Τι θα γίνει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου;

Τι θα γίνει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου;

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου είχαμε ένα σαφές προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας όπου κόντεψε να αποκτήσει 151 έδρες δηλαδή την πλειοψηφία με το σύστημα της απλής αναλογικής

Γράφει ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μηλιάς εκλογές

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου είχαμε ένα σαφές προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας όπου κόντεψε να αποκτήσει 151 έδρες δηλαδή την πλειοψηφία σε ένα σύστημα αυτό της απλής αναλογικής το οποίο δεν ευνοεί ιδιαίτερα την ύπαρξη μονοκομματικής κυβέρνησης πόσο μάλλον στη χώρα μας όπου υπάρχει ένα πολυκομματικό σύστημα.

 Από την άλλη η λάθος προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και των μελών του οδήγησε όπως φάνηκε από την μείωση του ποσοστού του στην πολιτική ήττα του κόμματος και στην αναζήτηση εξόδου διαφυγής από την πτώση αυτή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Αυτή η μείωση του ποσοστού του όμως δεν την καρπώθηκε το ΠΑΣΟΚ εντελώς όπως ήλπιζαν όλοι, παρόλο που είχε μια σημαντική αύξηση στο ποσοστό του, δείχνοντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις οι παλαιότεροι ψηφοφόροι ή νέοι να εμπιστευτούν και πάλι το κόμμα αυτό με την τόσο μεγάλη ιστορία. Άξιο αναφοράς είναι η αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ και αυτό γιατί το ΚΚΕ υπήρξε τρίτο κόμμα σε όλη την Αττική κάτι που έκανε μεγάλη εντύπωση, δείχνοντας μια τάση του κόσμου να πάει αντίθετα στο ρεύμα.Τέλος η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αύξησε τα ποσοστά της και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει μεγάλη στήριξη του κόσμου προς το κόμμα αυτό δίνοντας του μάλιστα την τρίτη θέση στην Α Θεσσαλονίκης.

Από του χαμένους των εκλογών η Μέρα 25 με τον Γιάνη Βαρουφάκη όπου δεν κατάφερε να πάρει το 3% που θα τον έβαζε μέσα στη βουλή ενώ από τους νικητές η Πλεύση Ελευθερίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου που για λίγο δεν κατάφερε να μπει στη βουλή διπλασιάζοντας τα ποσοστά της σε σχέση με το 2019. Έκπληξη των εκλογών ήταν η εμφάνιση ενός νέου κόμματος που δεν είχε απασχολήσει την επικαιρότητα και δεν είναι άλλο από το κόμμα Νίκη. Το κόμμα του Δημήτριου Νατσιού έκανε την έκπληξη στις εκλογές καθώς για πολύ λίγο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 3% που θα τον έβαζε στην Βουλή.

Παρόλο που η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αγγίξει την πλειοψηφία δεν υπήρχε κάποιο άλλο κόμμα που θα ήταν διατεθειμένο να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έτσι ακολουθήθηκε αυτό που ορίζει το σύνταγμα με τις διερευνητικές εντολές στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, χωρίς όμως αποτέλεσμα και με την επιστροφή τους την ίδια μέρα παραλαβής τους μάλιστα.

Έτσι μια βδομάδα μετά τις εκλογές την Κυριακή 28 Μαΐου ορκίστηκε η νέα βουλή η οποία μια μέρα μετά διαλύθηκε ώστε να προκηρυχθούν εκλογές για τις 25 Ιουνίου όπου θα γίνουν με νέο εκλογικό σύστημα κλιμακούμενης ενισχυμένης αναλογικής. Πιο συγκεκριμένα, το 1ο κόμμα θα πάρει επιπλέον έδρες ανάλογα το ποσοστό του, αν περάσει το 25% θα πάρει 20 έδρες και για κάθε 0,5% θα πάρει παραπάνω, θα λάβει 1 έδρα. Έτσι οι υπόλοιπες έδρες που θα μείνουν θα κατανεμηθούν αναλογικά μεταξύ των κομμάτων που θα καταφέρουν να μπουν στην Βουλή ξεπερνώντας το 3%.

Με αυτό το σύστημα έτσι όπως ήταν τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου, το κόμμα της ΝΔ φαίνεται ότι θα μπορέσει να λάβει 151 έδρες ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ενώ ενδιαφέρον θα είναι το ποια κόμματα από αυτά που δεν μπήκαν για λίγο θα καταφέρουν να μπουν τώρα ή αν θα υπάρξει συσπείρωση προς τα μεγαλύτερα κόμματα για να μπορέσουν να δημιουργήσουν πιθανότητες μιας αντιπολίτευσης που θα μπορέσει να αντικρούσει τις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς ( ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) είναι σε περίοδο αναπροσαρμογής καθώς τα ποσοστά του πρώτου είχαν μια πτώση που εν μέρει την καρπώθηκε ο δεύτερος αλλά χωρίς να μπορέσει να απορροφήσει όλο το χαμένο ποσοστό. Από την μεριά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η πεποίθηση ότι θα γίνει σταδιακά ο δεύτερος πολιτικός πόλος απέναντι από την Νέα Δημοκρατία και θα επανέλθει ο παλαιός δικομματισμός, κάτι που θα φανεί από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την πτώση και αν θα μπορέσει να ανακάμψει ή αν θα γυρίσει στα ποσοστά που είχε πριν το 2012.

Όλα αυτά θα φανούν εν καιρώ αλλά το μόνο σίγουρο είναι στις εκλογές που έρχονται σε λίγο καιρό, η ΝΔ θα είναι το κόμμα που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό καθώς οι διεργασίες του κέντρου δεν δίνουν ακόμα τις προϋποθέσεις αύξησης της εκλογικής τους δύναμης και της ενδεχόμενης συνεργασίας τους σε επίπεδο κυβερνητικό ώστε να μπορέσουν να μειώσουν την δύναμη της ΝΔ.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Τι θα γίνει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου;
Τι θα γίνει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου;

Διαβάστε περισσότερα: εκλογές

αξία αξία αξία

Avatar photo
Γεώργιος-Αλέξανδρος Μηλιάς

Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτικής Ανάλυσης του ΑΠΘ

Άρθρα: 5