Θρυμματίζοντας τα στερεότυπα – Θηλυκότητα και επαγγελματική επιτυχία

Το 2021, το ελληνικό κίνημα me too εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και γκρέμισε την λαμπερή αυλαία στο χώρο του θεάτρου που κάλυπτε το σκοτάδι της κακοποίησης και της εργασιακής εκμετάλλευσης.

Γράφει η Ραφαέλα Τσότρα στερεότυπα

Το 2021, κατέρρευσε στον ελληνικό χώρο του θεάτρου η λαμπερή αυλαία που κάλυπτε το σκοτάδι της κακοποίησης και της εργασιακής εκμετάλλευσης. Το ελληνικό κίνημα me too εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς δίνοντας ανακούφιση σε πλήθος γυναικών, που μπορούσαν να καταγγείλουν τα περιστατικά παρενόχλησης που είχαν βιώσει. στερεότυπα θηλυκότητα στερεότυπα θηλυκότητα

Φυσικά, το συγκεκριμένο κίνημα επέφερε τεράστιες αλλαγές στον καλλιτεχνικό και νομοθετικό τομέα, με την θέσπιση νέων νόμων για την πληρέστερη προστασία των εργαζομένων. Εκτός όμως από αυτό, αποτέλεσε και αποτελεί αστείρευτη πηγή προβληματισμού. Γιατί τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες; Γιατί η ομορφιά γίνεται αιτία στιγματισμού; Γιατί οι γοητευτικές γυναίκες βομβαρδίζονται με κατηγορίες ότι έχουν αναδειχθεί επαγγελματικά χάρη στην ομορφιά και όχι το κύρος και την επαγγελματική τους κατάρτιση;

Στην περίπτωση των επιτυχημένων ανδρών θεωρείται σχεδόν δεδομένο από την κοινωνία ότι αναδείχθηκαν χάρη στην εργατικότητα και την ευφυΐα τους . Για τις επιτυχημένες γυναίκες η ορμέμφυτη εξήγηση πολλών δεν είναι η σκληρή δουλειά, αλλά η εκμετάλλευση αποκλειστικά της θηλυκότητάς τους, η οποία θεωρείται υποδεέστερο και κατακριτέο μέσο. Και ακριβώς επειδή αυτή η άποψη, ένα αηδιαστικό κατάλοιπο της πατριαρχίας, εξακολουθεί να επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, είναι πλέον καιρός να την αποδομήσουμε.

Το γυναικείο φύλο έχει επιδοθεί σε σκληρούς και αιματηρούς αγώνες για να κατακτήσει δικαιώματα, κοινωνικό κύρος, να αντιδράσει στα κακώς κείμενα. Έχει αποδείξει περίτρανα ότι χαρακτηρίζεται από ευφυΐα, αποφασιστικότητα και την ικανότητα να διαχειρίζεται δύσκολες και περίπλοκες καταστάσεις. Τα ονόματα της Μαρί Κιουρί, της Ίντιρα Γκάντι και της Φρίντα Κάλο είναι μόνο μερικά από τα διαμάντια του γυναικείου φύλου που έλαμψαν κάνοντας περήφανη κάθε γυναίκα της εποχής τους.
Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι οι γυναίκες μπορούν να διαπρέψουν.

Είμαστε έξυπνες και ικανές να ανταποκριθούμε σε κάθε περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε τις κακουχίες του. Δεν έχουμε ως μοναδικό όπλο της θηλυκότητα μας, έχουμε επίσης οξύτατη ευφυΐα και δημιουργικότητα και μια έμφυτη ευαισθησία που λειτουργεί σαν δύναμη φέρνοντας στο προσκήνιο τον ανθρώπινο παράγοντα που τόσο συχνά παραμερίζεται στον επαγγελματικό τομέα. Η θηλυκότητα, σε αντίθεση με την άποψη πολλών, είναι μια υπέροχη δύναμη σαν ζεστή αύρα, ικανή να επιλύει προβλήματα με διαλλακτικότητα όταν η ισχυρογνωμοσύνη έχει επικρατήσει. Είναι μέσο για την επίτευξη ηθικών και ωφέλιμων σκοπών, στοιχείο σπάνιο στην κοινωνία μας.

Η θηλυκότητα και η ευαισθησία μας είναι η δυνάμεις μας. Αυτά μας γεμίζουν επιμονή, πείσμα, ανεξαρτησία, άοκνη εργατικότητα. Είναι μέσα ευαισθητοποίησης, παροχής βοήθειας στις νέες γενιές κοριτσιών που προσπαθούν να ανέλθουν επαγγελματικά. Αυτός ακριβώς είναι και ο πυρήνας της θηλυκότητας , η αλληλεγγύη, η δυναμικότητα και η σοφία και είναι χρέος μας να τον διαφυλάξουμε και να τον υπηρετήσουμε.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: στερεότυπα θηλυκότητα

Avatar photo
Ραφαέλα Τσότρα

Προπτυχιακή φοιτήτρια νομικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Άρθρα: 6