοσίευσε η Ντόρα Μπακoγιάννη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ανάρτησή της αναφέρει χαρακτηριστικά:

«33 χρόνια πίσω, για μας είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σήμερα στον κόσμο που ζούμε οι ιδέες και οι αξίες σου είναι πιο σημαντικές από ποτέ».

Ειδικότερα, αναφέρει στην ανάρτησή του: «33 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την άνανδρη δολoφονία του. Το έργο του παραμένει ζωντανό και οι ιδέες του επίκαιρες. Θα τον θυμόμαστε πάντα!».

ΝΔ: Ο Παύλος Μπακογιάννης παραμένει πάντα στις καρδιές μας ένας ακατάβλητος αγωνιστής της ελευθερίας, της ενότητας και της Δημοκρατίας

«Τριάντα τρία χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολoφονία του ο Παύλος Μπακογιάννης καθοδηγεί και αφυπνίζει τον λαό μας, στον διαρκή αγώνα για τα ιδανικά της Δημοκρατίας, ενώ συμβολίζει την ακατάπαυστη μάχη υπέρ της ενότητας και κατά της τρομοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για την επέτειο της δολoφονίας του Παύλου Μπακογιάννη.

Το κυβερνών κόμμα προσθέτει: «Παραμένει πάντα στις καρδιές μας ένας φωτεινός ηγέτης, ένας ακατάβλητος αγωνιστής της ελευθερίας, της ενότητας και της Δημοκρατίας. Μαχόταν για τις αξίες του έθνους μας και αντιμαχόταν συνειδητά τη βία, τον φανατισμό και τις ανισότητες.

Οι αξίες και οι ιδέες του αποτελούν για την παράταξή μας και για όλους τους Έλληνες φάρο προόδου».

Πηγή: thestandard.gr / ertnews.gr πηγή πηγή πηγή πηγή πηγή

Διαβάστε Περισσότερα: Παύλος Μπακογιάννης

Κύπρος: Η μεγάλη «απειλή» της βασίλισσας Ελισάβετ

Με αφορμή τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 8 Σεπτεμβρίου πολλοί Έλληνες και Κύπριοι θυμήθηκαν τα γεγονότα που έλαβαν μέρος στην Κύπρο το 1952.Παύλος Μπακογιάννης


Στον “απόηχο” της ΔΕΘ

Στον χτύπο των προηγούμενων ημερών και της ομιλίας του πρωθυπουργού, βρίσκονται σχεδόν όλα τα ενημερωτικά δίκτυα της χώρας. Παύλος Μπακογιάννης

Το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη

Ως Έλληνες συνηθίσαμε το μπάχαλο Ιταλία εκλογές

Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι έχουμε εμφυτεύσει στο DNA μας να κάνουμε αποδεκτή κάθε έννοια ανομίας και παραβατικότητας.

μπάχαλο Βασίλης Γιαβής

Κοινωνικός αποκλεισμός: Ο σύγχρονος εξοστρακισμός

Σε συζητήσεις, συνέδρια , διαδηλώσεις γίνεται συχνά λόγος για  την έννοια του κοινωνικού αποκλεισμού, η οποία δείχνει να  μετεξελίσσεται και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. 

Οδεύοντας σε άγνωρες ατραπούς

Ο απολογισμός της πολύμηνης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που εξαπέλυσε ο Β. Πούτιν στην Ουκρανία καταδεικνύει δεκάδες χιλιάδες απώλειες και υλικές ζημιές που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη. μπάχαλο


Το δικαίωμα στον γραμματισμό

Όλα τα παιδιά στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας και κοινωνικού στρώματος. Παύλος Μπακογιάννης

=

Παύλος Μπακογιάννης: Το χρονικό της δολοφονίας
Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223