Νοθεία ή εκλογική ετυμηγορία;

Μετά την ισοπεδωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές τις 21ης Μάϊου δημιουργήθηκε ένα κύμα κατηγοριών από την αντιπολίτευση περί νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος.

Γράφει η Γεωργία Μαρία Κολιτσιδάκη Νοθεία

Μετά την ισοπεδωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές τις 21ης Μάϊου δημιουργήθηκε ένα κύμα κατηγοριών από την αντιπολίτευση περί νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος. Ως φυσικό επακόλουθο την θεωρία αυτή ασπάστηκε ένα μέρος της κοινωνίας και γεννήθηκαν εύλογα ερωτήματα τα οποία αμφισβητούσαν την αξιοπιστία του συστήματος. Αξίζει λοιπόν να εξεταστεί τι πραγματικά συνέβη.

Η λειτουργία του συστήματος και η επαλήθευση του αποτελέσματος Νοθεία

Πως διασφαλίζεται η αξιοπιστία όμως του εκλογικού αποτελέσματος; Ο Ανδρέας Δρυμιώτης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ένας απο τους ανθρώπους που σχεδίασε και υλοποίησε το σύστημα συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των Εκλογών υποστηρίζει πως από το 1981 εφαρμόζεται ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει σε κάθε κόμμα να διασταυρώνει τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων.Ξεκινάμε απο την καταμέτρηση των ψήφων μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Παρουσία της εφορευτικής επιτροπής και των εκλογικών αντιπροσώπων (αντιπρόσωποι της κάθε παράταξης) αδειάζεται το περιεχόμενο της κάλπης και καταμετρούνται μπροστά σε όλους οι ψήφοι.Το αποτέλεσμα των Συνδυασμών ενός Εκλογικού Τμήματος αντιγράφεται σε ένα έντυπο (χημικών αντιγράφων) και τα κόμματα που ενδιαφέρονται παίρνουν ένα ακριβές αντίγραφο. Αυτή η δυνατότητα επαλήθευσης του εκλογικού αποτελέσματος από το εκάστοτε κόμμα καταστεί αδύνατη και την αλλοίωση του.

Μάλιστα ο κύριος Δρυμιώτης τονίζει πως: Νοθεία

“Είναι γεγονός ότι όταν ξεκινήσαμε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών το 1981, υπήρχε πολύ μεγάλη καχυποψία και για τον λόγο αυτό η Διακομματική Επιτροπή συνέστησε ομάδα ειδικών οι οποίοι πριν από τις εκλογές έκαναν πολύ διεξοδικούς ελέγχους και πείσθηκαν ότι το σύστημα είναι αδιάβλητο. Κατά καιρούς υπήρξαν κόμματα και πολιτικοί, που για λόγους επικοινωνιακούς αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρέθηκαν διαφορές με τα αποτελέσματα που τελικά συντάσσει η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, η οποία παίρνει τα αναλυτικά αποτελέσματα από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία.”

Όταν τα νούμερα… βγαίνουν

Ας αναλύσουμε τα ποσοστά των φετινών εκλογών σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.Οι εκλογές του 2023 είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής με το τελευταίο να ανέρχεται στο 60,94% (με τα άκυρα/λευκά στο 2.61%) ενώ το 2019 το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν στο 57,78% (άκυρα/λευκά 2.08%) και το 2015 στο 56.16% (άκυρα/λευκά 2.42%).Η αυξημένη συμμετοχή μπορεί να αποδοθεί εν μέρει τόσο στην συμμετοχή φέτος του απόδημου ελληνισμού όσο και στην συμμετοχή για πρώτη φορά παιδιών 17 ετών. Νοθεία

Σημειώθηκε μάλιστα γενικότερη αύξηση συμμετοχής σε κατά τόπους περιοχές με την Β1 εκλογική περιφέρεια του Βόρειου τομέα, την Ά εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Ατιικής και το Ηράκλειο Κρήτης να καταγράφουν τα μικρότερα ποσοστά ανοχής.

Σχετικά με την διαφορά των 20 μονάδων από το δεύτερο κόμμα

Στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε μαζέψει ποσοστό 39.85%, με το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. να βρίσκεται στο 31.53%, το ΚΙ.ΝΑΛ στα 8.10%, το Κ.Κ.Ε. στα 5.30%, η Ελληνική Λύση στα 3.70%, το ΜΕ.ΡΑ25 στα 3.44% και τα λοιπά κόμματα ένα συνολικό 8.07%.

Στις φετινές εκλογές η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ένα ποσοστό 40.79%., ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. ένα 20.07% , το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ένα 11.46%, το Κ.Κ.Ε. ένα 7.23% ,η Ελληνική Λύση ένα 4.45% και τα λοιπά κόμματα συνολικά ένα 16.01%.

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν σημείωσε μια μικρή αύξηση στο φετινό εκλογικό αποτέλεσμα της τάξεως του 0.94% ενώ σημαντική μείωση σημείωσε ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. με ποσοστό μικρότερο κατά 11.46% από το 2019.Το ποσοστό αυτό του εκλογικού κορμού του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. φαίνεται να μετατοπίστηκε σε μικρότερης τάξεως κόμματα (όπως ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας) καθώς το συνολικό ποσοστό στα λοιπά κόμματα αυξήθηκε κατά 7.94% ενώ αύξηση σημειώθηκε και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ με ένα ποσοστό της τάξεως του 3.36%. Νοθεία

Έτσι αυτό που πολλοί καταδικάζουν ως νοθεία δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά από απομάκρυνση των φιλικά προσκείμενων ατόμων του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. από το τελευταίο κόμμα και εναπόθεση της ψήφου εμπιστοσύνης του σε άλλα κόμματα.

Υπόθεση Βαιόπουλου

Αντιδράσεις προκάλεσαν και οι κατηγορίες κατά του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. στην Καρδίτσα Γιώργου Βαιόπουλου. Σύμφωνα με τις κατηγορίες φίλοι του κ. Βαιόπουλου, φαίνεται να προσέγγισαν γνωστούς τους στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στους Σοφάδες Καρδίτσας και τους υποσχέθηκαν αμοιβή 20 ευρώ, για κάθε σταυρωμένο ψηφοδέλτιο που θα έδιναν σε φίλους και γνωστούς τους από τον καταυλισμό για να το ρίξουν στην κάλπη.

Το βράδυ του Σαββάτου πριν από τις εκλογές, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας, συνέλαβαν τους τρεις “συνεργάτες” του υποψηφίου και τους δύο “ψηφοθήρες”. Στο αυτοκίνητο του ενός “ψηφοθήρα” βρέθηκαν 197 δελτία ταυτότητας πολιτών, ένα διαβατήριο, δύο φωτοαντίγραφα δελτίων ταυτότητας και μία σακούλα με 114 σφραγισμένους φακέλους με επισυναπτόμενη κάρτα του υποψήφιου βουλευτή. Μέσα σε κάθε φάκελο υπήρχαν 5 ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ με “σταυρωμένο” το όνομα του υποψήφιου βουλευτή Βαιόπουλου. Επίσης στην κατοχή του 51χρονου “ψηφοθήρα” κατασχέθηκαν 4.400 ευρώ και στην κατοχή του “φίλου” του βουλευτή βρέθηκε το ποσό των 1.660 ευρώ. Νοθεία

Πρόκειται για την μόνη στοιχειοθετημένη κατηγορία περί νοθείας στις εκλογές και αναμένεται από την δικαιοσύνη για να βγάλει το πόρισμα της.

Απειλές για τις δημοσκοπήσεις

Πολλαπλές κατηγορίες περί απειλών υπογράμμισαν δημοσκόποι μετά το πέρας των εκλογών από στελέχη του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. οι οποίοι είχαν προβλέψει από την αρχή την χαοτική διαφορά μεταξύ πρώτου και και δεύτερου κόμματος. Κυρίως έκαναν λόγο για απειλές περί εισαγγελικών παρεμβάσεων και αναφορές σε «ποινολόγιο δημοσκοπήσεων».

Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτη περίπτωση αποτελεί ο διευθύνων σύμβουλος της MARC Θωμάς Γεράκης ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε ότι οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια είναι «σάκος του μποξ».Ιδιαίτερα προβληματική είναι η σχετική δήλωση του στην συνέντευξη στην οποία αναφέρει «Και τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην 4ετία, στη μισή θητεία της κυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, η οποία διευρύνεται. Έπεφτε το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και να δείξουμε πλαστά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά». Νοθεία

Σε παρόμοιου περιεχομένου δηλώσεις προχώρησε στο Open ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, αναλύοντας το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών 2023. Ξεκίνησε αναφέροντας οτι: Νοθεία

«Συνέβησαν πράγματα την τελευταία στιγμή που δεν ήταν η αιτία αλλά ήταν η αφορμή, για παράδειγμα φαινόμενα όπως του κ. Κατρούγκαλου, του κ. Φίλη σε θέματα Ποντίων ή της κ. Φωτίου, που πυροδότησαν τα πράγματα πολύ άγρια», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Τις τελευταίες ημέρες οι διαφορές είχαν αρχίσει να παίρνουν την άγουσα προς τα πάνω». 

Ο Δημήτρης Μαύρος ρωτήθηκε αν είχαν υποψιαστεί, από τις δημοσκοπήσεις, ότι η διαφορά θα ήταν τόσο μεγάλη και απάντησε πως:

«Οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα. Όπως έρχονται τα στοιχεία, αν έκανε κανείς μια απλή στάθμιση σε φύλο, ηλικία, περιοχές και προηγούμενη ψήφο έδιναν στην τελευταία μέτρηση Νέα Δημοκρατία κεντρική τιμή 42% και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%».

«Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο και έχεις κάποιες ενδείξεις- για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2015 και στις εκλογές του 2019- ότι υποεκτιμάς ένα συγκεκριμένο κόμμα, τότε αφού πάρεις τα στοιχεία αρχίζεις και λες “μήπως είναι υπερβολή, μήπως έχω πάλι υποεκτίμηση;”», συνέχισε.  

«Εμείς είχαμε την τάση να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία, διότι είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ από προηγούμενες καταστάσεις. Τις τελευταίες ημέρες όταν ακούς για ποινολόγιο δημοσκοπήσεων, κουβάδες, και δημιουργείται μια κατάσταση…», είπε και πρόσθεσε πως τα αστάθμιστα στοιχεία, αν δημοσιεύονταν, θα έδειχναν την ίδια διαφορά με το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών 2023. 

Κατηγορίες Φίλη για καλπονοθεία Νοθεία

Ουσιαστικά τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρώην υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης ο οποίος σε σχετική συνέντευξη του δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για την αξιόπιστη διεξαγωγή των εκλογών θα θωρακίσει τα εκλογικά τμήματα με εκλογικούς αντιπροσώπους για την διασφάλιση της διαδικασίας.

Πράγματι έτσι έγινε. Δικαστικοί αντιπρόσωποι δήλωσαν ότι ότι ελέγχονταν για κάθε κίνησή τους από την πλευρά του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. καθώς οι τελευταίοι στα εκλογικά κέντρα ήταν σε πλήρη εγρήγορση και εξαιρετικά καχύποπτοι. 

Το γιατί πίσω από την όλη φασαρία Νοθεία

Ωραία άρα συνοψίζοντας έχουμε ποσοστά που αριθμητικά βγαίνουν, διαβεβαίωση από τον κ. Δρυμιώτη -έναν διεθνούς φήμης εκλογολόγο- για το αναλλοίωτο του εκλογικού αποτελέσματος επεξηγώντας την εκλογική διαδικασία, δήλωση απο τον κ. Φίλη για τοποθέτηση εκλογικών αντιπροσώπων στα εκλογικά κέντρα και επαλήθευση των δηλώσεων αυτών από δικαστικούς αντιπροσώπους, απειλές στους δημοσκόπους από στελέχη του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι, και την υπόθεση Βαιόπουλου υποψήφιου βουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. η οποία διερευνάται σχετικά με την εξαγορά ψήφων.

Το ερώτημα το οποίο ανακύπτει είναι το εξής: Η αντιπολίτευση με όλα αυτά τα δεδομένα πως υποστηρίζει – ή μάλλον καλύτερα υποστήριζε- τις κατηγορίες περί νοθείας;

Μία ίσως εύλογη απάντηση είναι ότι στο άκουσμα των προβλέψεων των δημοσκόπων θορυβήθηκε και έσπευσε να αιτιολογήσει πριν την περάτωση των εκλογών την χαοτική διαφορά με την κατηγορία για νοθεία για εξασφάλιση του εκλογικού της κορμού στο σενάριο των δεύτερων εκλογών.Μία δεύτερη απάντηση θα μπορούσε να είναι η αποτροπή εκλογής μιας ισχυρής κυβέρνησης μέσω της αμφισβήτησης ακόμα και του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος καθώς όταν είναι αδύνατη η πραγματική πολιτική αντιπαράθεση απέναντι στο έργο της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση είναι λογικό να προτιμά τη λάσπη και την τοξικότητα.

Μπορεί όμως να μην πρόκειται για τίποτα από τα παραπάνω και να είναι μία απλή καχυποψία της αντιπολίτευσης την οποία όμως δεν εξέφρασε στην Κυβέρνηση Σαμαρά το 2015 όταν εξελέγει με το 35,46% των ψήφων από τον ίδιο λαό που εν έτει 2023 επέλεξε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως και να έχει όλες οι αμφιβολίες περί αξιοπιστίας των εκλογών θα αρθούν ή θα επιβεβαιωθούν στις 25 Ιουνίου με το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Νοθεία ή εκλογική ετυμηγορία;
Εκλογική ετυμηγορία ή νοθεία;

Διαβάστε περισσότερα: Νοθεία

αξία αξία αξία

Avatar photo
Γεωργία-Μαρία Κολιτσιδάκη

Φοιτήτρια νομικής Αθηνών

Άρθρα: 2