Γράφει ο Αναστάσιος Αραϊλούδης
Η ημέρα είναι 10 Γενάρη 2023 και η Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μπορν ανακοινώνει σε μία ειδησεογραφική διάσκεψη μία αναμόρφωση των συντάξεων που στοχεύει στην αύξηση τους από τα 62 έτη στα 64 μέχρι το 2030. Αυτή η ανακοίνωση όμως δεν «ξεσήκωσε» μόνο εργατικά σωματεία, τάραξε και απλό κόσμο να βγει στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί.
Ανάλυση της αναμόρφωσης συντάξεων
Κρίνεται λοιπόν σημαντική η ανάλυση αυτού του νομοσχεδίου για να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα του ζητήματος αλλά και η διάσταση των αντιδράσεων.Η αναμόρφωση των συντάξεων είχε εμφανιστεί στις προεκλογικές υποσχέσεις του Εμμανουέλ Μακρόν και η υφιστάμενη αναμόρφωση περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:
- Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στα 64 χρονών. Η αλλαγή αυτή θα είναι σταδιακή με την αύξηση να ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και να αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης ανά 3 μήνες μέχρι το 2030.
- Από το 2027, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης άνω των 43 ετών και όχι 42 ετών για να λάβουν πλήρη σύνταξη.
- Εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα από σύνταξη τουλάχιστον 85% του καθαρού κατώτατου μισθού ή περίπου 1.200 ευρώ το μήνα στα σημερινά επίπεδα, για τους νέους συνταξιούχους.
- Μετά το πρώτο έτος της συνταξιοδότησης, οι συντάξεις όσων λαμβάνουν ελάχιστο εισόδημα θα αναπροσαρμόζονται με τον πληθωρισμό.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με ένα κυβερνητικό κιτ τύπου μετά από 10 χρόνια της σταδιακής παύσης της δραστηριότητας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιστροφή ενός συστήματος σταδιακής συνταξιοδότησης στη δημόσια διοίκηση, στις ίδιες αρχές με το υπάρχον σύστημα για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. «Θα επιτρέψουμε στους δημόσιους υπαλλήλους να πηγαίνουν με μερική απασχόληση δύο χρόνια πριν από την ηλικία συνταξιοδότησης», δηλαδή από τα 62, είπε η κ. Μπορν.
Όσον αναφορά για τo σύστημα των «μεγάλων καριέρων» που επιτρέπει σε άτομα που εργάστηκαν πέντε τρίμηνα πριν από τα 20ά τους γενέθλια να φύγουν δύο χρόνια πριν από τη νόμιμη ηλικία, θα διατηρηθεί. Συνεπώς, αυτή η ηλικία θα αυξηθεί στα 62 με τη μεταρρύθμιση. Είναι άξιο να αναφερθεί πως το εν λόγω σύστημα προκαλεί προβληματισμό καθώς για να επωφεληθεί κάποιος από αυτήν την παρέκκλιση, πρέπει να έχει ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία πριν από την ηλικία των 20 ετών και να έχει «διάρκεια ασφάλισης» τουλάχιστον ίση με αυτή που απαιτείται για πλήρη σύνταξη (σαράντα τρία χρόνια).
Οι αντιδράσεις στην Γαλλία
Η εν λόγω αναμόρφωση των συντάξεων προκάλεσε την κινητοποίηση του κόσμου στις 19 Γενάρη του 2023 να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν με τρόπο που θυμίζει 1789.
Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η πορεία στο Παρίσι στις 23 Μαρτίου, η οποία αμαυρώθηκε από βία, συγκέντρωσε 119.000 πολίτες, που ήταν ρεκόρ για την πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τις συντάξεις.Η διάσταση των διαδηλώσεων στην Γαλλία που συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατομμύρια πολίτες σύμφωνα με τον Guardian αποτέλεσε λόγο για να αναβληθεί η επίσκεψη του βασιλιά Κάρολου Γ΄για τις αρχές του καλοκαιριού καθώς οι διαδηλώσεις πιθανότατα θα είχαν προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην επίσκεψη. Η επίσκεψη αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή 26 Μαρτίου και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου, με τον βασιλιά να περνούσε χρόνο τόσο στο Παρίσι όσο και στο Μπορντό ωστόσο αυτό δεν έγινε.
Η ομάδα του CNN στο Παρίσι την Τρίτη 28 Μαρτίου είδε ορισμένους διαδηλωτές να εκτοξεύουν αντικείμενα προς την αστυνομία, όπως πέτρες και μπουκάλια, ενώ άλλοι άναψαν πυροτεχνήματα και άναψαν κάδους σκουπιδιών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο μεγάλων φλογών. Η αστυνομία επιτέθηκε και εκτόξευσε δακρυγόνα στα πλήθη και εξακολουθούσε να προσπαθεί να διαλύσει τους διαδηλωτές μέχρι το βράδυ.
Επίκεντρο της συζήτησης έχει γίνει και η χρήση των πλαστικών σφαίρων στις διαδηλώσεις από τις αστυνομικές αρχές καθώς δεκάδες διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί από αυτές. Το ζήτημα αυτό ήταν ξανά επίκαιρο την περίοδο του κινήματος των κίτρινων γιλέκων που μέλη του κινήματος διαμαρτυρούσαν για την αύξηση της τιμής των καυσίμων που προκάλεσε η αύξηση του φόρου στα πετρελαιοειδή. Τότε, το ανώτατο δικαστήριο διοικητικής δικαιοσύνης της Γαλλίας αρνήθηκε να απαγορεύσει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί τους εκτοξευτές χειρός που εκτοξεύουν βλήματα από καουτσούκ μεγέθους μπάλας του γκολφ. Παρακάτω παρατίθεται ένα tweet από έναν διαδηλωτή που τραυματίστηκε από μία πλαστική σφαίρα:
Την περίοδο που γράφεται το άρθρο τον Μάιο του 2023, οι διαδηλώσεις ακόμη συνεχίζονται ενώ το ανώτατο συνταγματικό όργανο της Γαλλίας απέρριψε μια δεύτερη προσπάθεια να «χτυπήσει» την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν – απορρίπτοντας μια προσπάθεια διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τον περιορισμό της ηλικίας συνταξιοδότησης. Μετά την μεγάλη κινητοποίηση των σωματείων στην εργατική πρωτομαγιά, τα γαλλικά συνδικάτα ανακοίνωσαν μια νέα πανεθνική ημέρα διαμαρτυριών στις 6 Ιουνίου.