Ο Άγνωστος Χ

Ο Άγνωστος Χ εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες μετά την απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέας Δημοκρατίας ή με τον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Γιώργος Μηλιάς

Ο Άγνωστος Χ εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες μετά την απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ή με τον Σύριζα μετά το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης. Η απάντηση του δεν ήταν ξεκάθαρη αλλά ανέφερε ότι για να υπάρξει κάποια περίπτωση συνεργασίας τους θα πρέπει να βρεθεί ένα πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, το οποίο θα εκτελέσει τις προγραμματικές συμφωνίες των δύο κομμάτων και δε θα επηρεάζεται από το ένα το άλλο κόμμα που θα συγκυβερνούν. 

Αυτό προϋποθέτει βέβαια το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές να λάβει ένα διψήφιο ποσοστό σύμφωνα και με κομματικά στελέχη, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά στο ποσοστό των δυο συνεργαζόμενων κομμάτων και να μπορέσει να έχει ρυθμιστικό ρόλο.

Αυτός ο στόχος δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολος ως προς την επίτευξη του αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα περίπου 10-11% και αυτό οφείλεται κυρίως στην διεξαγωγή των εκλογών αυτών με το σύστημα της απλής αναλογικής χωρίς το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Έτσι μετά την αναμέτρηση θα υπάρχει αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων και δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές, ως προς τα ποσοστά, για τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία.

Γιατί όμως αναζητείται ο Άγνωστος Χ; Διότι σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας ταυτίζονται με αποτυχημένα και αντιθεσμικά συστήματα διακυβέρνησης και έτσι θα πρέπει να βρεθεί ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορέσει να είναι αποδεκτό και από τα δύο κόμματα αλλά και από την κοινή γνώμη.

Όμως σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο στο μυαλό του κ. Ανδρουλάκη αυτός απάντησε: «Αν λέγαμε το όνομα ενός υποψήφιου πρωθυπουργού, τότε θα ήταν που θα περιφρονούσαμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι προϊόν προγραμματικών συγκλίσεων, έτσι και τα πρόσωπα σε κρίσιμα υπουργεία και βεβαίως του πρωθυπουργού πρέπει να εκφράζουν αυτό το πρόγραμμα». Για το ποιο θα είναι αυτό το πρόσωπο δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, το πρόσωπο αυτό θα βρίσκεται είτε από τον κεντροδεξιό χώρο είτε από τον κεντροαριστερό χώρο ώστε να υπάρχει η κοινή αποδοχή και εντός και εκτός Βουλής.

Από την άλλη μεριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Λαμία αναφέρθηκε στον άγνωστο χ που προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέροντας ότι δε γίνεται να μην ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζει και ποιος πρωθυπουργός θα προκύψει στο τέλος. Ψηφίζει Νέα Δημοκρατία για να γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, ή ψηφίζει Σύριζα για να δει πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Αν και την προοπτική συνεργασίας θέλει να την αποφύγει και να πάει τη χώρα στην δεύτερη κάλπη η οποία ευνοεί το πρώτο κόμμα της κάλπης αφού υπάρχει μπόνους εδρών ανάλογα το ποσοστό που θα λάβει και έτσι η πιθανότητα μονοκομματικής κυβέρνησης είναι πιο πιθανή από ότι τώρα.

Πάντως  το να βρεθεί ένα κοινώς αποδεκτό πρόσωπο είναι δύσκολο από τη στιγμή που από ότι φαίνεται κανένα κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με ένα άλλο παρόλο που εκτός του πρώτο κόμματος, το σύστημα της απλής αναλογικής ευνοεί τα υπόλοιπα κόμματα και ιδίως τα μικρότερα αφού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μπουν στην Βουλή.

Παρόλα αυτά το σενάριο συνεργασίας δείχνει όλο και δύσκολο στην επίτευξη του, άλλωστε στην Ελλάδα οι περιπτώσεις συνεργασίας κομμάτων ήταν ελάχιστες και δεν κράτησαν και μεγάλο χρονικό διάστημα αν εξαιρέσουμε τη περίοδο 2015-2019 με τη διακυβέρνηση Σύριζα- Ανελ, η οποία διήρκησε σχεδόν μια τετραετία αλλά είχε πολιτικό κόστος και για τα δύο μέρη και ιδίως για τους Ανελ οι οποίοι ενσωματώθηκαν σε άλλα κόμματα. Έτσι το σενάριο της συνεργασίας κομμάτων αυτή τη χρονική περίοδο δεν το θέλει κανείς και ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του, που οι ίδιοι επιθυμούν, αν και χωρίς να το αναφέρουν ρητά, την δεύτερη κάλπη. 

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Ο Άγνωστος Χ
Ο Άγνωστος Χ

Διαβάστε περισσότερα: Άγνωστος

Άγνωστος Άγνωστος Άγνωστος Άγνωστος

Avatar photo
Γεώργιος-Αλέξανδρος Μηλιάς

Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτικής Ανάλυσης του ΑΠΘ

Άρθρα: 5