Μπορεί το ίδιο σου το φύλο να είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος;

Γράφει η Εύη Δροσάτου

Όλοι μας θα έχουμε παρατηρήσει ότι από το 2021 και μετά οι γυναικοκτονίες έχουν αποτελέσει καρκίνωμα της κοινωνίας (όχι ότι πριν δεν ήταν, αλλά μέσα στον καιρό της πανδημίας-covid19, τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο). Πολλές φορές, οι ίδιες οι γυναίκες εύχονται να μην είχαν γεννηθεί γυναίκες προκειμένου να απαλλάσσονταν από τα δεινά, τα οποία υφίστανται λόγω του φύλου τους.

ΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Και τι εννοούμε δεινά; Δεν είναι μόνο ο θάνατος των γυναικών καίριο ζήτημα, αλλά και οι απονενοημένες συμπεριφορές που δέχονται από τους συντρόφους/συζύγους τους. Δεν είναι διόλου περίεργο, ο «κύριος» να ασκήσει λεκτική, σωματική και ψυχολογική βία στη σύντροφο/σύζυγο του με απώτερο σκοπό να ικανοποιήσει το «εγώ» του. Τα ερωτήματα που τίθενται εδώ είναι τα εξής: Γιατί το άτομο αυτό επιλέγει να πραγματοποιήσει μια σχέση ή και να δημιουργήσει οικογένεια, εφόσον επιθυμεί να χειραγωγεί τη σύντροφο/γυναίκα του. Πού είναι η αγάπη του; Η βία (σε οποιαδήποτε έκφανση της) και η εγκληματική του πράξη είναι η αγάπη του;

Δυστυχώς, ο θύτης-σύζυγος νοηματοδοτεί τη λέξη αγάπη με περιεχόμενο, το οποίο αντίκειται στην ιδεολογία αυτής της έννοιας. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι το πρώτο επτάμηνο του 2022 οι γυναικοκτονίες ανέρχονται σε 12 και είναι μέχρι στιγμής άγνωστο που θα φτάσουν. Τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας και τα τηλεφωνήματα σε υποστηρικτικές γραμμές έχουν αυξηθεί δραματικά ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο εγκλεισμός-περιορισμός ξεσήκωσε ένα «εγκληματικό» κύμα, το οποίο στοχοποίησε το γυναικείο φύλο.

Παρόλη τη μελανή συνθήκη του covid19, όπου βιώνουμε, το metoo αποτελεί τη φωτεινή ένδειξη. Πιο αναλυτικά, οι γυναίκες εν τη ενώσει, δηλαδή συσπειρώνονται, ενώνουν τις δυνάμεις τους και βοηθούν η μια την άλλη. Το κυριότερο είναι το γεγονός ότι πολεμούν μαζί τον «εχθρό» και αυτό ακριβώς αποτέλεσε τη δίοδο και τη δύναμη, για να μιλήσουν οι γυναίκες σχετικά με τη βία και την κακοποίηση που έχουν δεχτεί. Ως πότε, όμως, θα τη δέχονται;

Είναι πρόδηλο ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και έπρεπε εχθές, όχι σήμερα να είχαν ληφθεί τα δέοντα μέτρα. Πρώτον και κύριον απαιτείται ριζική τροποποίηση των νόμων και μάλιστα των προβλεπόμενων ποινών για την εν λόγω κακουργηματική ειδεχθή πράξη. Δεύτερον, η ίδια η πολιτεία οφείλει μέσα από τους θεσμούς της να γαλουχεί τα παιδιά της και δη τους άνδρες προωθώντας την αναγκαία επαναδιαπραγμάτευση των ρόλων στον κοινό συζυγικό βίο.

Τέλος, η δημιουργία κρατικών μονάδων ψυχολογικής υποστήριξης, οι οποίες θα λειτουργούν επικουρικά για τους θύτες και θα τους καθοδηγούν, ώστε να κατορθώσουν να ανασυντάξουν τους εαυτούς τους και να προβούν σε αλλαγές.
Όλα μπορούν να αλλάξουν, αν υπάρξει η σωστή μέριμνα.

Δεν μπορούν οι γυναίκες να ζουν με το αγκάθι, δηλαδή τη γυναικεία τους φύση. Να απεχθάνονται το φύλο τους και να κατατρύχονται από το αίσθημα του φόβου για τις ενδεχόμενες άλογες συμπεριφορές, τις οποίες θα δεχθούν. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μέσα τους ότι δεν είναι εκείνες υπεύθυνες για τις συγκεκριμένες συμπεριφορές. Κοντολογίς, το λεγόμενο αίσθημα της αυτοενοχοποίησης είναι υπαρκτό και κρίνεται επιτακτική ανάγκη να προσπελαστεί. Είναι δυνατόν εν έτει 2022 οι γυναίκες να φοβούνται σαν πυρωμένο σίδερο το ίδιο τους το φύλο; Και όμως συμβαίνει, αλλά για πόσο;

Διαβάστε Περισσότερα: φύλο φύλο φύλο φύλο φύλο

φύλο


Ενεργειακό κόστος και άνοδος του πληθωρισμού: Ο «πονοκέφαλος» της Ευρώπης

Παρατηρούμε ότι η ακρίβεια έχει δείξει τα δόντια της εδώ και καιρό επηρεάζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Ρεπόρτερς χωρίς.. εγκυρότητα

Ολοένα και περισσότερο, τον τελευταίο καιρό, γίνεται λόγος στη πολιτική σκηνή της χώρας για τη κατάταξη της χώρας, όσον αφορά την ελευθερία του τύπου. Η αρχή έγινε με την δημοσίευση την έρευνα του RSF, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση Παγκοσμίως. 

Δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν – Το χρονικό

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την άνανδρη δολοφονία ενός 20χρονου φοιτητή, το όνομα του οποίου Θάνος Αξαρλιάν. Μέχρι και σήμερα, ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται και μας βασανίζει.

Τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα Real με έναν τραυματία

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν μηχανισμό με τρία γκαζάκια στην είσοδο του κτιρίου που εξερράγη λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα.

ενεργειακό πληθωρισμό ενεργειακό πληθωρισμό

Σε δύο φάσεις οι πληρωμές για το Power Pass – Πότε καταβάλλονται τα ποσά

Σε δύο φάσεις οι πληρωμές για το Power Pass – Πότε καταβάλλονται τα ποσά – Οι τελικοί δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν με sms ή e-mail αναφορικά με την έγκριση της αίτησής τους. Διάβασε περισσότερα εδώ.

Ποιός ήταν ο Σίνζο Άμπε;

Η Ιαπωνία θρηνεί την αναπάντεχη δολοφονία, ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη της. Μία δολοφονία που συγκλόνισε βαθύτατα τον λαό της χώρας, επαναφέροντας στη θύμηση του, τη επίθεση που δέχτηκε ο πολιτικός Ινετζίρο Ασανούμα, τον Οκτώβριο του 1960. 

Avatar photo
Εύη Δροσάτου

Η Εύη Δροσάτου είναι απόφοιτη του Παντειου Πανεπιστημίου του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Άρθρα: 10