Σκεπτόμενοι πολιτικά και ψηφίζοντας συνειδητά

Το δικαίωμα της ψήφου είναι μια από τις σημαντικότερες και εκπληκτικότερες εκφάνσεις της δημοκρατίας, καθώς κάθε φορά που πηγαίνουμε στις κάλπες, έχουμε την ευκαιρία να συμβάλουμε στην επιλογή των ηγετών και να διαμορφώσουμε το πολιτικό τοπίο της χώρας μας.

Γράφει η Κατερίνα Παπαδέα πολιτικά πολιτικά

Το δικαίωμα της ψήφου είναι μια από τις σημαντικότερες και εκπληκτικότερες εκφάνσεις της δημοκρατίας, καθώς κάθε φορά που πηγαίνουμε στις κάλπες, έχουμε την ευκαιρία να συμβάλουμε στην επιλογή των ηγετών και να διαμορφώσουμε το πολιτικό τοπίο της χώρας μας. Ωστόσο, το δικαίωμα  αυτό συμπαρασύρει μαζί του και την ευθύνη της συνειδητής ψήφου.

Αρχικά, ψήφος με συνείδηση σημαίνει να λαμβάνει κανείς υπόψη τις προτεραιότητές του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Αντί να ακολουθούμε τάσεις ή πίεση από την κοινωνία, επιλέγουμε να ψηφίσουμε βάσει των δικών μας αξιών και πεποιθήσεών, ως ένα ένδειγμα της προσωπικής μας αυτονομίας και  ικανότητας για κριτική σκέψη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πολιτικός λόγος ή τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν επικουρικά στη προσωπική μας αναζήτησή και αξιολόγηση, η οποία έγκειται στο να διαβάζουμε  τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων, να εξετάζουμε τις θέσεις των υποψηφίων σε καίρια και σημαντικά  ζητήματα και να αναλύουμε τις πολιτικές πράξεις του παρελθόντος. Εξάλλου, εξετάζοντας τα ανωτέρω κρίνουμε και την ενδεχόμενη επίδραση των μελλοντικών πολιτικών αποφάσεων στη κοινωνία. 

Σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτό ότι ψηφίζω συνειδητά σημαίνει σκέφτομαι συνειδητά και κατά επέκταση αναζητώ  υποψήφιους και κομματικά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις αξίες μου και ταυτόχρονα προωθούν το κοινό καλό. Το να απορρίπτεις την αδιαφορία και την αποχή είναι συνείδηση, διότι κατανοείς ότι η αποχή από την ψηφοφορία συνεπάγεται την παραίτηση από την ευθύνη σου να συμβάλεις στην πολιτική διαμόρφωση της χώρας.

Ενεργοποιώντας  τη φωνή σου, προσφέρεις  στον εαυτό σου μια αίσθηση ευθύνης και επιρροής, ενώ κατανοείς ότι η κάθε ψήφος μετράει και μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην κοινωνία και στο μέλλον της χώρας. Η συνειδητή ψήφος είναι μια ένδειξη πολιτικής ευαισθησίας σε μια εποχή που οι προκλήσεις και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι έντονες και σε μια εποχή που είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενημερωμένοι και να σκεφτόμαστε κριτικά, ώστε να συμβάλλουμε σε μια πιο δίκαιη, ενεργή και ισορροπημένη κοινωνία. πολιτικά

Στο πλαίσιο αυτό, αντιμετωπίζεις τις διαφορετικές απόψεις και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις με σεβασμό και ανοικτό πνεύμα. Κατανοείς ότι η δημοκρατία ζει από τον διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών, και είσαι διατεθειμένος να συμβάλεις σε αυτήν τη διαδικασία. Ακούς και αναλύεις τα επιχειρήματα των άλλων, και συνεισφέρεις με τη δική σου κρίση και εμπειρία στην ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας και στην δημιουργία μιας κοινωνίας που αντικατοπτρίζει τους πολίτες της.

Εξάλλου, το να ψηφίζεις με συνείδηση δεν είναι μόνο ένα καθήκον, αλλά και ένα προνόμιο, το οποίο όλοι μας πρέπει να χρησιμοποιούμε προς ανάδειξη της αφοσίωσης μας στη δημοκρατία και την πολιτική συμμετοχή. Ψηφίζοντας με συνείδηση, συμβάλλεις στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου για τον εαυτό σου, την κοινότητά σου και τις επόμενες γενιές, γιατί πράγματι η ψήφος σου μπορεί να επηρεάσει την πολιτική ατζέντα, την υιοθέτηση νόμων και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κάθε επίπεδο. πολιτικά

Ωστόσο, η ψήφος με συνείδηση δεν σταματάει μόνο στην ημέρα των εκλογών. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να συνεχίζεται και μετά από αυτήν και να χαρακτηρίζεται από διάρκεια, ώστε η επιρροή αυτή να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κοινωνία. Οι εκλογές είναι απλώς μια ευκαιρία για να εκφράσεις τα όσα πρεσβεύεις και να επιλέξεις όσους πολιτικούς πιστεύεις ότι θα εκπροσωπήσουν καλύτερα τα συμφέροντά και θα συμβάλουν  στην πολιτική αλλαγή που πραγματικά επιθυμείς.

Συνεπώς, αδιαμφισβήτητα η πολιτική συμμετοχή δεν περιορίζεται μόνο στο ψηφοδέλτιο, αλλά εκτείνεται στην καθημερινή  ζωή και την ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία. Ωστόσο, ο χρόνος των εκλογών είναι εκείνο το κομβικό σημείο που συμβάλλουμε πραγματικά στο πολιτικό γίγνεσθαι και οι προσωπικές μας επιδιώξεις μπορεί να καταστούν πολιτικοί στόχοι.

Το βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε με ένα αποτέλεσμα, αλλά κάθε φορά που μας δίνεται η δυνατότητα να επαναδιατυπώνουμε την επιδίωξη μας, ώστε συνειδητά να καθιστούμε σαφές τον σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από τη μετουσίωση της επιδίωξης σε πολιτική πραγματικότητα.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: πολιτικά

πολιτικά

Avatar photo
Κατερίνα Παπαδέα
Άρθρα: 14