Ως Έλληνες συνηθίσαμε στο μπάχαλο - Γράφει ο Βασίλης Γιαβής

Ως Έλληνες συνηθίσαμε το μπάχαλο

Γράφει ο Βασίλης Γιαβής μπάχαλο

Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι έχουμε εμφυτεύσει στο DNA μας να κάνουμε αποδεκτή κάθε έννοια ανομίας και παραβατικότητας. Πρόσφατη επιβεβαίωση αποτελούν τα γεγονότα σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα τις τελευταίες ημέρες, με το άκουσμα της λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Δικαίωμα

ΓΙΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦOΣ ΣΤΟ PNYKA PRESS

Στις 11/02/2021 υπερψηφίστηκε στο Ελληνικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο μέσα στις πολλές ριζικές μεταρρυθμίσεις για τα ελληνικά πανεπιστήμια, περιλάμβανε και την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το τι συμβαίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια δεκάδες χρόνια είναι γνωστό, όσο και αν αμφισβητείται από διάφορους ‘’πατριάρχες της παιδείας’’.

Διακίνηση ναρκωτικών, καταλήψεις, επιθέσεις αναρχικών δυνάμεων σε φοιτητές, πρύτανεις, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, καταστροφή εγκαταστάσεων και εξοπλισμών είναι μερικά στοιχεία της ελληνικής πραγματικότητας ,μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια, παρόλο που αυτά καταφέρνουν να φέρνουν παγκόσμιες πρωτιές, κάνοντας μας υπερήφανους. Καθημερινά δηλητηριάζεται το διάσημο ‘’άσυλο ιδεών’’, μιας και μόνο ιδεών δεν υφίστανται, καθώς πλέον έχει μετονομαστεί σε άσυλο ανομίας. Συμφωνούμε ότι ο υγιώς σκεπτόμενος πολίτης αποδοκιμάζει τέτοιες συμπεριφορές, θεωρώντας πως δεν επιφέρουν βήματα προόδου για τα πανεπιστήμιά μας.

Από την άλλη είμαστε μια κοινωνία που έχουμε συνηθίσει σε τέτοια γεγονότα, τα θεωρούμε απολύτως φυσιολογικά, και πλέον μια είδηση όπως ‘’ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΠΡΥΤΑΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ’’ τη προσπερνάμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι χώροι που υποτίθεται ότι διακινούνται ελεύθερα οι ιδέες, αποτελούν μια σύγχρονη ζούγκλα για τους φοιτητές, όπου μειονότητες βρίσκουν χώρο για παραστάσεις βίας και παραβατικότητας. Τα  πανεπιστήμια θα πρέπει να εκκαθαριστούν από σκηνές αυθαιρεσίας, και πλέον έφτασε η κατάλληλη ώρα.

Η παρούσα κυβέρνηση έθεσε μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ένα σώμα που θα προστατεύει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα ελέγχει την είσοδο σε αυτά, κάνοντας τα ελεύθερα πια για τους φοιτητές και όχι σε παραβατικές ομάδες. Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε ότι αυτό το σώμα στήνεται έξω από τα πανεπιστήμια ως μάρτυρες εντάσεων από κάποιες ομάδες που διαφωνούν με την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων. Ο φόβος να εφαρμοστεί ο νόμος, δείχνει ότι βρισκόμαστε πίσω από τη σκιά της ανομίας και πως αποτελεί κατόρθωμα να ξεριζωθεί αυτό το απόστημα από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Πρέπει να αποφασίσουμε όμως τι θέλουμε. Θέλουμε να επικρατεί η νομιμότητα; Θέλουμε πανεπιστήμια που η ασφάλεια των φοιτητών να μην αιωρείται ως ενδεχόμενο; Θέλουμε οι φοιτητές να μην δέχονται επιθέσεις επειδή τραμπούκοι εξωπανεπιστημιακοί χωρίς κανένα έλεγχο μπορούν να μπουν στο πανεπιστήμιο; Θέλουμε να ασχολούμαστε με τα ουσιαστικά προβλήματα των πανεπιστημίων, και όχι με τους μπαχαλάκηδες που μπαίνουν και τα κάνουν γυαλιά καρφιά; Τα ερωτήματα είναι απλά και δέχονται μια απάντηση χωρίς ναι μεν, αλλά. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, δεν νοούνται πανεπιστημιακά ιδρύματα χωρίς προστασία και λύσεις για την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, δεν μπαίνει οποιοσδήποτε εξωπανεπιστημιακός μέσα στα πανεπιστήμια.

Η εφαρμογή του νόμου άργησε, αλλά επιτέλους θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Ας μην στεκόμαστε στον όρο ‘’αστυνομία’’, κανείς δεν θέλει τα πανεπιστήμια να είναι αστυνομοκρατούμενα. Η ουσία είναι ότι πρέπει να αποβάλλουμε την ανομία από τους χώρους γνώσης αλλά κυρίως χώρους παιδείας, τα πανεπιστήμια να επιστρέψουν στους φοιτητές και στην υπόλοιπη ακαδημαϊκή κοινότητα, και τέλος ως κοινωνία να αποβάλλουμε την εντύπωση ότι είμαστε απαθείς σε μορφές βίας ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια. Και εκεί έρχεται το κράτος, που θα πρέπει να σταματήσει να χαϊδεύει αυτιά, να επιβάλλει τους νόμους, και να αποδεικνύει ότι τα πανεπιστήμιά μας θα πορεύονται με στόχο την ανάπτυξή τους αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά φλέγοντα ζητήματά τους.

Είναι η κοινωνία μας έτοιμη να τα αφήσει όλα αυτά στην άκρη; Είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνει. Τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και στους καθηγητές, όχι στους αναρχικούς, αντιεξουσιαστές, διακινητές ναρκωτικών. Ανάγκη και ευθύνη για εκσυγχρονισμένα, ασφαλή και προοδευτικά πανεπιστήμια!

Διαβάστε Περισσότερα: μπάχαλο Βασίλης Γιαβής

μπάχαλο Βασίλης Γιαβής

Κοινωνικός αποκλεισμός: Ο σύγχρονος εξοστρακισμός

Σε συζητήσεις, συνέδρια , διαδηλώσεις γίνεται συχνά λόγος για  την έννοια του κοινωνικού αποκλεισμού, η οποία δείχνει να  μετεξελίσσεται και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. 

Οδεύοντας σε άγνωρες ατραπούς

Ο απολογισμός της πολύμηνης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που εξαπέλυσε ο Β. Πούτιν στην Ουκρανία καταδεικνύει δεκάδες χιλιάδες απώλειες και υλικές ζημιές που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη. μπάχαλο


Το δικαίωμα στον γραμματισμό

Όλα τα παιδιά στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας και κοινωνικού στρώματος. μπάχαλο


Στον “απόηχο” της ΔΕΘ

Στον χτύπο των προηγούμενων ημερών και της ομιλίας του πρωθυπουργού, βρίσκονται σχεδόν όλα τα ενημερωτικά δίκτυα της χώρας. μπάχαλο

Κύπρος: Η μεγάλη «απειλή» της βασίλισσας Ελισάβετ

Με αφορμή τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 8 Σεπτεμβρίου πολλοί Έλληνες και Κύπριοι θυμήθηκαν τα γεγονότα που έλαβαν μέρος στην Κύπρο το 1952.μπάχαλο

Κύπρος Ελισάβετ

Διαίρει και Βασίλευε

«Οι λαοί δεν έχουν σταθερά ιδανικά. Πιο εύκολα πείθονται από ένα δημαγωγό, παρά κρατάνε σταθερά τα πιστεύω τους». μπάχαλο

Avatar photo
Βασίλης Γιαβής
Άρθρα: 7