Πατρών-Πύργου: Ο δρόμος που κατασκευάζεται 22 χρόνια

Πατρών-Πύργου: Ο δρόμος που κατασκευάζεται 22 χρόνια

Γράφει η Αθανασία Σπηλιοπούλου

Την επικαιρότητα της βορειοδυτικής Πελοποννήσου απασχολεί τις τελευταίες μέρες, για άλλη μια φορά, το ζήτημα της Πατρών-Πύργου, καθώς τα έργα κατασκευής της μπήκαν πάλι στον πάγο. Η αιτία αυτή τη φορά; Η συνολική αναθεώρηση του έργου, λόγω αύξησης του κατασκευαστικού κόστους από τον Σεπτέμβριο του 2022.

(Η Πατρών-Πύργου υπό κατασκευή. πηγή εικόνας: dete.gr)

Ένα τέτοιο κώλυμα στις κατασκευαστικές διαδικασίες δεν είναι κάτι καινούργιο για την τοπική κοινωνία, αφού το εν λόγω ζήτημα έχει… “μεγαλώσει” γενιές και γενιές κατοίκων αυτών των περιοχών.

Από το 2001 το βασικό ζήτημα που απασχολεί τις καθημερινές συζητήσεις στη βορειοδυτική Πελοπόννησο είναι αυτός ο δρόμος μήκους 75 χιλιομέτρων. Συνδέει την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και πρωτεύουσα του Νομού Αχαϊας, την Πάτρα, με την πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, τον Πύργο. Στα χαρτιά αναγράφεται ως “Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος”, στα λόγια όμως μεταξύ των ντόπιων είναι γνωστός ως “η χειρότερη ‘καρμανιόλα’ της Ελλάδας”, “ο δρόμος-‘νεκροταφείο'”, “η ‘σκοτώστρα'”, ο “καλύτερα να μην πας από εκεί” δρόμος και άλλοι αντίστοιχοι χαρακτηρισμοί που σίγουρα δεν ανήκουν στα υπέρ ενός αυτοκινητοδρόμου.

Το να μετρήσει κανείς τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ξεψυχήσει όλα αυτά τα χρόνια στην άσφαλτο της Πατρών-Πύργου είναι μια διαδικασία δύσκολη, καθώς θα χρειαστεί χρόνο και απόλυτη συγκέντρωση για να μη χάσει το μέτρημα. Τα καντηλάκια, βέβαια, που μπορεί να συναντήσει κανείς κατά μήκος όλης αυτής της εθνικής οδού και τα εκκλησάκια που ξεπροβάλλουν έπειτα από κάθε απότομη στροφή της, είναι ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο δρόμος, τον οποίο η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια αποκαλεί αυτοκινητόδρομο υπό τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, μάλιστα!

Από τις αρχές του αιώνα έχουν αναλάβει την εξουσία πολιτικοί εκπρόσωποι όλων των μεγάλων κομμάτων. ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι προεκλογικά έδιναν υποσχέσεις και έκαναν βαρύγδουπες δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα της Πατρών-Πύργου. Κι όμως όλοι, εκλεγμένοι πια, κάθισαν αναπαυτικά στην καρέκλα και η θέα από ψηλά τούς έκανε να ξεχάσουν όλα εκείνα για τα οποία προεκλογικά δήλωναν υπεύθυνοι να αλλάξουν. Τη στιγμή της εκλογής τους έληγε και η ισχύς της ευθύνης τους, αφού μας έχουν συνηθίσει στο γνωστό παιχνίδι της επίρρηψης ευθυνών στους προηγούμενους και στους επόμενους, παριστάνοντας τους αμνήμονες, όταν πέφτει στο τραπέζι η προεκλογική τους ατζέντα.

Το ίδιο επαναλαμβάνεται και αυτές τις ημέρες. Η Νέα Δημοκρατία, στον προεκλογικό της σχεδιασμό, δηλώνει πως θα κάνει έργα στο οδικό σύστημα της περιφέρειας, εντάσσοντας στο πλάνο και την Πατρών-Πύργου. Το Υπουργείο Υποδομών της ίδιας κυβέρνησης επιμένει από τον Σεπτέμβριο του 2022, ότι δεν νοείται αναθεώρηση του οικονομικού πλάνου του έργου, με την τρέχουσα σύμβαση να έχει υπογραφεί μόλις το 2019, απορρίπτοντας το αίτημα της κοινοπραξίας της Ολυμπίας Οδού, που έχει αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου.

Η κυβέρνηση που υπόσχεται την ολοκλήρωση αυτού του έργου έπειτα από το πέρας 22 χρόνων από την έναρξη των συζητήσεων, η ίδια ακριβώς κυβέρνηση αγνοεί το γεγονός πως οι τιμές που είχαν δοθεί για το έργο είχαν ως βάση αναφοράς τα τιμολόγια του 2006, ενώ η κατάσταση που επικρατεί πλέον στην αγορά πρώτων υλών και οικοδομικών υλικών, δεν έχει καμία σχέση, όπως και η μεγάλη άνοδος του κόστους ενέργειας.

Για την Πολιτεία δεν φαντάζει λογική η γρήγορη και αποτελεσματική αναθεώρηση του κατασκευαστικού κόστους, ώστε να υλοποιηθεί η κατασκευή ενός ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου που μέχρι ώρας θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Για την Πολιτεία φαντάζει πιο λογική μια δικαστική διένεξη με την κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού.

Για την ελληνική πολιτεία τα τελευταία 22 χρόνια η εν γνώσει της έκθεση των πολιτών στον κίνδυνο είναι η… καλύτερη οδός.

Οι εξελίξεις σε αυτή την υπόθεση, δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται δεν ανήκουν καθόλου στη σφαίρα της φαντασίας. Αντιθέτως, ισχύει αυτό που λέει ο απλός λαός. Το βλέπουμε να ‘ρχεται…

Και δεν εννοούμε το έργο ολοκληρωμένο!

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Πατρών-Πύργου

Πατρών-Πύργου

Avatar photo
Αθανασία Σπηλιοπούλου

Είμαι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ασχολούμαι εθελοντικά με την αρθρογραφία, τη ραδιοφωνική παραγωγή στο Ράδιο Πάντειον και το blogging.

Άρθρα: 2